x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nicușor Dan candidează pentru titlul de cel mai amendat locuitor al Bucureștiului

Nicușor Dan candidează pentru titlul de cel mai amendat locuitor al Bucureștiului

de Ion Alexandru    |    23 Mar 2023   •   08:00
Nicușor Dan candidează pentru titlul de cel mai amendat locuitor al Bucureștiului

În ziua în care Agenția Națională de Integritate l-a declarat pe primarul Nicușor Dan ca aflându-se în stare de incompatibilitate și l-a dat pe mâna Parchetului General, pentru că Primăria Capitalei i-a plătit persoanei fizice Nicușor Dan amenda aplicată de Inspectoratul de Stat în Construcții, actualul primar general susținea că nu el, ca persoană fizică, ci primarul, ca instituție, a primit amenda.

Ei bine, se pare că, acum, nici măcar Nicușor Dan nu mai este de acord cu el însuși, deoarece, în calitate de persoană fizică, s-a dus la Judecătoria Sectorului 1, încă din 27 octombrie 2022, pentru a anula în instanță procesul-verbal de contravenție aplicat de Inspectoratul de Stat în Construcții. A pierdut procesul, la fond, dar nu s-a lăsat și a formulat apel. Tribunalul București urmează să soluționeze definitiv speța pe 29 martie. Între timp, însă, Nicușor Dan a reușit performanța să colecționeze amendă după amendă de la ISC, pierzând în instanță toate procesele prin care a cerut anularea amenzilor. Iar, acum, se judecă și cu ANI, ca să anuleze raportul prin care a fost găsit incompatibil și prin care a fost dat pe mâna procurorilor.

 

La mijlocul lunii trecute, Agenția Națională de Integritate a constatat că Primăria Capitalei a plătit, în 2022, o amendă emisă de Inspectoratul de Stat în Construcții pe numele persoanei fizice Nicușor Dan. Amenda a fost dată pentru tergiversarea eliberării unei autorizații de construire. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul. Nicușor Dan susține că nu el a fost amendat, ci instituția juridică a primarului general al Capitalei, lucru contrazis de procesul-verbal de amendă. De asemenea, Nicușor Dan a mai fost dat pe mâna procurorilor pentru că, în a doua jumătate a anului 2021, s-a numit pe sine în funcția de director interimar la patru entități din subordinea Primăriei Capitalei, fără mandat de reprezentare. Ca director general al ALPAB, Nicușor Dan a cerut suplimentarea cu 3 milioane de lei a bugetului instituției. Cererea a fost aprobată de primarul general Nicușor Dan, iar suma a fost imediat transferată în conturile ALPAB. ANI l-a declarat pe Nicușor Dan incompatibil și a constatat că se află în conflict de interese administrative, fiind sesizate, pe lângă Parchet, și Prefectura Capitalei, și Curtea de Conturi. 

 

Sentința finală, pe 29 martie

 

Ei bine, Nicușor Dan a încercat să se „scoată”, printr-o postare pe Facebook, în care menționează, printre altele, că „sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan, fapt confirmat de instanță”. 

Numai că, ce să vezi, Nicușor Dan, în calitatea sa de persoană fizică, s-a îndreptat, ca petent, la Judecătoria Sectorului 5, cu o acțiune împotriva Inspectoratului de Stat în Construcții, cerând judecătorilor anularea procesului-verbal de contravenție întocmit la 21 februarie 2022. La data de 11 martie, 2022, Judecătoria Sectorului 5 a respins acțiunea lui Nicușor Dan, ca neîntemeiată. Interesant este și faptul că, în acest proces, persoana fizică Nicușor Dan a fost însoțit, tot în calitate de petent, și de persoana juridică „primarul general al Capitalei”. După pierderea fondului, „primarul general” și „persoana fizică Nicușor Dan” au formulat apel, la Tribunalul București, termenul pentru soluționarea cauzei fiind 29 martie 2023.

 

Dosare fără număr la Judecătoria Sectorului 5 și Tribunalul București

 

Pe rolul instanțelor de contencios administrativ se află înregistrate, numai în ultimul an, nu mai puțin de 16 procese deschise de Nicușor Dan și de primarul general al Capitalei, pentru anularea unor amenzi aplicate de Inspectoratul de Stat în Construcții București-Ilfov. În 25 noiembrie 2022, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de anulare a unui alt proces-verbal de amendă primit în 21 februarie 2022. Tribunalul București urmează să judece apelul. Apoi, la 17 decembrie 2021, judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de anulare a unei amenzi aplicate la 2 decembrie 2021. Și în acest caz, Tribunalul București urmează să soluționeze apelul.

Nicușor Dan a cerut, de asemenea, prin mai multe acțiuni, anularea unor amenzi primite de la Inspectoratul de Stat în Construcții în 25 noiembrie 2022 (termen de soluționare 22 mai 2023), în 7 noiembrie 2022 (termen de soluționare la 4 mai 2023), în 2 noiembrie 2023 (termen de soluționare la 19 mai 2023), în 24 octombrie 2022 (două amenzi, cu termene de soluționare la 27 aprilie, respectiv la 5 mai 2023), în  6 iunie 2022 (două amenzi cu termene de soluționare la 25 aprilie 2023, respectiv 22 aprilie 2023). 

Există, însă, cereri respinse deja de instanță, ca inadmisibile, care vizează anularea unor amenzi primite de Nicușor Dan la 11 aprilie 2022, 1 aprilie 2022 și 21 februarie 2022. În toate aceste procese, Nicușor Dan are dublă calitate – de persoană fizică și de primar general al Capitalei. Și toate amenzile au fost aplicate de Inspectoratul de Stat în Construcții.

 

 

Băsiștii, orbaniștii și progresiștii l-ar vrea și pentru al doilea mandat

 

Acțiunea ANI, prin care fost declarat în conflict de interese penal și în incompatibilitate, l-a determinat, în data de 2 martie 2023, pe Nicușor Dan să deschidă un nou proces. De data aceasta, la Curtea de Apel București, la Secția a IX-a de contencios administrativ și fiscal. Aici, reclamantul Nicușor Dan cere anularea raportului de evaluare întocmit de „pârâta” ANI, nr. 7243/G/II/15 februarie 2023. Instanța nu a alocat, până în acest moment, un prim termen de judecată.

În acest context, se pune problema cine îl va mai susține politic pe Nicușor Dan pentru obținerea unui al doilea mandat de primar general al Capitalei, la alegerile locale de anul viitor. Răspunsul pare a fi unul pe măsură: băsiștii, orbaniștii și progresiștii. Nicușor Dan a fost invitat, luna aceasta, la sediul PMP, partid fondat de Traian Băsescu, unde s-a întâlnit cu Eugen Tomac, care i-a oferit sprijinul politic. De asemenea, fostul lider PNL, actual președinte al Forța Dreptei, Ludovic Orban, a ieșit la rampă spunând că „merge pe mâna lui Nicușor Dan”, în vederea continuării unei alianțe de centru-dreapta la Primăria Capitalei. Iar liderul USR, Cătălin Drulă, a atacat în termeni duri raportul ANI, arătându-și sprijinul atât pentru Nicușor Dan, cât și pentru propriul lui primar de sector, Clotilde Armand, aflată în aceeași situație juridică, în urma unui alt raport al ANI. 

În prezent, Nicușor Dan beneficiază de susținerea politică a 12 consilier generali PNL, 5 de la PMP și 17 de la USR. PNL lasă să înțeleagă că nu mai dorește să gireze un al doilea mandat al lui Nicușor Dan în fruntea Primăriei Capitalei.

×
Subiecte în articol: nicusor dan amenzi