In Ceamurlia de Jos urmeaza sa aiba loc dezinfectia finala, iar peste aproximativ o saptamana va fi introdus un lot de pui santinela (cobai) in gospodariile unde au fost depistate focarele de gripa aviara initiale, a anuntat ieri Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Aceasta masura a fost instituita pentru a se stabili daca focarul a fost eliminat sau nu. Puii cobai vor fi monitorizati timp de 21 de zile si, daca se vor imbolnavi, Ceamurlia va reintra in carantina. "Daca puii nu rezista, continuam masurile de prevenire a raspandirii virusului", a spus Flutur. Pui santinela vor fi "postati" si in ograzile din Maliuc, dupa ce operatiunile de ucidere a pasarilor de curte si de dezinfectare vor fi finalizate. Totodata, Flutur a solicitat ca oamenii sa-si limiteze deplasarile in Delta Dunarii, pentru a se evita "plimbarea" virusului pe rotile autoturismelor sau pe haine.
AMENZI. Ministrul Agriculturii a atras atentia ieri ca pe cei care nu-si tin zburatoarele si porcii in batatura ii asteapta amenzi de 5-10 milioane de lei. "In pofida masurilor luate, exista locuitori din zonele unde riscul aparitiei unor focare de gripa aviara este prezent care continua sa lase pasarile libere, acestea putand veni in contact cu cele migratoare", a spus Flutur. Vor avea dreptul sa dea amenzi atat inspectorii sanitar-veterinari, cat si jandarmii. Flutur a mai afirmat ca vor fi monitorizate pasarile migratoare la nivelul intregii tari, iar in judetele cu risc se vor amplasa capcane, astfel incat acestea sa fie prinse vii. Pasarile din gospodariile angajatilor unitatilor avicole trebuie sa fie sacrificate, chiar daca sunt sanatoase, pentru a preveni raspandirea virusului in aceste unitati. (F.Z.)
AJUTOR DIN SUA
|
Romania a solicitat Statelor Unite ale Americii un laborator mobil pentru realizarea mai rapida a testelor la pasarile din zona Delta Dunarii, a mai anuntat Flutur. "Am convenit cu expertul olandez Harm Kiezebrink sa solicitam un laborator mobil pentru teren pentru a face cat mai rapid testele la probele recoltate. Avem discutii cu reprezentantii Ambasadei SUA", a declarat Flutur. El a precizat ca din informatiile pe care le are SUA au disponibil un laborator mobil care ar putea realiza testele din Delta intr-o singura zi. De altfel, in cadrul Comandamentului Antiepizotic s-a intocmit o lista cu echipamente si materiale de protectie, pentru obtinerea carora se va apela la sprijinul UE si al SUA.
|