x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Meseriile bazate pe pseudoștiință, înregistrate oficial: De la numerolog și astrolog, mai avem un pas până la ghicitor în ghioc

Meseriile bazate pe pseudoștiință, înregistrate oficial: De la numerolog și astrolog, mai avem un pas până la ghicitor în ghioc

de Adrian Stoica    |    11 Feb 2025   •   08:00
Meseriile bazate pe pseudoștiință, înregistrate oficial: De la numerolog și astrolog, mai avem un pas până la ghicitor în ghioc

Oricât ar părea de ciudat, numerologia a ajuns să fie o meserie oficial recunoscută în țara noastră, după ce în ultimii ani mass-media a promovat intens persoanele care interpretează semnificația cifrelor.

Clasificarea ocupațiilor din România (COR) va fi actualizată cu noi ocupații. Potrivit unui proiect de ordin, pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, pe lista COR vor fi introduse meserii precum expert autorizare proiecte de dezvoltare regională, tehnician surse de energie regenerabilă, tehnician instalare turbine eoliene offshore, tehnician mentenanță preventivă și corectivă turbine eoliene offshore, responsabil monitorizare și evaluare, instructor - formator de limbă, cultură și civilizație românească și terapeut vocal. COR începe însă să fie populat cu unele pseudomeserii. Recunoașterea oficială a unor așa-zise meserii sunt demersuri bizare care riscă să ducă la creșterea obscurantismului și a tensiunilor sociale, atrăgea atenția în urmă cu ceva timp psihologul Daniel David, actualul ministru al Educației.

De asemenea, conform proiectului amintit se va redenumi ocupația „reprezentant medical” ca „reprezentant vânzări în domeniul medical”, iar activitatea de instructor de pilates va fi recunoscută oficial ca meserie. Clasificarea Ocupațiilor din România s-a îmbogățit în ultimii doi ani cu peste 100 de ocupații, pe această listă apărând meserii precum:

1. broker de servicii pentru afaceri, 

2. consilier de cuplu, 

3. evaluator accesibilitate, 

4. inginer de securitate sisteme înglobate, 

5. inginer în domeniul securității TIC, 

6. instructor dresaj câini ghizi, 

7. lucrător hotelier, 

8. manager clienți strategici, 

9. numerolog, 

10. tehnicieni imprimare 3D, 

11. tehnicieni inspecții și reparații de turbine eoliene, 

12. tehnician instalare turbine eoliene, 

13. tehnician mentenanță turbine eoliene.

 

4.428  de ocupații figurează pe lista COR 

Am intrat în anul eolienelor offshore

Guvernul trebuie să aprobe până la finalul lunii iunie perimetrele eoliene offshore care vor fi scoase la licitație pentru a fi concesionate investitorilor, iar până finele anului se așteaptă semnarea primelor contracte, conform Legii energiei eoliene offshore (Legea 121/2024). Respectarea acestui calendar ar putea face ca România să fie primul stat riveran la Marea Neagră cu instalații de producție a energiei eoliene offshore, începând cu 2030. Este de așteptat ca prin investițiile în 3 GW de energie eoliană offshore pe care le preconizează România să se creeze un total de 22.000 de noi locuri de muncă pentru angajați, potrivit estimărilor Ministerului Energiei. Apariția investițiilor în industria eoliană offshore va genera și apariția unor noi meserii care astăzi nu există în România.

Cu ce se ocupă evaluatorul de accesibilitate

Una dintre meseriile care a intrat recent în nomenclatorul de meserie este cea de evaluator de accesibilitate. Conform definiției, acesta este un specialist dedicat evaluării și îmbunătățirii accesibilității edificiilor, infrastructurii publice și a altor spații destinate utilizării de către diverse grupuri de persoane, în special cele cu dizabilități. Evaluatorul urmărește să asigure că toate persoanele au șanse egale de acces la servicii, informații și oportunități, contribuind astfel la construirea unei societăți incluzive și echitabile. Locul de muncă al evaluatorului de accesibilitate poate fi situat în cadrul instituțiilor publice, organizațiilor non-guvernamentale, agențiilor de certificare sau chiar în cadrul companiilor private care oferă servicii de consultanță în domeniul accesibilității. 

Interpretarea semnificației cifrelor a devenit oficial meserie 

Oricât ar părea de ciudat, numerologul a ajuns să fie o meserie oficial recunoscută în țara noastră, după ce în ultimii ani mass-media a promovat intens persoanele care interpretează semnificația cifrelor. Numerologul este persoana care practică numerologia, o disciplină străveche care extrage semnificații din diferite numere, combinații de numere, litere și simboluri din viața ta. „Numerologul este practicianul care elaborează numerograma (denumită și matricea numerologică, matrița psihoenergoinformativă sau pătratul lui Pitagora) unei persoane/organizații/eveniment și interpretează semnificația cifrelor pentru a înțelege mai bine persoana, sistemul sau faptele analizate și a determina evoluția ulterioară probabilă”, potrivit definiției din wikipedia. Recunoașterea acestei ocupații s-a făcut pe baza documentației depuse de Asociația Numerologilor din România și cu avizul favorabil al Asociației Naționale a Comitetelor Sectoriale din România. 

Numerologii vor să fie agenți de recrutare de personal

Înscrierea în COR a meseriei de numerolog este doar un prim pas în ceea ce privește aspirațiile membrilor Asociației Numerologilor din România. Obiectivele pe termen lung ale asociației sunt ca numerologii să aibă un rol important în identificarea talentelor şi în orientarea profesională, să fie solicitaţi în recrutare de personal, în armonizarea relaţiilor interumane şi în formarea de echipe în companii şi instituţii, să aibă un rol important în realizarea analizelor de piaţă, prognozelor şi strategiilor de dezvoltare - la nivel de comunitate, de companie şi de ţară, să fie solicitaţi în eficientizarea liberei circulaţii a forţei de muncă (migraţia) și, nu în ultimul rând, să contribuie la creșterea calității vieții. „Aducem în educaţia românilor ştiinţa tainică, ocultată, a numerologiei, pentru a avea o viaţă împlinită şi trăită în bunăstare”, este unul dintre mesajele Asociației Numerologilor din România. 

Avem meseria de cititor în stele, de ce nu și pe cea în ghioc

Să mai spunem că în COR a fost înscrisă și meseria de astrolog, iar în acest ritm nu este exclus ca la un moment dat să ne trezim și cu meseria ghicitor în ghioc, cea de cititor în cafea sau de ce nu, cea de dat în cărți. Cum astrologia este o pseudoștiință conform căreia pozițiile relative ale obiectelor cerești ar putea oferi informații despre personalitatea, relațiile umane și viitorul unei persoane, de ce ghicitul în ghioc sau cafea nu pot fi luate în calcul pentru furnizarea unor astfel de informații. Meseria de astrolog nu impune o anumită categorie de studii pentru persoanele care o practică, fiind suficientă doar declarația persoanei respective că este astrolog. Același lucru este astăzi valabil și pentru persoanele care se ocupă cu prezicerea viitorului având ca ustensile ghiocul și ceașca de cafea. 

În funcție de evoluțiile comunicate de Institutul Național de Statistică, unele dintre ocupațiile din România au fost înlăturate din COR. De exemplu, în cursul anilor trecuți, au fost eliminate ocupații precum telexist, inspector telegrame, râșnitor smalț, turnător valuri, pâslitor, scuturător, pieptănător, destrămător, operator scămoșetor etc., care nu mai aveau căutare.

Sfaturile psihologilor, înlocuite cu cele ale nespecialiștilor

În nomenclatorul de meserii au fost înscrise, în ultimii ani, ocupații precum consilier de cuplu și consilier de dezvoltare personală. Acest lucru i-a nemulțumit însă pe psihologi, pentru că asta le permite unor persoane necalificate să ofere consiliere. Ei consideră că nu este benefică „crearea unor ocupații care își asumă competențe psihologice - angajând apoi educație specifică și servicii către oameni - care nu sunt ancorate în știința psihologică și/sau care se dobândesc prin demersuri îndoielnice din punct de vedere academic-profesional, inclusiv care se bazează pe fragmente de competențe coerente, dar insuficiente unor servicii de calitate (de exemplu, consilier de cuplu, de dezvoltare personală etc.)”. Deși atrăgea atenția asupra acestei probleme încă din 2023, Ministerul Muncii a decis să ignore avertismentul, iar anul trecut consilier de cuplu și consilier de dezvoltare personală și-au făcut loc pe lista COR.

Ce spune ministrul Educației despre oficializarea unor meserii bizare

Actualul ministru al Învățământului, Daniel David, care este și președintele Asociației Psihologilor din România și rectorul UBB Cluj-Napoca, spunea că autoritățile riscă să provoace un adevărat haos prin „oficializarea unor profesii precum cele de numerolog și consilier de cuplu”. În ciuda avertismentului său, Ministerul Muncii a decis totuși să le recunoască ca ocupații și să le înscrie în COR. Asociația Psihologilor din România emitea un comunicat de presă în care a atras atenția asupra recunoașterii oficiale a unor profesii precum numerolog, consilier de cuplu sau consilier de dezvoltare personală. Psihologii considerau că prin această acțiune, autoritățile, care nu au informat suficient populația, expun oamenii la riscuri semnificative, contribuind la creșterea obscurantismului și a tensiunilor sociale.

În luna decembrie a anului trecut au mai fost înscrise în COR trei meserii. Este vorba despre artist/artistă fotograf, operator umplere recipiente cu gaze naturale comprimate pentru vehicule (GNCV) și operator umplere recipiente cu hidrogen.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×