x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Patriarhul Teoctist, la ultima slujbă

Patriarhul Teoctist, la ultima slujbă

de Anca Scarlat    |    03 Aug 2007   •   00:00
Patriarhul Teoctist, la ultima slujbă
Sursa foto: BOGDAN CRISTEL/

Sute de jandarmi, poliţişti şi trupe SPP. Miile de credincioşi veniţi din toată ţara au devenit ieri nerăbdători, incercănd să străbată drumul pănă la Catedrala Patriarhală, pentru a-i săruta măna Prea Fericitului Patriarh Teoctist pentru ultima oară.


Dealul Mitropoliei a fost ieri stăpănit de nelinişte. Luat cu asalt de credincioşi şi impănzit de forţele de ordine. Costume negre, ochelari fumurii, sute de uniforme şi telefoane mobile folosite pănă la refuz. Ultimele pregătiri pentru inmormăntarea Patriarhului Teoctist s-au făcut in prezenţa cadrelor din conducerea Jandarmeriei, Poliţiei Capitalei şi SPP-ului. "Ei s-au ocupat de tot ce inseamnă organizare. Noi ştim doar ce trebuie să facem ca preoţi pentru ritualul de inmormăntare, iar dănşii au organizat totul pentru astăzi şi pentru măine. Ei au stabilit unde va sta fiecare şi pe unde se va face accesul spre curtea interioară", spunea ieri preotul Irineu Dogaru, responsabil cu organizarea.


PREZENŢE OFICIALE. Spre interiorul Catedralei Patriarhale s-a inaintat foarte greu din cauza numeroaselor vizite oficiale, iar credincioşii care s-au luptat de dimineaţă cu soarele şi căldura pentru a ajunge lăngă sicriul Patriarhului au devenit foarte agitaţi la amiază. Au străns răndurile şi s-au prăbuşit peste gardurile care limitează accesul spre curtea interioară. Incidentul s-a produs atunci cănd intrarea a fost blocată pentru o jumătate de oră de vizita preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele a venit la ora 12:00 pentru a-i conferi post-mortem Patriarhului Teoctist Ordinul Naţional "Steaua Romăniei" in grad de Colan. Aceasta este cea mai inaltă distincţie a statului, care acum a fost acordată pentru prima oară unui cetăţean romăn. Decretul prin care şeful statului i-a conferit inaltul ordin Patriarhului Teoctist a fost citit de un consilier de stat din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Preşedintele a depus apoi distincţia lăngă catafalcul Patriarhului. A plecat fără a mai face vreo declaraţie. Decoraţia va fi depusă la Muzeul Patriarhiei după inmormăntare. După plecarea sa, accesul la catafalc nu a mai fost ingreunat de prezenţa altor personalităţi, intre care Emil Constantinescu, Victor Ciorbea şi Eugen Simion.


SANITARII, IN ALERTĂ. Corturile de prim ajutor instalate pe Dealul Mitropoliei sunt in plină activitate. După ce credincioşii nerăbdători au rupt răndurile ieri la amiază, trei dintre ei au ajuns la cortul de prim ajutor al Crucii Roşii Romăne, unde au primit ingrijiri. Au urmat şi alţii, doborăţi de căldură. Sute de persoane au apelat la ajutorul voluntarilor. Cei mai mulţi, bătrăni şi cu probleme de sănătate, au nevoie de apă in orele lungi de aşteptare.


DOLIU NAŢIONAL. Pentru ziua de azi, Guvernul a decretat doliu naţional, iar CNA a recomandat posturilor de radio şi televiziune să nu mai difuzeze emisiuni de divertisment, iar instituţiilorde cultură să-şi adapteze programele in mod corespunzător. Drapelul Romăniei va fi arborat in bernă şi la sediile partidelor politice, instituţiilor de invăţămănt şi cultură, la punctele de trecere a frontierei, in aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi pe navele aflate sub pavilion romănesc.


Reperele orare ale funeraliilor Patriarhului

Azi vor avea loc la Catedrala Patriarhală din Bucureşti funeraliile Părintelui Patriarh Teoctist după următorul program:

7:00 - 8:30: Ceremonia va incepe la ora 7:00 cu Slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Prea Sfinţitul Sebastian Ilfoveanu, Arhiepiscop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, impreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

9:00 - 10:30: Şedinţă comemorativă a Sfăntului Sinod
al Bisericii Ortodoxe Romăne (BOR), la care vor participa reprezentanţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume, dar şi ai altor confesiuni.

11:00 - 13:00: Slujba de inmormăntare oficiată de membrii Sfăntului Sinod al BOR cu participarea reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe Surori. Trupul Patriarhului Teoctist va fi depus pe partea dreaptă a Catedralei, unde va sta alături de trei dintre predecesorii săi. Dacă vremea va fi frumoasă, catafalcul va fi scos in curte pentru a evita inghesuiala din Patriarhie. La sfărşitul slujbei va fi trasă o salvă din 21 de lovituri de tun.


Feţe bisericeşti

La funeralii sunt aşteptate mai multe feţe bisericeşti: o delegaţie a Sfăntului Scaun, condusă de Cardinalul german Walter Kasper, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, Prea Fericitul Anastasie, Arhiepiscopul Tiraniei şi al Albaniei, Patriarhul Georgiei Catolicosul Ilia al II-lea, reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe din Bulgaria şi Polonia, o delegaţie a Episcopiei Ortodoxe Romăne din SUA, condusă de Irineu, Episcop vicar de Dearborne Heights.


Ordine

Pentru buna desfăşurare a ceremoniei, peste 1.200 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor fi prezenţi pe tot parcursul slujbei. Astfel, circa 400 de poliţişti vor acţiona in Capitală pentru realizarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică in zona Pala tului Patriarhal. De asemenea, in jur de 100 de lucrători de la Poliţia Rutieră vor asigura fluidizarea traficului rutier şi 600 de jandarmi vor asigura liniştea şi ordinea publică in zonele lăcaşelor de cult şi pe traseele adiacente Palatului Patriarhal. Se vorlua măsuri speciale in gări şi pe magistralele de metrou ce converg spre locul de desfăşurare a ceremoniilor religioase. Medicii din cadrul Jandarmeriei vor asigura măsurile de prim ajutor.


Recomandări

Pentru fluidizarea traficului rutier in zona Palatului Patriarhal se vor lua măsuri pentru restricţionarea circulaţiei rutiere, in funcţie de numărul participanţilor la slujbe. Pentru mijloacele de transport vor fi organizate parcări in Piaţa Constituţiei şi in Parcul Carol. Participanţii la acest eveniment sunt rugaţi să respecte recomandările privind accesul, care se va face prin străzile dinspre Piaţa Unirii, să nu deţină bagaje voluminoase sau materiale inflamabile şi să nu forţeze cordoanele de ordine. Pelerinii sunt rugaţi să acorde o atenţie sporită folosirii lumănărilor aprinse, astfel incăt să evite orice eveniment nedorit.


Fără apă

Credincioşii veniţi să il plăngă ieri pe Teoctist au rămas fără principala sursă de apă, după ce Apa Nova şi-a retras instalaţia de apă potabilă şi angajaţii pe care ii avea in Dealul Mitropoliei, pe motiv că s-a terminat programul de lucru. După plecarea celor de la Apa Nova, singura sursă de apă pentru miile de credincioşi care aşteptau să intre in Catedrala Patriarhală pentru a se reculege la căpătăiul Patriarhului Teoctist a rămas apa de la cortul Crucii Roşii.


  • Accesul credincioşilor se va face din perimetrul Pieţei Unirii, latura dinspre Strada Şerban Vodă.
  • Circulaţia autovehiculelor va fi restricţionată pe următoarele bulevarde şi străzi: Bd Regina Maria, Str. 11 Iunie, Str. Bibescu Vodă şi Calea Şerban Vodă.
  • Autovehiculele credincioşilor din provincie vor fi indrumate spre parcările din Piaţa Constituţiei şi Parcul Carol.
  • Slujba va putea fi urmărită pe cele patru ecrane (E) amplasate pe Dealul Mitropoliei.
  • Urgenţele medicale vor fi asigurate la cele trei corturi special dotate.

×