x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Portocaliii s-au pus pe calcule postelectorale

Portocaliii s-au pus pe calcule postelectorale

29 Noi 2004   •   00:00

Abia si-a incheiat discursul Traian Basescu anuntand inceputul campaniei pentru turul doi, ca liderii "portocaliilor" s-au si pus pe calcule.

DORU COBUZ

Click pentru a mari imaginea
EUFORIE. Basescu si Tariceanu, liderii Aliantei D.A., s-au bucurat de rezultate ca si cand ar fi castigat
Intr-una din salile sediului din Aleea Modrogan 22, ziaristii se intalnesc pentru a fuma o tigara si a-si arunca ultima barfa. Sondajul CURS se pare ca a pus egalitate intre cele doua principale forte la voturile exprimate pana la ora 18:00. Vestea se duce repede de-a lungul culoarelor marunte. "Cica l-au scos pe Iliescu la plimbare", trimite inca un zvon o cucoana cu un zambet stramb pe fata. "Ca sa ce?", i se raspunde pe acelasi ton.

METRU’ SI PROCENTU’. "Tensiunea creste aici la sediul Aliantei", transmite Letitia Zaharia dintr-un hol de la etajul cladirii si tehnicienii carului de transmisie isi intind mainile pentru a nu trece nimeni prin fata camerei. Intr-un birou, pe ecran se reia declaratia lui Adrian Nastase de la iesirea din sectia de votare. "Nici voce de presedinte nu are", arunca cu dispret cineva postat in fata usii cu numarul 1 pentru a nu lasa pe nimeni sa intre. Pe fiecare metru patrat, reporterii, cameramanii si fotografii incep sa se inmulteasca spre disperarea gazdelor. Prins pe scari cu intrebari si maini intinse, Adriean Videanu taie optimismul din radacina cu zambetul pe fata: "Patru in fata pentru albastri". Iar diferentele incep sa penduleze de la 7 la 3 procente pe mai multe voci. "Emigrez in Congo", ameninta sagalnic Videanu.

URALE. Superstitios, Traian Basescu a vrut sa afle vestile in aceeasi incapere unde a primit si victoriile pentru primarie, dar camaruta se umple repede. Una dintre ziariste isi tot face calcule cum sa se aseze pentru a putea transmite si se roaga de fotoreporterii din spatele ei sa se aplece pe vine. Ioana Basescu si Bodo, sotul, se plimba pe holuri cu o camera de fotografiat in mana si un hanorac portocaliu. Iar responsabilii de imaginea Aliantei isi fac loc pana langa pupitre, pentru a se asigura ca totul va fi bine la momentul zero. "Vedeti ca ati stins televizorul", striga disperati, iar reporterii cauta printre picioare cablul care a fost scos din priza. "Daca nu se vede nimic, nu facem nici o transmisiune", ameninta Felix Tataru, omul cu brandul ardeiului. In sala intra, in sir indian, liderii tot asteptati, mai putin prezidentiabilul si Calin Popescu Tariceanu.

"Taceti ca intra Tuca", se aude peste zgomotul si transpiratia oamenilor de presa. Muzica genericului umple camera si fiecare cauta un loc de unde sa poata vedea cate ceva. Cateva zeci de secunde cat o intreaga campanie electorala: bliturile incep sa clipeasca, se tipa si se suiera pentru calmarea spiritelor. Primele cifre, cele ale candidatilor pentru Cotroceni, primite cu tacere si un "nu e rau" aruncat cu ochii in monitor. Cele trei procente, "in marja de oroare", care despart Uniunea de Alianta fac sa se aparga tacerea din spatele pupitrelor. Urale si aplauze. "Asta era la 19:00... Ii batem", striga cei mai tineri, convinsi ca ultimele doua ore au adus mai multi dintre electori de la oras la urne. "S-a terminat si meciul", se complica in explicatii "portocaliii".

Basescu si Tariceanu se strecoara printre ziaristi pana la pupitre si se pregatesc pentru discursuri. Letitia Zaharia face introducerea si "marinarul" incepe usor ezitant. Academicianul Balaceanu-Stolnici se apleaca si urmareste notitele unei ziariste de langa el. Mona Musca se ridica pe varful picioarelor si priveste peste umarul lui Tariceanu in monitor. Transmisia se incheie si cei doi vicepresedinti se felicita. "Caline, e bine!", isi incurajeaza Basescu partenerul, amintindu-i ca in urma cu 4 ani, cele doua partide aveau 15 procente impreuna. In spate lor se fac calcule optimiste, iar cifrele se mai rotunjesc cu generozitate cu convingerea ca numararea voturilor va aduce surprize. Liderii Aliantei se strecoara printre ziaristi inspre birouri cu prezidentiabilul in frunte, razand si felicitandu-se cu ziaristii. Traian Basescu se arata convins de victorie: "Il bat, ma!".

.

.

Basescu: "Batalia se da in turul doi"

Click pentru a mari imaginea
LUPTA. Dupa pierderea parlamentarelor, lui Basescu i-a ramas sansa turului doi pentru Cotroceni
Presedintele Aliantei D.A. a intampinat cu optimism rezultatele exit-poll-ului, lansand chiar ideea ca numaratoarea voturilor ar putea produce o rasturnare a situatei in favoarea formatiunii sale. "Estimarea arata o diferenta de circa 3 procente, care se incadreaza in marja de eroare. Avem convingerea ca numaratoarea voturilor va apropia situatia, daca nu cumva va da castig de cauza Aliantei", a declarat el, imediat dupa anuntul CURS. Mai mult decat atat, calculul lui Basescu sustine ca Alianta ar putea sa faca Guvernul chiar daca PSD + PUR vor avea mai multe voturi. Cu o conditie: el sa fie ales presedinte. "Nici un partid nu a obtinut 51%, deci nici dreptul de a conduce Romania. Pentru noi e clar: batalia pentru Romania se da in turul doi al prezidentialelor. In baza articolului 103 din Constitutie, cel care va castiga functia de presedinte va avea dreptul sa desemneze primul ministru in conditiile in care nici una dintre formatiuni nu are 51%", a explicat Basescu. Potrivit articolului in cauza, "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Astfel, primul ministru ar fi desemnat din randul Aliantei D.A., cu speranta ca ar avea o sustinere in Parlament, din partea UDMR si PRM. In caz contrar, guvernul propus nu va obtine votul Parlamentului, presedintele ar avea ocazia sa propuna inca doua formule si, daca nici ele nu vor fi acceptate, s-ar ajunge la alegeri anticipate. "E clar ca dupa numaratoare vom sti care formatiune are cele mai multe procente, care sunt posibilele aliante dupa turul doi si cu certitudinea ca Traian Basescu este noul presedinte al Romaniei", a adaugat liderul PD.

NUMARATOARE. Alianta D.A. va numara in paralel cu BEC rezultatele scrutinului, avand reprezentanti in toate sectiile de votare. "Dorim sa vedem care este si amploarea neregulilor si sa fie analizate de BEC pentru a ne putea pronunta", a declarat copresedintele Calin Popescu Tariceanu. (Oana Stancu, Monica Iordache)
×
Subiecte în articol: basescu eveniment alianţei