MESAJ CU CIFRU - Al-Jazeera se implica in salvarea romanilor
PROBLEMA ROMANEASCA. De acum inainte, negocierile pentru viata ziaristilor ne privesc doar pe noi
|
|
PRIMUL SEMN. Termenul "neconditionat" denota indignare fata de posibilele pretentii materiale ale rapitorilor. O indignare ce s-a pastrat constanta si dupa ce rapitorii au transmis, prin vocea victimei lor Marie-Jeanne Ion, mesajul ca nu vor bani. Indignarea pare a viza si modalitatea, considerata de analisti atipica, de realizare a primei inregistrari video. Sa fi deranjat tinuta catusi de putin corespunzatoare a rapitorilor, precum si decorul, din care lipseste cu desavarsire recuzita militantilor islamisti? Si daca da, pe cine a deranjat? Jurnalistii Al-Jazeera si-au exprimat solidaritatea cu colegii lor de breasla aflati in necaz. Aceasta atitudine a avut-o postul de televiziune qatariot si in alte imprejurari in care au fost implicati jurnalisti. In acest caz, e mai mult decat solidaritate de breasla. Este semnalul disconfortului ideologic produs miscarilor islamiste active ce au legatura cu politica editoriala a Al-Jazeera, de o banda de rapitori care, in mod categoric, nu le servesc interesele. Intr-o lume araba foarte atenta la detalii si in care simbolurile ocupa un loc important, este obligatoriu ca mesajele teroriste sa fie insotite de semnificatii foarte clare, iar mesajele banditesti sa nu fie sub nici o forma asociate celor teroriste. Asadar, iata o proba a supararii fata de un demers de factura terorista care nu face decat sa intineze idealurile "razboiului sfant".
AL DOILEA SEMN. Astfel se explica si cealalta componenta a mesajului Al-Jazeera: "Postul de televiziune Al-Jazeera se va implica sub orice forma pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani si a insotitorului acestora". Care sunt "formele" sub care se poate implica in asa ceva un post de televiziune? Calea jurnalistica, a relatarii si a transmiterii de mesaje, atunci cand vorbim de un post de televiziune oarecare. Cand e vorba de Al-Jazeera, sunt cai ce pot fi doar banuite. Asta, pentru ca mesajul este de fapt un avertisment. Daca nu chiar o amenintare nedisimulata la adresa rapitorilor, adresata de interese ce au in spate, poate, cele mai temute nume ale terorismului islamic. Faptul ca postul de televiziune nu a pronuntat nici numele insotitorului celor trei jurnalisti si nici tripla lui nationalitate, irakiano-americano-romana, vine sa confirme ca mesajul televiziunii qatariote este si al altcuiva. Al cuiva pentru care persoana unui "tradator" americano-irakian are alta valoare decat persoana unui jurnalist roman.
RASTURNARE. Demersul rapitorilor de ieri: trimiterea de fotografii ale celor trei jurnalisti, intr-un mediu sobru, cu alte semnificatii (care aminteste de preambului unor temute executii), precum si absenta lui Munaf din setul de fotografii ar putea fi o dovada ca acestia au inteles ordinul primit de la Al-Jazeera. Ca i-au despartit pe ziaristi de "tradator" si ca vor renunta la cererea de rascumparare pentru ei. Ca ii vor trata, de acum inainte, ca pe niste prizonieri ce vor fi utilizati in sensul traditional, pentru satisfacerea unor revendicari politice. Ceea ce inseamna ca banditii din specia lui "Ali Baba" ar fi fost adusi sub control politic sau pregatesc transferul prizonierilor catre alta entitate, in masura sa obtina avantaje politice de pe urma acestora. Pentru o tara aliata Statelor Unite in misiunea irakiana, nu e greu de intuit care ar putea fi revendicarile politice. Si ritmul suspect de alert cu care rapitorii trimit semnale ne sporeste convingerea ca, in scurt timp, va urma revendicarea politica. Asa cum aprecia specialistul francez Nicolas Henin, abia din acest moment avem serioase motive de ingrijorare.
MEAJUL AL-JAZEERA
|
Citește pe Antena3.ro
Solidaritate de breasla: "Jurnalistii romani mi s-au parut relaxati"
|
PUTEREA MEDIA. Sediul Al-Jazeera, CNN-ul arab
|
CASETELE. Contactati de Jurnalul National, reprezentantii postului au afirmat ca nu pot furniza date exacte privind cazurile cand le-au parvenit imagini video cu ostatici rapiti in Irak. "Nu detinem asemenea statistici, nu v-as putea spune decat cazurile de care imi amintesc, iar acestea sunt doar cele mai recente, pe care le cunoaste toata lumea", ne-a declarat redactorul-sef adjunct al postului. De altfel, au existat situatii cand Al-Jazeera nu a facut decat sa preia si sa difuzeze imagini transmise pe Internet de catre rapitori. "Este extrem de greu sa facem acum astfel de calcule", a mai spus jurnalistul Al-Jazeera.
"PAR RELAXATI". Obisnuit sa vada si sa editeze casete video primite de la rapitori inca din 2003, cand astfel de practici au devenit noua tactica a rebelilor irakieni, Ayman Jaballah spune ca imaginile cu jurnalistii romani nu sunt la fel de socante ca acelea cu alti ostatici, dar ca nu ies totusi din tipic. "Mi s-au parut destul de relaxati in comparatie, de exemplu, cu ziarista franceza Florence Aubernas, de la Liberation. Dar au mai fost cazuri cand jurnalistii au parut linistiti, ca si ceilalti doi jurnalisti francezi, cei care au fost eliberati, Christian Chesnot si Georges Malbrunot. Si ei au parut foarte calmi, desi cu totii stim acum ca nu se simteau deloc bine. Georges Malbrunot a si spus, mai tarziu, dupa eliberare, ca s-a temut mereu pentru viata sa. Dar, cum mai spuneam, altii sunt foarte speriati", a apreciat Jaballah. Despre rapitorii jurnalistilor romani, reprezentantul Al-Jazeera a spus ca nu se poate pronunta. "Nu sunt expert nici in aparare, ca sa imi dau cu parerea despre cum tin armele si, trebuie sa recunosc, nici nu i-am privit foarte atent. Nu mi se par diferiti in comparatie cu ce am vazut in alte inregistrari", a mai spus el. Jaballah a declarat ca aceleasi aprecieri le-a facut intr-o discutie cu ambasadorul Romaniei la Bagdad, Mihai Stuparu, care s-a aflat ieri, la orele pranzului, in redactia postului din Qatar.
"Rapitorii au legaturi in Romania"
|
Jurnalul National: Cum comentati faptul ca Al-Jazeera a anuntat ca se va implica direct in operatiunile de eliberare a ziaristilor romani rapiti?
Mohammed Reda Al Shock: Al-Jazeera e un trust foarte puternic. Ei, in lumea araba, sunt mai importanti decat CNN. In cazul Irakului, ei si-au facut unele legaturi care-i determina sa ajunga primii la informatie, sa aiba dialog cu grupari de cele mai diverse orientari. Sunt foarte buni profesionisti si cred ca vor putea sa aiba un canal de comunicare cu potentialii rapitori. Cand e vorba de solidaritatea intre jurnalisti, cei de la Al-Jazeera se baga sa isi salveze colegii. Din cate stiu eu, au incercat sa medieze si eliberarea altor jurnalisti rapiti. Daca vor colabora si cu autoritatile romane, s-ar putea sa fie un lucru pozitiv.
Cum comentati diferenta intre inregistrarea video si pozele aparute azi?
Mie mi se pare ca oamenii care au recurs la rapire sunt niste incepatori, nu prea au experienta. De asemenea, cred ca sunt in legatura cu cineva din Romania care le spune ce reactii au autoritatile si opinia publica de aici. Asta ma duce cu gandul ca povestea e cusuta cu ata alba si ca ar fi posibil ca rapirea sa fi fost programata din timp. Imaginile cu paturi ieftine filmate probabil cu camera operatorului de la Prima TV au fost facute in pripa, dupa ce se lansase un zvon fals privind rascumpararea. Fotografiile aparute ulterior cu ziaristii mai putin relaxati au fost trimise pentru a spori presiunea pentru ca rapitorii sa poata cere mai multi bani. Dupa mine rapitorii sunt niste escroci care vor bani. Exista marele pericol ca banii sa le fie oferiti de catre niste teroristi adevarati, fanatici, care nu au legatura nici cu Allah, nici cu poporul irakian. Acesta e marele pericol: ca ziaristii romani sa incapa pe mana unei retele internationale teroriste.