x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Precedent - Focurile din Los Angeles

Precedent - Focurile din Los Angeles

07 Noi 2005   •   00:00
Precedent - Focurile din Los Angeles

La 29 aprilie 1992, populatia de culoare din Los Angeles s-a revoltat impotriva deciziei unui juriu, format in majoritate din persoane albe, de a achita patru ofiteri de politie acuzati de bataie a unui cetatean de culoare.

CAZUL. In 1991, patru politisti albi l-au arestat pe Rodney King pentru exces de viteza si fuga de politie. Individul era o paria a societatii, cu mai multe condamnari la activ. Scena arestarii a fost filmata de un cameraman amator, iar imaginile, in care Rodney, devenit de notorietate, era batut de oamenii legii, au facut inconjurul lumii si au provocat furie in randul comunitatii de culoare din Los Angeles. Cand verdictul de achitare a politistilor a fost dat in 1992, mii de locuitori ai metropolei, majoritatea tineri de culoare si latino-americani, au iesit pe strazi. Au dat foc la peste 1.100 de cladiri, au jefuit si ucis oameni nevinovati. Televiziunile au transmis imagini cu mai multe cartiere cuprinse de flacari. Imagini cu hotii din magazine, cu oamenii nevinovati (in special albi si coreeni) care erau batuti cu bestialitate, cu manifestantii violenti (majoritatea de culoare) care trageau cu arme de foc inspre politisti. Situatia s-a calmat doua zile mai tarziu, dupa ce a intervenit Garda Nationala. Bilantul tensiunilor rasiale - intre 50 si 60 de oameni si-au pierdut atunci viata si cel putin 2.000 au fost raniti. Aproximativ 10.000 de manifestanti - dintre care 42% afro-americani, 44% hispanici, 9% albi si 2% altii - au ajuns dupa gratii. Valoarea pagubelor a fost estimata intre 800 de milioane si un miliard de dolari.

SACRIFICIU. Revolta a durat sase zile. Dupa calmarea situatiei, cei patru ofiteri de politie au fost rejudecati. In 1993, doi dintre acestia au fost gasiti vinovati si ceilalti doi au fost achitati.

GHETOURI
Violentele urbane nu au ocolit Europa. Luna trecuta, intre comunitatile africana si asiatica din Birmingham, al doilea oras ca marime din Marea Britanie, s-a iscat un conflict. Cauza: zvonurile ca o adolescenta din Caraibe fusese violata de un grup de tineri asiatici.Si Spania se confrunta cu violente intre diversele bande originare din America Latina. In Italia nu mai exista ghetouri, nici revolte, nici confruntari cu fortele de ordine. Totusi evacuarea de catre politie a unor cartiere sarace, cu locuinte improvizate sau ocupate abuziv, a dat nastere unor tensiuni la Bologna. Desi in Belgia nu exista concentrari intre imigranti, la Anvers, al doilea oras al tarii, s-au inregistrat, in 2002, mai multe violente urbane.

×
Subiecte în articol: eveniment