x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nivelul raului Siret a incremenit

Nivelul raului Siret a incremenit

de Carmen Plesa    |    Erik Hoosz    |    20 Iul 2005   •   00:00
Nivelul raului	Siret a incremenit

Numarul victimelor inundatiilor a crescut la 22 dupa ce cadavrul unui barbat inecat a fost gasit ieri in apele Barladului. Asta in vreme ce de la Branistea a venit si o veste buna. Oamenii au reusit sa opreasca furia Siretului. Apusurile de soare pe malul Siretului sunt blande ca si graiul moldovenilor. O data s-au mai temut cei din Branistea de Siretul care trece pe langa ei: in 1970, cand raul a maturat tot satul. Isi amintesc batranii ca treceau cu barcile peste gardurile gospodariilor.

TEAMA. Anii au trecut, pe malul Siretului, in padurea de la Branistea, a aparut si un camping, cu cateva casute, plus o balta alimentata din rau in care se putea pescui. Vuiau masinile galatenilor spre padurea de langa Siret de nu mai aveau localnicii liniste si loc de imbaiat la sfarsit de saptamana.

Teama de Siret a reinceput sa se cuibareasca in sateni, cand Cosmestiul s-a trezit intr-o dimineata sub apa. Era inca departe de Branistea Siretul revarsat, adica la vreo 80 de kilometri, dar oamenii si-au amintit de cat au patimit in urma cu 35 de ani, iar cei care locuiau in casele "din vale" au inceput sa-si duca din animale si din lucuri la rudele care stateau mai in deal, unde apa ar fi putut cu greu sa ajunga. Siretul a inaintat kilometru cu kilometru, a rupt diguri si a facut prapad la Tudor Vladimirescu, Vames, Piscu si Independenta. In fiecare noapte, satenii din Branistea apucau drumul spre rau, ca sa vada daca nu cumva Siretul a rupt si la ei. Dar digul se tinea bine si nici Siretul, care se revarsa prin sparturile facute in digurile din amonte, nu mai era asa de navalnic in dreptul satului lor.

BRESA. Numai ca apa revarsata a inceput sa se indrepte, de la Independenta spre Branistea, iar omenii au intrat in panica. Siretul face o bucla, in dreptul satului, ca dupa aceea sa se intoarca pe traseul lui, in urmatoarea localitate - Serbestii Vechi. Asa ca branistenii se gandeau ca vor ramane prinsi ca intr-o oala, si toata apa revarsata din Siret se va opri, cu hoituri cu tot, taman in satul lor.

Cand au vazut ca apa se apropiase foarte mult de Branistea si risca sa inunde primele case, autoritatile au facut o bresa in dig, la Serbestii Vechi, si i-au evacuate pe unii dintre sateni. Numai ca bresa a fost prost calculata, si apa continua sa creasca la Branistea. Degeaba au asezat oamenii randuri-randuri de saci pe sosea, apele veneau cu repeziciune spre ei. Au pus branistenii mana pe lopeti si cazmale si au pornit, ca pe vremea lui Stefan, de cand e atestat satul, sa largeasca ei spartura care sa duca apa care le distrusese deja gradinile si curtile inapoi in Siret.

Cei de la Protectia Civila s-au maniat foc si au acoperit spartura. Dupa ce si-a luat urechelile de rigoare de la branistenii cu gospodariile inundate care incarcau de zile intregi zgura in saci, ca sa-si salveze, cu barajul facut, casele, prefectul de Galati a decis luni sa mai largeasca spartura care ducea apa in Siret.

VIZITA. Soseaua care leaga Galatiul de Branistea era plina luni seara de soldati care randuiau, de la Serbestii Vechi la Branistea, saci de nisip. Munceau la lumina reflectoarelor. Aprinsesera si cate un foc, sa mai usuce din hainele ude de pe ei. Ei au fost vizitati ieri de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a inspectat ieri indiguirile de saci si gospodariile in care a intrat apa. Ajuns in sat, ministrul s-a luat de un localnic a carui curte a fost inundata, precum si de primarul localitatii, Ionel Lepadatu. Blaga a atras atentia satenilor ca nu au voie sa construiasca in spatele digurilor, unde se afla cel putin patru case, si ca nu este datoria Guvernului "sa cheltuiasca sute de miliarde pentru mutarea digurilor".

LINISTIRE. Luni spre marti, de la mic la mare, satenii incarcau zgura adusa de armata in saci. "Lasati-ne cu discutiile, mai bine puneti mana si ajutati, ca vine apa peste noi", ii repezeau branistenii pe ziaristii veniti in zona. Apa crestea, cu toata bresa din dig si promisiunile autoritatilor.

Ieri-dimineata satenii au respirat pentru prima data mai usor, de o saptamana incoace. Rigla pe care o infipsesera la sosea, pentru masuratori, i-a linistit. Nivelul apei incremenise. Pana cand, nu se stie, asa ca oamenii n-au renuntat la barajele de saci la care muncesc de atatea zile. "Cu Siretul nu te pui, maica. Te insala, e viclean, te trage de fund cand crezi ca ai iesit la mal", ofteaza o batrana, impingand la roaba cu saci de zgura.

PROGNOZE OPTIMISTE
Ploile care au cazut in dupa-amiaza zilei de ieri in vestul, centrul si nordul tarii si noaptea trecuta in toate regiunile vor continua si astazi dar se vor muta in sud-est, in special in Muntenia si Moldova. Potrivit meteorologilor vor fi descarcari electrice, intensificari ale vantului care izolat se vor transforma in vijelii, caderi de grindina si ploi cu caracter torential. Local, cantitatile de precipitatii pot depasi 20 l/mp. Aceasta instabilitate atmosferica este caracteristica in sezonul cald. Meteorologii prognozeaza ca de maine vremea se va indrepta urmand ca abia sambata sa se strice din nou. (Dana Purgaru)
RAPUS IN FLOAREA VARSTEI
Cea de-a 22-a victima a inundatiilor este un barbat in varsta de 35 de ani, care a fost adus de apele raului Barlad, in zona satului Condrea, judetul Galati. Primarul comunei Umbraresti, Ion Bulai, ne-a declarat ca trupul neinsufletit al victimei a fost transportat la Spitalul din Ivesti pentru autopsiere si identificare. In judetul Galati, singura victima a inundatiilor, confirmata de autoritati, era Costica Druta, in varsta de 62 de ani, din satul Torcesti, comuna Umbraresti, care a fost gasit inecat dupa retragerea apelor pe una din ulitele localitatii.

Interventie cu scafandri


SUB APE. Scufundatorii au deschis vanele la Serbesti
O echipa formata din trei scafandri a intervenit luni seara pentru deschiderea vanelor unei statii de desecare din zona digului de la Serbestii Vechi, judetul Galati. Operatiunea era necesara pentru ca apa revarsata peste dig si care ameninta sa inunde DN 25 sa reintre in matca. Cei trei voluntari sunt Gheorghe Rares si Gheorghe Valentin de la Romania Adventure Center si Cristian Radu de la Asociatia Centrului Regional pentru Siguranta Rutiera, s-au scufundat, fara rezervoare de oxigen, in apa adanca de peste trei metri, au deschis portile metalice ale statiei de desecare si dupa aproximativ o jumatate de ora de eforturi au deschis vanele de evacuare.

CERINTE. "Am venit sa ajutam fara nici o pretentie. Le cerem insa locuitorilor din zona sa se mobilizeze si sa ajute militarii care lucreaza la dig, pentru ca este rusine sa stai sa pescuiesti, iar altii sa munceasca ca sa-ti salveze gospodaria", a declarat Gheorghe Rares. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, colonelul Viorel Zaharia, a precizat ca prin deschiderea vanelor, cele doua conducte pot absorbi din zona inundata trei metri cubi de apa pe secunda. (Erik Hoosz)
×
Subiecte în articol: eveniment siret branistea saci siretul