x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tragedia de la Crevedia: Începe procesul de 53 milioane €. Patronii stației GPL care a explodat au fost trimiși în judecată

Tragedia de la Crevedia: Începe procesul de 53 milioane €. Patronii stației GPL care a explodat au fost trimiși în judecată

de Ion Alexandru    |    13 Iun 2024   •   07:00
Tragedia de la Crevedia: Începe procesul de 53 milioane €. Patronii stației GPL care a explodat au fost trimiși în judecată

Parchetul General i-a trimis în judecată pe patronii stației GPL de la Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Ionuț Stângă, în urma exploziilor din 26 august 2023, soldate cu 5 morți și 54 de răniți, majoritatea pompieri care interveniseră la stingerea focului. Staţia GPL din Crevedia funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Răcari. Atât patronii, cât și firma Flagas SRL sunt acuzați de distrugerea din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Prejudiciul reținut se ridică la 53.333.000 de euro și 823.000 de lei.

Patru infracțiuni sunt reținute în rechizitoriul întocmit de procurorul Marius Iacob, care i-a trimis în judecată pe cei doi patroni ai stației de GPL de la Crevedia. Ionuț Doldurea și Ionuț Stângă se află sub control judiciar. Prima infracțiune vizată este distrugerea din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Acuzarea susține că în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociați și administratori în drept și în fapt ai unei societăți comerciale, în mod sistematic, Doldurea și Stângă au promovat în cadrul societății „o politică de funcționare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale în materia securității și sănătății în muncă, precum și a celor privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia, Șoseaua București-Târgoviște, nr. 231, județul Dâmbovița”. În acest sens, „a fost autorizată și impulsionată desfășurarea de activități de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare-cisternă, neautorizate ADR, precum și utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, în condițiile inexistenței unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităților de descărcare/încărcare GPL”.

Cinci morți, 54 de răniți și 88 de case distruse

Procurorul precizează că toate aceste activități s-au desfășurat într-o locație neautorizată, situată într-o zonă puternic populată, „fapte ce au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18.48-21.46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariției unui defect de etanșare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentrații, inclusiv în domeniul de explozivitate - în conjuncție cu o sursă eficientă de aprindere, precum și premisele propagării incendiului și producerii unei succesiuni de alte opt explozii ale unor nori de vapori. Astfel, a fost cauzat decesul a 5 persoane și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradarea unor bunuri imobile (8 case distruse total și 80 distruse parțial) și mobile precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora”.

De asemenea, dosarul vizează și infracțiunea de neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Concret, Parchetul General îi acuză pe cei doi patroni că în perioada 30 septembrie 2020 - 26 august 2023, în calitate de angajatori, nu au luat măsurile legale de sănătate și securitate în muncă privind cerințele minime de securitate pentru utilizare în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă. Încălcările au fost săvârșite, „deși (patronii - n.red.) aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, aspecte care au determinat producerea, la data de 26 august 2023, a unui accident colectiv soldat cu decesul și vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în afara muncii.

Activități clandestine

De asemenea, o altă infracțiune reținută în sarcina celor doi se referă la nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. „În calitate de angajatori, nu au respectat obligațiile și măsurile stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, deși aveau îndatorirea de a respecta aceste măsuri și obligații. În condițiile în care, în prealabil, împreună cu ceilalți factori de decizie din cadrul societății elaborase în mod formal un set de măsuri care vizau activitatea acesteia în ansamblu, menit să ateste în mod artificial îndeplinirea obligației de a asigura respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă privind componenta de utilizare a unor echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, în perioada 30 septembrie 2020 - 26 august 2023, au pus la dispoziția angajaților societății, care desfășurau activități lucrative clandestine la punctul de lucru neautorizat și nedeclarat, o pompă mobilă improvizată, neautorizată și afectată de vicii de funcționare, determinându-i în mod activ pe angajații societății să o utilizeze în procesul de transvazare”, se mai precizează în actul acuzării. 

Procurorul susține că „s-a intervenit, astfel, efectiv în procesul muncii și s-a alterat în mod iremediabil modalitatea sa de derulare, generând prin acțiunile întreprinse o stare de pericol iminent de declanșare a unui accident de muncă, care s-a și concretizat prin producerea, în data de 26 august 2023, pe raza comunei Crevedia din județul Dâmbovița, a accidentului colectiv”.

138 de persoane fizice și 11 persoane juridice s-au constituit părți vătămate în acest dosar

Nu doar cei doi patroni au fost trimiși în judecată în acest dosar, ci și firma care deține respectiva stație GPL. Este vorba despre SC Flagas SRL, acuzată exact de aceleași infracțiuni ca și cei doi oameni de afaceri.

Surse judiciare au precizat, pentru „Jurnalul”, că în acest dosar penal s-au constituit ca părți civile nu mai puțin de 1.348 de persoane fizice și 11 persoane juridice, cu un prejudiciu calculat de 53.333.000 de euro, la care se adaugă 823.000 de lei. Prin actul de sesizare a instanței, care numără nu mai puțin de 532 de pagini, anchetatorii au solicitat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Răcari menținerea măsurilor asigurătorii instituite și menținute, având în vedere că subzistă temeiurile care au determinat luarea și menținerea acestor măsuri. 

Astfel, prin ordonanța din data de 6 septembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a 63 de imobile ale companiei, asupra unui imobil aparținând lui Ionuț Doldurea și asupra a altor 7 imobile aparținând lui Ionuț Stângă. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deținute de cei doi inculpați, în vederea asigurării resurselor necesare pentru despăgubirea părților civile. Prin ordonanța nr. 462/P/2023 din data de 28 decembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la bunuri mobile aparţinând firmei Flagas SRL, respectiv pe părți sociale la mai multe societăți.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: patroni crevedia judecata prejudiciu