x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei : 1 iulie 1990

Radiojurnalul zilei : 1 iulie 1990

01 Iul 2010   •   00:00

La Innsbruck (Austria) se desfăşurau lucrările  Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În a doua zi a dezbaterilor, membrii Adunării au decis ca România să primească statutul de invitat special al Consiliului Europei. După o perioadă de monitorizare, ţara noastră avea posibilitatea să devină membru cu drepturi depline al CE. Din declaraţia preşedintelui Adunării parlamentare a Consiliului Europei, Anders Bjorck, rezulta că România avea de îndeplinit anumite sarcini pentru primirea titlului mult râvnit: în primul rând, elaborarea unei Constituţii şi a unui Cod Penal moderne.
La Iaşi avea loc instalarea Înalt Prea Sfinţiei Sale Daniel ca mitropolit al Sucevei şi Bucovinei. La Bucureşti, Cluj şi Timişoara aveau loc din nou mitinguri aeriene, cu paraşutişti şi acrobaţii, manifestaţii reluate după căderea fostului regim. (A.Z.)


ROMÂNIA, ÎN CĂRŢI PENTRU CONSILIUL EUROPEI
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, reunită în sesiune de vară la Innsbruck, care dezbate de ieri şi până la 3 iulie probleme privind admiterea de noi membri, a luat un prim contact cu delegaţia ţării noastre, formată din membri ai celor două camere ale Parlamentului, experţi şi personalităţi culturale. Mai precis, este vorba despre audierea, în comisia de relaţii cu ţările europene nemembre ale Consiliului, a unor aspecte legate de solicitarea României privind acordarea statutului de invitat special, treaptă obligatorie spre realizarea cererii sale de a deveni membru deplin al organizaţiei. În timpul audierii s-au discutat evenimentele de la mijlocul lunii iunie, reforma constituţiei, progresele sale în ce priveşte respectarea drepturilor omului, situaţia minorităţilor. Această primă luare de contact cu oficialităţile comisiei a fost utilă pentru lămurirea problemelor controversate şi pentru eliminarea unor lacune de informaţie. Principala idee care s-a degajat a fost că, până la viitoarea ei sesiune de toamnă, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va trebui să stabilească concluziile privind acordarea statutului de invitat special României.


ROMÂNIA AR PUTEA DEVENI INVITAT SPECIAL ÎN CADRUL CONSILIULUI
După întrevederile avute ieri la lucrările sesiunii de la Innsbruck a Consiliului Europei cu membri ai delegaţiei române, domnul Anders Bjorck, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, s-a întâlnit în cadrul unei conferinţe de presă cu ziariştii din ţara noastră prezenţi la sesiunea de vară a adunării.
"Privim cu mult interes relaţiile cu România - a spus domnia sa. Nu există îndoială că România este parte a Europei şi în viitor va deveni membru cu drepturi depline în Consiliul Europei. Desigur, acum este o problemă de calendar atât pentru România, cât şi pentru alte ţări din centrul şi estul Europei. Am discutat cu oficialităţile române stadiul relaţiilor Consiliului Europei cu Polonia, Cehoslovacia şi Ungaria şi le-am sfătuit să stabilească relaţii cât mai strânse cu consiliul la toate nivelurile, inclusiv la nivel parlamentar, pentru a se pregăti în vederea statutului de invitat - primă etapă pentru a primi calitatea de membru cu drepturi depline. Acum, situaţia nu depinde atât de Consiliul Europei, cât mai ales de Bucureşti, fiindcă avem o serie de reguli privind acordarea statutului de invitat, cât şi a celui de membru deplin. Aceste reguli sunt valabile pentru orice ţară, fie ea din vestul, din centrul sau din estul Europei. Le-am comunicat prietenilor români că suntem interesaţi în două domenii când discutăm situaţia din România sau din alte ţări răsăritene. Primul este elaborarea unei Constituţii moderne şi aplicarea ei. Celălalt domeniu priveşte introducerea unui Cod Penal modern. În fine, am spus prietenilor români că una din căile cele mai bune de a înregistra progrese pe calea strângerii relaţiilor cu Consiliul Europei este de a invita delegaţii parlamentare din partea organizaţiei noastre în România pentru a studia situaţia la faţa locului. Consiliul Europei este o poartă spre celelalte instituţii comune europene. De pildă, nici o ţară nu a devenit membră a Pieţei Comune fără a fi devenit în prealabil membră a Consiliului".
În continuare, domnul Bjorck a relevat că forumul european este gata să sprijine, prin consultaţii, elaborarea noii Constituţii a ţării noastre pentru a nu se repeta greşelile făcute în trecut în acest domeniu în unele ţări.
"În prezent, toţi sunt într-o poziţie de aşteptare în privinţa României. Ţara dumneavoastră a pornit, fără îndoială, pe drumul cel mai bun. Acest lucru nu poate fi pus în discuţie. Multe personalităţi pe care le-am întâlnit - şi am întâlnit un număr mare, de la Gorbaciov la Havel ­ au opinat că România prebuie să meargă mai departe pe această cale. O componentă este dezvoltarea economică, în acest sens fiind necesară asigurarea stabilităţii. Dacă veţi realiza acest lucru, veţi avea investiţii, flux de capital, transfer de tehnologie, care sunt necesare nu numai pentru România, ci pentru dezvoltarea tuturor ţărilor", a spus domnul Bjorck, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.


ÎNALT PREA SFINŢITUL DANIEL, MITROPOLITUL SUCEVEI ŞI BUCOVINEI
Astăzi a avut loc ceremonia instalării mitropolitului Sucevei şi Bucovinei, zi de aleasă bucurie duhovnicească pentru stăvechea vlădicie a Moldovei. Colegiul electoral bisericesc a ales, cum se ştie, pe episcopul vicar de la Arhiepiscopia Timişoarei şi Caransebeşului, Daniel Ciobotea, în sfântul scaun de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, alegere cu mari şi făgăduitoare semnificaţii. Prea Sfinţia Sa se numără printre cei mai tineri sinodali, opţiunea liber exprimată a înaltului for electiv, fiind chemată să dovedească deschiderea către o viaţă religioasă, ea însăşi "întinerită" în Eparhia Iaşilor şi în întreaga ortodoxie românească. Şi, aşa cum declara Sfinţia Sa într-un interviu a cărui a doua parte este publicată azi în pagina a patra "Lumea Creştină" din ziarul România liberă, noul arhipăstor se arată animat, mergând în Moldova, de nobila râvnă de a continua cu mult respect şi admiraţie tot ceea ce marii înaintaşi au făptuit la vremea lor în acest colţ de ţară. La ceremonie au participat ierarhi, preoţi şi diaconi din întreaga ţară, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, reprezentanţi ai celorlalte culte din România, invitaţi ai unor Biserici de peste hotare şi ai organizaţiilor mondiale creştine. Au fost prezenţi Înalt Pre Sfinţitul Vladimir al Chişinăului şi Pre Sfinţitul Antonie al Cernăuţilor. După citirea gramatei patriarhale, prin care Înalt Prea Sfinţitul Daniel este învestit cu arhipăstorirea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au rostit cuvinte de îndreptare duhovnicească Prea Fericitul părinte patriarh Teoctist şi Episcopul vicar Pimen Suceveanul. Decretul prezidenţial prin care se recunoaşte alegerea Înalt Prea Sfinţitului Daniel ca Mitropolit, a fost prezentat de domnul profesor doctor Ion Aurel Stoica, ministru de stat, însărcinat cu calitatea vieţii şi protecţia socială.


A ÎNCEPUT ADMITEREA ÎN LICEE
Din partea Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei am primit spre difuzare următorul comunicat:
Mâine 2 iulie 1990, în întreaga ţară începe concursul de admitere în licee în clasa a 9-a. Disciplinele de concurs pentru acest an sunt următoarele: limba şi literatura română, sau limba şi literatura maternă pentru licee sau clase cu predare în limbile minorităţilor; matematică; în plus, pentru liceele sau clasele cu limbi ale minorităţilor naţionale se susţine proba de limba română ­ gramatică.
Se susţin numai probe scrise, cu subiecte unice elaborate de minister pentru toate tipurile de licee.
La liceele de artă, concursul constă în probe de aptitudini, iar la liceele (clasele) de marină, silvice, cu program de educaţie fizică şi sport, precum şi la şcolile normale (fostele licee pedagogice), elevii au susţinut deja, înaintea probelor scrise, probe specifice de aptitudini.
Media generală minimă de admitere este 5,00, cu excepţia liceelor de artă şi şcolilor normale, unde aceasta este de 6,00. În plus, la şcolile normale se cere ca la fiecare probă să se obţină minimum 5,00.
Admiterea la liceu se face în ordinea descrescătoare a mediilor generale de concurs, în limita locurilor stabilite pe unitatea de învăţământ profil (categorii de clase), domenii de activitate.
La concursul de aditere pentru liceu, la învăţământul seral au fost admise persoanele care au absolvit şcoala generală de 8 sau 7 ani precum şi promovaţi ai clasei a 8-a de gimnaziu, indiferent de vârstă şi fără obligaţia de a fi angajaţi în muncă.
Candidaţii având aceeaşi medie cu a ultimului admis vor fi admişi. S-a renunţat la redistribuirea celor care nu au obţinut media de admitere, urmând a se organiza un nou concurs de admitere la sfârşitul acestei veri.
Organizarea şi funcţionarea învăţământului în anul 1990-1991 se realizează pe baza unei hotărâri a guvernului, unde se precizează că pentru minorităţile naţionale se asigură condiţii de însuşire a limbii materne şi, după caz, de pregătire în limba maternă, putând funcţiona grădiniţe, şcoli primare, gimnazii, licee teoretice, şcoli normale, licee de artă, clase, grupe sau secţii cu predare în limba maternă. Dar disciplinele de specialitate, pregătirea tehnologică şi instruirea practică se relizează numai în limba română.
Dispoziţiile şi deciziile care s-au abătut de la hotărârea menţionată vor fi anulate de noua conducere a ministerului cu sancţionarea celor răspunzători.
Menţionăm că organizarea şi desfăşurarea procesului de învăţământ în anii şcolari următori se vor realiza conform viitoarei legi a învăţământului, care va fi aprobată de parlamentul ţării, se arată în încheierea comunicatului Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei.


S-A ÎNFIINŢAT ALIANŢA DE CENTRU-STÂNGA (SOCIAL-DEMOCRATĂ)
La 30 iunie 1990, conducerile partidelor Alianţa pentru Democraţie, Partidul Cooperatist, Partidul Democrat al Muncii, Partidul Român pentru Noua Societate şi Partidul Socialist al Dreptăţii (independent) au constituit Alianţa de Centru-Stânga (social-democrată), alianţă care îşi propune apărarea, consolidarea şi afirmarea eroicelor cuceriri ale Revoluţiei din decembrie 1989.
După cum este bine ştiut, se spune în comunicat, partidele noastre au susţinut candidatura domnului Ion Iliescu la funcţia de preşedinte al României, văzând în aceasta o garanţie fermă a stabilităţii destinelor noastre naţionale şi sociale. În acelaşi timp, partidele noastre se pronunţă cu toată fermitatea pentru ca poporul şi numai poporul, fără nici o imixtiune politică din afară, să-şi hotărască destinele.
Alianţa militează pentru o opoziţie activă şi constructivă. În acelaşi timp suntem pe deplin conştienţi că trebuie să acţionăm în spiritul principiilor consensului naţional, pe baza principiilor deplinei egalităţi şi a spiritului de conlucrare dintre toate partidele şi formaţiunile politice, pentru a împlini voinţa liber exprimată a întregului popor.
Alianţa de Centru-Stânga (social-democrată) este deschisă tuturor partidelor şi formaţiunilor politice care aderă la principiile, normele şi valorile unei reale democraţii, ale unei noi şi tot mai prospere Românii, ale respectării şi promovării drepturilor omului într-o societate a omului şi omeniei.
Ne pronunţăm pentru un dialog efectiv şi eficient cu toate forţele care doresc înfăptuirea acestor principii şi suntem dispuşi ca ele să fie îndeplinite fără nici o concesie sau condiţie prestabilită.
Acum, mai mult ca oricând, este necesar să ne unim eforturile pentru ca jertfa eroilor Revoluţiei să fie temelia voinţei şi a consensului nostru, pentru a făuri o Românie cu adevărat liberă, unită şi demnă.
Semnează preşedinţii Partidului Alianţa pentru Democraţie - Vasile Negoiţă, Partidului Cooperatist - Ion Simionescu, Partidului Democrat al Muncii - Radu Dobrescu, Partidului Român pentru Noua Societate (independent) - Cornelia Grecescu, Partidului Socialist al Dreptăţii (independent) - Alexandru-Dan Popescu.


BIŞNIŢA ŞI SPECULANŢII, ÎNCĂ ÎN FLOARE
De la Biroul de Presă al Ministerului de Interne ni se comunică următoarele: în ultimele 48 de ore în cadrul acţiunilor desfăşurate de organele de poliţie pentru combaterea actelor de speculă au fost descoperite 1.680 de persoane de la care s-au confiscat mărfuri şi sume băneşti în valoare de aproape 5.500.000 lei. Iată şi sumele din aceste cazuri.
Poliţia judeţului Timiş, cu ocazia unui control filtru efectuat în apropierea comunei Orţişoara, a depistat 167 de persoane care ofereau spre vânzare obiecte de îmbrăcăminte, aparatură electronică şi cafea. De la acestea s-au confiscat bunuri şi sume de bani în valoare de 2 milioane 784 de mii de lei.
Poliţia judeţului Ialomiţa a descoperit şi reţinut pe Popa Marian de 54 de ani, diriginte de şantier, care a cumpărat de la diferiţi salariaţi ai Uzinei de Autoturisme Piteşti piese de schimb auto în valoare de 39 de mii de lei, pe care le-au valorificat la preţ de speculă.
Barbu Zelea din Bucureşti a fost depistat în municipiul Buzău în timp ce oferea spre vânzare tricouri cu imprimeuri, compleuri de damă şi alte bunuri de provenienţă străină. De la acesta au fost confiscate mărfuri şi sume băneşti totalizând 56.508 lei.
În sfârşit, Poliţia judeţului Constanţa a depistat pe raza de competenţă 68 de speculanţi de la care s-au ridicat bunuri în vederea confiscării în valoare de 396 de mii de lei.


ACROBAŢII AERIENE ŞI PARAŞUTIŞTI ÎN BĂNEASA
Astăzi, aviaţia română, militară şi civilă, şi-a reluat mitingurile aviatice, întrerupte timp de două decenii. Asemenea mitinguri au fost organizate la Bucureşti, Timişoara, Cluj.
Pe Aeroportul Băneasa, în prezenţa câtorva zeci de mii de locuitori ai Capitalei, în organizarea Comandamentului aviaţiei militare, a Departamentului aviaţiei civile şi a Centrului Naţional al industriei aeronautice române, s-a desfăşurat - şi continuă încă la această oră ­ un spectacol aviatic de mare atracţie. În program au figurat lansări de paraşutişti, zbor în formaţie, acrobaţie cu planoarele, executate de aviaţia sportivă. Au urmat momente de mare virtuozitate, de cutezanţă în demonstraţiile aviaţiei militare: paradă cu formaţii de avioane de vânătoare şi elicoptere, zboruri demonstrative în formaţie, înaltă acrobaţie cu avioane de şcoală şi luptă, cu avioane L 38 şi MIG 29, paraşutare în grup.
La această manifestaţie s-au aflat numeroşi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, ataşaţi militari, reprezentanţi ai presei scrise şi vorbite din multe ţări europene.


FRONTUL POPULAR AL MOLDOVEI, LA AL DOILEA CONGRES
La Chişinău s-au deschis lucrările celui de-al doilea congres al Frontului Popular al Moldovei - mişcare care se pronunţă pentru suveranitatea republicii şi recunoaşterea drepturilor populaţiei locale. Raportul a fost prezentat de Ion Hadârcă, preşedintele Consiliului Frontului, care a relevat importanţa, în viaţa republicii, a acestei formaţiuni politice care a câştigat la recentele alegeri o treime din voturile pentru Parlamentul Moldovei.
În cursul congresului urmează să fie adoptat statutul şi programul de acţiuni al frontului pentru perioada următoare, relevă agenţia TASS.


CU PAŞI MICI SPRE UNIFICAREA GERMANIEI
Astăzi la ora zero, ora locală, a intrat în vigoare uniunea economică monetară şi socială germană, prima mare etapă spre reunificarea celor două Germanii. Marca vest-germană a devenit singurul mijloc de plată în Republica Democrată Germană, în timp ce orice control vamal la frontiera dintre cele două ţări precum şi între cele două părţi ale Berlinului a fost suprimat. Zece mii de persoane au format cozi uriaşe în faţa sucursalei din Berlinul de Est a băncii vest-germane, Deutsche Bank, care a început livrarea de mărci vest-germane. Ultimul comandant al trupelor de frontieră de la punctul de trecere Checkpoint Charlie din Berlin şi-a părăsit cu puţin după miezul nopţii postul şi nimeni, notează Agenţia France Presse, nu a venit să-l înlocuiască. Aceeaşi agenţie notează că, la Berlin la miezul nopţii, atmosfera era comparabilă cu cea din noaptea Sfântului Silvestru. Momentul a fost marcat prin petarde multicolore şi sunetul strident al claxoanelor.

Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva Scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani