x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Poluare la marginea oraşului Timişoara

Poluare la marginea oraşului Timişoara

de Tiberiu Kiss    |    25 Sep 2007   •   00:00
Poluare la marginea oraşului Timişoara

Peste 5.000 de tone dintr-o substanţă necunoscută au fost deversate in curtea fostei fabrici de zahăr de pe Strada Polonă din Timişoara. In mai puţin de două săptămăni, incinta fostei intreprinderi de stat s-a transformat intr-un "lac alb", cu un miros puternic şi inţepător, asemănător cu cel al carbidului.


Peste 5.000 de tone dintr-o substanţă necunoscută au fost deversate in curtea fostei fabrici de zahăr de pe Strada Polonă din Timişoara. In mai puţin de două săptămăni, incinta fostei intreprinderi de stat s-a transformat intr-un "lac alb", cu un miros puternic şi inţepător, asemănător cu cel al carbidului.

Oamenii din zonă spun că au văzut zilnic cisterne ale companiei Linde Gas care au deversat substanţa albă in balta din curtea fabricii. Mai grav este că respectiva grămadă de deşeuri se află la doar căţiva metri de Răul Bega. De altfel, "lacul de acumulare" al fabricii de zahăr este prevăzut cu o instalaţie de ecluză a cărei conductă duce direct in apa curgătoare.

ANCHETĂ. Sesizaţi de localnici, comisarii Gărzii de Mediu Timiş au declanşat deja o anchetă in acest caz. Cantitatea exactă de substanţă nu a putut fi stabilită cu exactitate. Mai grav este că originea şi compoziţia substanţei, precum şi posibilul grad de toxicitate nu sunt cunoscute. Autorităţile efectuează, in momentul de faţă, un set complet de analize, urmănd ca cel tărziu pănă luni să se lămurească asupra compuşilor chimici. "Comisarii noştri au fost la faţa locului. Au făcut poze şi au luat mostre. Acumularea provine de la firma Linde Gas, ai cărei reprezentanţi ne-au spus că e vorba de un subprodus din activitatea lor. Se pare că «bazinul» de depozitare a fost inchiriat sau cumpărat de la o firmă din Ploieşti, care administrează acum fosta fabrică de zahăr. Noi i-am convocat la Timişoara pe cei de la firma din Ploieşti pentru a ne lămuri. Nu e in ordine ca acea substanţă să fie pur şi simplu aruncată acolo, aşa de aproape de rău. Ei ne-au zis că au depozitat produsul acolo pentru a-l lăsa să se zvănte", a declarat Marian Eperieş, comisar-şef al Gărzii de Mediu Timiş.


MEDIUL... LĂSAT BALTĂ. Comisarul Gelu Cădariu, cel care a fost desemnat să se ocupe de supravegherea Linde Gas, este convins că in curtea fostei fabrici de zahăr timişorene este vorba despre un deşeu rezultat de la carbid. "Bazinul este al unei foste staţii de epurare a apei din Bega, care se folosea la fabrica de zahăr. El a fost inchiriat de către firma SC Euro Environtech SRL din Ploieşti pentru 3.000 de RON pe lună. Bazinul are o capacitate de 5.000 de metri cubi", a declarat Gelu Cădariu. In ceea ce priveşte compania Linde Gas, pe pagina sa de internet, aceasta se declară adepta unei politici stricte de respectare a mediului inconjurător. In realitate insă reprezentanţii companiei refuză să dea vreo explicaţie vizavi de "lacul alb" de la marginea Timişoarei. "Nu este problema noastră. Asta e tot ce vă spun", ne-a declarat Dan Bajoliu, angajat in cadrul departamentului cu probleme de mediu al Linde Gas. Garda de Mediu va intra in posesia buletinului de analize şi se va putea pronunţa dacă substanţa respectivă este toxică şi poate fi nocivă pentru mediul inconjurător, căt şi pentru cei peste 4.000 de angajaţi, care lucrează zilnic la fabricile de pe platforma industrială din Freidorf, aflată in vecinătatea Fabricii de Zahăr.


"NU ESTE IN ORDINE"
"Se pare că «bazinul» de depozitare a fost inchiriat sau cumpărat de la o firmă din Ploieşti, care administrează acum fosta fabrică de zahăr. Noi i-am convocat la Timişoara pe cei de la firma din Ploieşti pentru a ne lămuri. Nu e in ordine ca acea substanţă să fie pur şi simplu aruncată acolo, aşa de aproape
de rău. Ei ne-au zis că au depozitat produsul acolo pentru a-l lăsa să
se zvănte"
Marian Eperieş, comisar-şef al Gărzii de Mediu Timiş

TĂCERE LA LINDE GAS
"Nu este problema noastră. Asta e tot ce vă spun"
Dan Bajoliu, angajat Linde Gas



Concluziile Gărzii de Mediu Timiş

Ieri-dimineaţă, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Timiş şi ai Apelor Romăne Banat au descins din nou la locaţia din Strada Polonă. "Am fost acolo impreună cu cei de la Apele Romăne. Rămăne de văzut documentaţia firmei, pe care o aşteptăm, şi mai trebuie verificat dacă firma din Ploieşti are autorizaţiile necesare pentru a depozita substanţa respectivă in bazinul din curtea fostei fabrici de zahăr. Nu există un pericol iminent de poluare a Begăi decăt dacă s-ar deversa cei 5.000 de metri cubi de substanţă in Bega, lucru prea puţin posibil. Aşteptăm rezultatul analizei, să vedem despre ce substanţă chimică este vorba exact", ne-a declarat comisarul Gelu Cădariu de la Garda de Mediu Timiş.
Ciudat este că Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara pentru Regiunea 5 Vest a eliberat o autorizaţie integrată de mediu la data de 16 mai 2006. Autorizaţia este eliberată pentru SC Linde Gas Romania SRL, pentru adresa Str. Avram Imbroane nr. 9, Timişoara.
Pe de altă parte, in documentaţia prezentată de Linde Gas agenţiei de mediu, apare contractul de vănzare-cumpărare nr. B3327/13.08.2004 cu SC Envirotech SRL Ploieşti, pentru valorificarea şlamului de carbid. Este
tocmai firma pe care o caută comisarii Gărzii de Mediu pentru a da explicaţii vizavi de depozitul de pe Strada Polonă.
Pănă cănd vor fi făcute publice rezultatele oficiale, tot din darea de seamă a firmei către agenţia de mediu se poate afla care sunt substanţele toxice care rămăn in urma producţiei de la Linde Gas, printre care: acetilenă umedă, acid sulfuric rezidual, lapte de var, pastă lopătabilă de Ca(OH)2 cu 30% apă, calcar, cocs, ferosiliciu. Intre materiile prime folosite la Linde Gas este şi carbidul. Reprezentanţii Linde Gas au declarat comisarilor de mediu că substanţa depozitată acolo este doar pe o perioadă temporară, pentru uscare. Cel mai probabil, substanţa albă din rezervorul de la fosta fabrică de zahăr este şlam impurificat de carbid, lapte de var sau pastă lopătabilă de Ca(OH)2.


×