x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parintii Larisei dau Politia in judecata

Parintii Larisei dau Politia in judecata

de Cristinel C. Popa    |    Radu Tutuianu    |    04 Ian 2006   •   00:00
Parintii Larisei dau Politia in judecata

Constantin Chelaru, tatal fetitei omorate in Lunca Cetatuiei, cere sprijin in actiunea sa de a da in judecata politistii, considerand ca acestia au fost complici la tainuirea cadavrului Larisei. "Politia nu a vrut sa cerceteze cum trebuie. Vor mai fi cazuri de acest gen. Daca ei vor proceda tot asa?", se intreaba Constantin Chelaru.

Dupa data disparitiei fetei, 18 octombrie anul trecut, politistii nu s-au implicat in acest caz decat dupa sosirea presei. Au avut, ca intotdeauna, nevoie de reflectoare si mediatizare pentru a-si face treaba. De mantuiala...

AMATORI. In primele ore de la reclamarea disparitiei fetei de 8 ani, politistii le-au transmis sotilor Chelaru sa-si ia neamurile si s-o caute pe Larisa. Ba, mai mult, ca si cum investigatiile de acest gen nu ar fi fost jobul lor, le-au sugerat sa-si cumpere telefon fix cu identificarea apelantului. Asta pentru cazul in care rapitorul fetitei ar fi incercat sa-i contacteze, pentru a cere recompensa. Tatal Larisei il acuza pe comisarul Opinca, de la IJP Iasi, despre care sustine ca a fost anchetatorul principal in acest caz, ca i-au expus inutil si celalalt copil, Cosmin Chelaru, fratele Larisei. "In ziua in care fetita mea a fost gasita moarta in tomberon, se plange tatal fetei, desi imi stiau numarul de telefon, politistii au preferat sa-l sune pe mobil pe un baiat de 17 ani, pe fiul meu, si sa-l anunte ca gunoierii si politistii (n.r. - ?!) i-au gasit sora".

NEPASAREA CRIMINALULUI. Dupa disparitia Larisei, copiii de pe scara au dat nas in nas in fiecare zi cu asasinul. Robert Ciobanu le vorbea porcos, ca de obicei, ii ameninta pe cei violati de el sa nu spuna nimic si zicea, glumind macabru, ca are o lista cu numele copiilor pe care urma sa-i lichideze. "Pe lista aia eram eu, fratele Larisei si Ciprian, un alt baiat de pe scara. Cand ne bateam joc de Robert, el pomenea de aceasta razbunare", spune Andrei Onitoaie, un baiat de 16 ani.

In dimineata zilei de 29 decembrie anul trecut, ziua in care corpul neinsufletit al fetei a fost gasit de gunoieri, doi martori l-au intalnit pe Robert pe drumul spre tomberon. Vecina de la parter isi aminteste ca l-a vazut iesind cu o cutie in mana din boxa de la subsolul blocului si l-a intrebat: "Te-a apucat curatenia?", iar el i-a raspuns, fara chef, "da, un pic". Al doilea martor e un sarantoc al localitatii, care l-a urmarit pe Robert, sperand sa-i fure cutia, dupa ce urma sa fie aruncata la gunoi. "Am vazut cum s-a rupt un colt de la cutie, insa baiatul a intors-o linistit si a aruncat-o in ghena. Am vrut sa o iau, dar tocmai atunci au aparut gunoierii de la Salubris."

MINORII, ABUZATI. In timp ce nu stia nimic de soarta Larisei, Constantin Chelaru a aflat cum alt copil din Lunca Cetatuiei a trecut prin momentele pe care le-a trait probabil si fetita sa. Si-a luat inima in dinti si a mers la familia copilului abuzat acum cinci ani de Robert. A ramas inmarmurit cand a aflat ce i se intamplase. "Copilul mi-o zis cum Robert l-o ademenit in casa la el, l-o dezbracat si o facut sex oral si anal cu el. Apoi l-o amenintat cu moartea si l-o dus in parc, unde criminalul impreuna cu Fronea, alt baiat din cartier, l-au pus sa manance fecale." In aceeasi seara in care aflase grozaviile, tatal Larisei s-a intalnit pe scara cu Robert Ciobanu. Tanarul juca remy cu prietenii. Disperat, parintele si-a pierdut cumpatul, a luat un cutit si l-a pus la gatul ucigasului. N-a obtinut decat mirarea lui. "De cand stii tu sa f... si sa dai la m...?" Si Robert raspunde "da’ ce? O fost o greseala!". A doua zi, familia Ciobanu a scos certificat medico-legal de vatamare corporala a baiatului lor, criminalul, si l-au amenintat pe tatal Larisei cu judecata.

IRONIE. Politistii ieseni ii reproseaza acum lui Constantin Chelaru ca a incercat sa afle singur adevarul

BIBLIA. De altfel, in ziua disparitiei Larisei, tatal lui Robert a fost cel care a ajutat-o pe fetita sa incuie usa care era defecta. De la el a aflat Robert ca minora e singura in apartament si asa i-a incoltit ideea. Politia a gasit in casa Chelaru amprentele lui, dar mama Larisei le-a povestit ca la 14 octombrie, cu patru zile inainte de disparitie, Robert fusese la ei, sa bea o cafea cu baiatul cel mare. Nimeni nu a banuit vreo secunda ce monstru zace in el... Vecinii spun despre mama lui Robert Ciobanu ca e o femeie evlavioasa, care mergea la biserica si avea in apartament o camera plina cu icoane, lumanari. Acolo se afla si Biblia pe care Larisa avea sa jure inainte de a fi ucisa. Il tinea din scurt pe Robert, nu-l lasa sa mearga la discoteca. Vecinii din bloc stiu ca Robert nu se tinea de scoala, ca a ramas chiar un an repetent. Mai avea un frate, de 24 de ani, muncitor in Iasi. Sotii Ciobanu se mutasera in Lunca Cetatuiei acum cinci ani, desi continuau sa lucreze in Iasi. Tatal lui Robert e muncitor la fostul Combinat de Utilaj Greu, iar mama - femeie de serviciu la o farmacie.

LOVIT. Robert Ciobanu se afla de o saptamana in arestul Politiei Iasi. Andrei Zuza, avocatul sau din oficiu, este de parere ca aici tanarul a fost, de curand, victima unei agresiuni. "Cand l-am vazut ultima oara, era lovit la un ochi. Chiar in ochi. El spune ca a fost vorba de un incident la baie, dar mai mult ca sigur a fost lovit cu intentie. Nu a avut curajul sa-mi marturiseasca asta. Abia acum a inceput sa sufere, se vede in comportamentul lui", crede avocatul. Avocatul Zuza Andrei a cerut Tribunalului amanarea dosarului pentru azi, in vederea pregatirii apararii.

VINOVATII POT FI DEMISI
Comisia formata din ofiteri ai Directiei de Inspectie Interna a IGP a ajuns la Iasi, pentru a verifica modul in care politistii ieseni au instrumentat, din punct de vedere profesional si procedural, cazul Larisa Chelaru. Ancheta este in curs de derulare, iar surse din interiorul IGP ne-au precizat ca ofiterii de politie veniti de la Bucuresti vor sta de vorba atat cu cei care au participat la cercetari, din 18 octombrie 2005 si pana acum, cat si cu procurorii care au preluat acest caz. Nu se poate estima inca data la care vor fi finalizate cercetarile asupra politistilor ieseni, insa aceleasi surse ne-au declarat ca seful IGP, chestorul de politie Dan Valentin Fatuloiu, cel care a dispus de altfel inceperea acestei anchete, asteapta rezultatele cat mai urgent. La finalul verificarilor, vor fi luate masuri impotriva politistilor care vor fi gasiti vinovati, iar sanctiunile pot merge de la mustrare scrisa pana la destituirea din politie.
Ieri, echipa de politisti care a cercetat cazul, in frunte cu seful IJP Iasi, Gheorghi Plai, a avut o intalnire cu prefectul Iasiului, Radu Prisacariu. "Eu nu exclud posibilitatea ca unii dintre oamenii care s-au ocupat de caz sa fi gresit. Exista posibilitatea ca vinovatii, daca vor fi gasiti vinovati, sa fie pedepsiti pana la demitere", adauga prefectul Prisacariu. El a subliniat ca cele intamplate in Iasi reprezinta o pata pe obrazul Politiei, care trebuie spalata.

AVEA 10 LA PURTARE
Robert Ciobanu (foto), criminalul de 17 ani, studia de un an la Grupul Scolar "Virgil Madgearu" din Iasi. Dupa terminarea vacantei de iarna, ar fi trebuit sa reinceapa cursurile clasei a XI-a. Iar dupa absolvire, Robert urma sa obtina o diploma de profesionist in domeniul culinar! Profesorii de la scoala nu au banuit nici un moment instinctele criminale care se ascundeau in acest adolescent. Mihai Antochi, directorul-adjunct al Grupului Scolar, spune ca baiatul a venit sa invete in Iasi din clasa a X-a. Nu s-a plans nimeni de el si nimeni nu poate spune ca ar fi avut un comportament deviant. "Era un elev mediocru la invatatura. Nu s-a remarcat nici negativ, nici pozitiv si nu avea nimic deosebit fata de ceilalti. Nu iesea in evidenta nici la capitolul absente. A fost si perioada grevei din invatamant, prea multe ore nici n-au facut ei, ca sa observam ceva schimbat in ultima vreme... Nu am avut deloc probleme cu el." Ca o dovada a conduitei sale ireprosabile, elevul violator, proaspat asasin, avea nota 10 la purtare! (Ionut Dulamita)
×