x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Operaţii estetice acoperite prin "deviaţiile de sept"

Operaţii estetice acoperite prin "deviaţiile de sept"

de Mircea Opris    |    23 Feb 2010   •   00:00
Operaţii estetice acoperite prin "deviaţiile de sept"

Clinica ORL a Spitalului Municipal Timişoara a devenit feuda personală a directorului acesteia, profesorul Stan Cotulbea. Zilnic, acesta face între cinci şi şapte operaţii estetice de retuşare a nasului, sub diagnosticul fals de "deviaţie de sept".



Pentru fiecare operaţie, pacientul plăteşte între 500 şi 700 de euro, bani negri pentru buzunarele lui Cotulbea şi a omului său de legătură, Ioan Mocanu, asistent medical şi rudă de familie. Jurnalul Naţional a prezentat exact aceleaşi practici ilegale la clinica de chirurgie vasculară de la Spitalul Judeţean Timişoara, unde se fac implanturi de silicoane tot prin diagnostice false.

Schema este extrem de simplă. Pacienţii care vor o rinoplastie dau până la 700 de euro pentru operaţie. Ei sunt internaţi cu diagnosticul de deviaţie de sept, care se rezolvă printr-o operaţie acceptată şi decontată de casa de asigurări de sănătate. "În medie se fac cinci până la şapte astfel de operaţii pe zi. Operaţiile de nas se trec ca şi deviaţii de sept, dar se fac şi operaţii platice ale lobului urechii. O altă afacere este implantul de proteze auditive pentru otoscleroză.

Pentru astea ia cam 200 până în 400 de euro. E un stoc de proteze plătite de clinică, pe lângă care profesorul primeşte câteva zeci de proteze cadou. El face operaţia de stapedectomie şi bagă banii direct în buzunar. În cei aproape zece ani cât am lucrat acolo, am văzut cu ochii mei aceste lucruri. Banii i se dau direct lui Cotulbea sau neamului său, asistentul medical Ioan Mocanu. Acesta se dă drept doctor şi racolează pacienţii chiar din sala de aşteptare sau de pe hol.

Pacientul trebuie să dea banul înainte. Au fost destule cazuri când pacientul era deja pe masa de operaţie, uneori gata anesteziat, iar Cotulbea, dacă nu vedea banii înainte, spunea să îl opereze cine l-a adus. I-a spus asta şi anestezistului, cu pacientul întins pe masă", a spus unul dintre angajaţii care a operat împreună cu profesorul Cotulbea aproape un deceniu.

RACOLATORUL MOCANU, PRINS ÎN FLAGRANT
Pentru mai multă siguranţă, profesorul foloseşte ca racolator de pacienţi pe asistentul medical care îi este şi rudă, şi consătean, amândoi provenind din comuna Unirea, judeţul Dolj. Acesta este Nelu Mocanu, omul care umblă îmbrăcat în uniformă de doctor şi nu poartă ecuson, tocmai pentru a nu i se cunoaşte numele şi adevărata meserie. El se recomandă drept medic, racolează pacienţi şi în multe cazuri este cel care ia banii în numele şefului.

Reporterii Jurnalului Naţional au reuşit chiar să rezolve o rinoplastie la negru, prin agentul Mocanu. "Trimiteţi fata la mine. Eu organizez totul, nu trebuie să îl deranjaţi pe profesor. Cât să daţi, 1.000 de euro? Nu e cazul. Şase-şapte sute este suficient. Aveţi numărul meu, mă sunaţi şi se rezolvă", a spus reporterilor sub acoperire Ioan Mocanu.

MALPRAXIS ŞI ALTE AVENTURI PENALE
Stan Cotulbea are pe numele său un dosar penal, după ce a intrat într-un scandal internaţional. În aprilie 2006, Cotulbea a adus un specialist Orl şi un neurochirug din oraşul german Tubingen, pentru a opera tumora unui tânăr. Acesta i-a minţit pe medicii germani că are aprobarea Colegiului Medicilor Timiş, pentru ca ei să îl poată opera pe băiatul din Caransebeş. Imediat după operaţie, tânărul a decedat.




Părinţii acestuia i-au făcut plângere penală lui Stan Cotulbea, dar au dat în judecată şi Spitalul Municipal. Cotulbea a aruncat însă vina asupra medicului anestezist, care a şi fost dat afară. Pe medicii germani i-a minţit trei ani că pacientul, decedat în aprilie 2006, este bine, sănătos.

Asta până în toamna anului trecut, când cei doi medici din Germania au fost chemaţi pentru audieri de magistraţii timişoreni şi atunci au aflat adevărul. Fostul portar al instituţiei, Lucian Alămorean, a fost şi el eliminat de profesorul Stan Cotulbea. "Ştiam mult prea multe. Chiar şi Gina Pistol şi-a făcut operaţia estetică la nas tot la Spitalul ORL, la profesorul Cotulbea. Eu şi alţi oameni pe care i-a dat afară am fost obligaţi de Cotulbea să cărăm o masă de operaţie, cât şi foarte mult instrumentar medical, toate din inventarul spitalului, la clinica sa privată de pe Bulevardul CD Loga.

Şi acum sunt la el la clinică. Apoi a înscenat că eu aş fi furat un generator de curent. Mi-a făcut mie plângere la Poliţie, însă s-a dovedit că nu eram implicat.

Mai mult, când m-au acuzat că am furat diverse obiecte, eu eram la nunta fiicei mele în Spania. Poliţia a descoperit că hoţii erau chiar muncitorii firmei care construia noul corp de clădire. Cotulbea şi-a cerut scuze şi în scris, dar degeaba. Acum ne judecăm pentru calomnie.

Ştiu tot ce au făcut. Am lucrat acolo ca portar peste 20 de ani." Angajaţii spitalului povestesc despre faptul că asistentul medical Mocanu, ruda profesorului, se prezintă drept medic, face consultaţii, eliberează reţete şi face chiar şi mici tratamente.

SPONSORIZEZI SPITALUL, EŞTI DAT AFARĂ
Singura persoană care vorbeşte deschis despre ilegalităţile de la clinica ORL este fostul portar Lucian Alămorean. "Am vrut să mă autodenunţ doar pentru a-i determina pe procurori să facă cercetări la ORL. Nimeni nu are curajul să deschidă gura. Eu am dovezi şi probe pentru toate acuzaţiile şi mă judec până în pânzele albe", ne-a declarat Lucian Alămorean. Culmea este că, primind o moştenire consistentă, fostul portar a făcut chiar şi o donaţie de 9.000 de lei către spital, când încă lucra acolo.

La o lună după aceea a fost dat afară de şeful clinicii. Motivele? "Am cărat pe braţe spre sala de operaţie sau la salon personalităţi ale căror nume nu trebuie făcute publice, toate operate de profesorul Cotulbea la negru. Apoi, am moştenit pământ lângă Timişoara. Aveam un teren de 700 de metri pătraţi chiar lângă vila lui Cotulbea. Voia terenul de la mine. Nu i l-am dat şi imediat după aceea a început calvarul înscenărilor şi s-a terminat cu mazilirea mea", a mai spus fostul portar.

"Am cărat pe braţe spre sala de operaţie sau la salon personalităţi ale căror nume nu trebuie făcute publice, toate operate de către profesorul Cotulbea la negru. Apoi, am moştenit pământ lângă Timişoara. Aveam un teren de 700 de metri pătraţi chiar lângă vila lui Cotulbea. Voia terenul de la mine"
Lucian Alămorean

×