x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Portocala de cauciuc

Portocala de cauciuc

13 Dec 2004   •   00:00

ALEGERI 2004
La sediul PD ne-a fost dat sa traim o poveste care aducea a ceva de genul "de la agonie la extaz". Vreme de o ora, sustinatorii lui Traian Basescu au trecut prin varii faze, de la tensiune maxima la bucurie dezlantuita.
TOMA ROMAN JR.

ASTEPTAT. Traian Basescu a venit in fata sustinatorilor cu putin timp inainte de anuntarea estimarilor CURS
Am ajuns la sediul central al PD din Modrogan cu vreo ora inainte de anuntarea estimarilor, pe la ora 20:00. Era lume multa si amestecata cum s-a dovedit a fi, din fericire pentru Train Basescu si propriul electorat. Intr-o foscaiala de nedescris se vanturau cu sau fara scop practic parlamentari si capete politice, juni imbracati in portocaliu, tinute de seara fara purtator semnificativ, oameni ai muncii. Singurii care pareau linistiti erau portarii sediului care se uitau la "Folclorul contraataca", la televizoarele plasate-n curte pentru aflarea exit-poll-urilor. Deputatul Costica Canacheu isi rodea preocupat mustatile, oamenii Aliantei proveniti din presa, Claudiu Saftoiu si Ionut Popescu incercau sa para degajati, Mona Musca se balansa de pe un picior pe altul.

RELAXARE. Pe la ora 20:30, cum informatia circula, spiritele s-au mai relaxat. Se auzise ca Basescu sta bine in sondaje. Au inceput sa apara numele grele ale Aliantei: Theodor Stolojan, Calin Popescu-Tariceanu, Cozmin Gusa si chiar prezidentiabilul. Urcau la etaj pentru un conclav cu staff-ul. Fotoreporterul Fane Jeg, facand pe interesantul, zbiera la ei ceva despre niste pariuri castigate si se scremea sa se bage-n seama. Se spune ca Basescu s-ar fi suparat pe unii care serbau prea devreme si ar fi spus ceva de genul "putini am fost multi am ramas".

Click pentru a mari imaginea
DIRIJOR. Traian Basescu a venit in Piata Universitatii sa salute bucuria simpatizantilor lui din Bucuresti

PREGATIRI. La 21 fara un pic, de pe scari au inceput sa coboare ca dupa o premiera reusita de teatru, mai intai domnii si doamnele la tol festiv si apoi mai tinerii drapati in portocaliu. Toti cu un aer multumit. Bineinteles, la usa a fost busculada asa ca Gusa si-a asumat rolul de maestru de ceremonii si striga: "Domnu’ cu caciula, treceti pe dreapta" si "Eliberati scarile". Cand a aparut pe scarile dinspre curte si Traian Basescu toata lumea stransa a izbucnit in urale. Fiindca nu exista sonorizare, la aflarea rezultatelor exit-poll-ului multa lume a inteles in loc de 50 la suta la 50 la suta, 55 la suta. Asta a declansat un val de bucurie. Pe langa clasicele lozinci de gen Piata Universitatii ("Ole, ole comunismu’ nu mai e" si "La Palatul Cotroceni canta cucuveaua, Bombonel si-a gasit beleaua") au aparut unele noi cum ar fi "Cate un pic, pic, pic, Nastase e tot mai mic" si "Bombo, dute-n Congo". Traian Basescu, sigur pe el, a anuntat, bazandu-se pe faptul ca exit-poll-urile sunt de la ora 19 si ca electoratul tanar al Aliantei iese la vot seara, ca este mai mult ca sigur presedinte.

SPRE PIATA. Apoi cuiva i-a venit ideea sa plece de la sediul central al PD din Modrogan in Piata Universitatii. Toata asistenta a plecat fericita. Aveau si de ce fiindca, oricare ar fi rezultatele finale, candidatul Aliantei PNL-PD s-a dovedit o portocala de cauciuc. Busit tare in primul tur, in al doilea a ajuns teribil de aproape de sefia statului.

THEODOR STOLOJAN NU FACE PRONOSTICURI
Dupa ce l-a insotit dimineata pe Traian Basescu la vot, aseara, liderul liberal Theodor Stolojan si-a facut aparitia si la sediul PD din Modrogan, ca sa astepte primele estimari alaturi de candidatul Aliantei D.A. Stolojan s-a declarat si el convins ca Basescu va castiga prezidentialele si a spus ca "lumea trebuie sa accepte faptul ca in Romania exista de acum doi poli de putere in viata politica". Liderul liberal nu s-a hazardat sa dea vreun pronostic in privinta viitorului guvern, spunand ca "ramane sa vedem cum se va forma majoritatea in Parlament" si a marturisit ca spera ca Alianta sa obtina mai mult in alegerile parlamentare. Cat priveste reintoarcerea in politica, Stolojan a spus ca se va consulta cu medicii inainte de a lua o decizie. (Monica Iordache)

TARICEANU, VORBE GRELE
Imediat dupa ce Traian Basescu s-a declarat sigur pe victoria la prezidentiale, copresedintele Aliantei PNL-PD, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca anularea unor voturi este "un atentat la siguranta nationala" si i-a avertizat pe membrii birourilor electorale ca vor raspunde pentru neregulile de la numaratoare. "Toti cei care sunt in sectiile de votare pentru a supraveghea procesul de vot au o maxima responsabilitate si vor trage toate consecintele pentru neregulile din aceasta seara", a spus Tariceanu. "Anularea unor voturi sau nepermiterea votarii este un atentat la siguranta nationala", a facut liderul Aliantei aluzie la decizia BEC de a anula hotararea privind functionarea a inca patru sectii speciale. (Monica Iordache)
×
Subiecte în articol: basescu eveniment alianţei