x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul Zilei – 28 mai 1990

Radiojurnalul Zilei – 28 mai 1990

28 Mai 2010   •   00:00

Biroul Electoral Central a continuat procedura de validare a preşedintelui şi parlamentarilor României. Greviştii de la Navrom Brăila insistă asupra revendicărilor salariale. Raporturile viitoarei Germanii unite cu NATO şi cu Tratatul de la Varşovia se discută în continuare. Papa Ioan Paul al II-lea a binecuvântat o statuie subacvatică a lui Iisus Hristos.


VALIDAREA ALEŞILOR
La Biroul Electoral Central a continuat astăzi procedura întocmirii dosarului care va fi înaintat Curţii Supreme de Justiţie pentru validarea preşedintelui României. De asemenea, continuă întocmirea dosarelor pentru fiecare membru ales în Adunarea Deputaţilor şi Senat, care vor fi înaintate spre validare Parlamentului României. Se fac pregătiri, totodată, pentru întocmirea listelor cu rezultatele definitive ale alegerilor din 20 mai, pentru a fi date publicităţii.


GREVĂ LA NAVROM
La sediul Navrom din Brăila a avut azi un dialog între reprezentanţii greviştilor şi membrii Consiliului de Administraţie al Înteprinderii. Domnul director Vasile Ion a precizat că situaţia unităţii devine critică, în raza portului aflându-se nave sub pavilion străin, care staţionează în aşteptarea începerii operaţiunilor de descărcare-încărcare de mai multe zile, fapt care conduce la plata unor locaţii în valută, precum şi la pierderi în procesele de producţie în întreprinderi din ţară, ca urmare a nedescărcării de materii prime. Situaţia este asemănătoare şi în ceea ce priveşte vagoanele blocate pe liniile de manevră din port. Totodată, se întrevede închiderea fronturilor de lucru ale docherilor, prin lipsa de nave la descărcat. Deşi greviştii înţeleg situaţia grea a economiei naţionale, ei au hotărât să nu-şi reia activitatea până când revendicările lor nu vor fi discutate şi apoi rezolvate.


DIN SUCEAVA LUI ŞTEFAN ÎN REPUBLICA MOLDOVA
"Din Suceava lui Ştefan" este genericul noii premiere prezentată de colectivul Ansamblului artistic "Ciprian Porumbescu" din Suceava. Spectacolul reuneşte o selecţie reprezentativă din cântecele şi dansurile noastre tradiţionale, cu prioritate a celor specifice zonei etnografice bucovinene.
Cu acest spectacol, colectivul ansamblului a plecat într-un turneu de două săptămâni în Republica Socialistă Sovietică Moldovenească.


CONTROALE RUTIERE

Asigurarea climatului de ordine şi siguranţă în traficul rutier reclamă o contribuţie reală din partea tuturor pietonilor, din partea conducătorilor de vehicule, a factorilor educaţionali care acţionează în acest moment contribuţie materializată prin prevenirea accidentelor şi a consecinţelor lor. Prin activităţile desfăşurate de Poliţia Rutieră în municipiul Constanţa în decurs de opt ore, agenţii de circulaţie au oprit la timp din cursă 16 conducători auto aflaţi la volan sub influenţa alcoolului, iar 51 de pietoni au fost atenţionaţi şi determinaţi a folosi corect drumurile, îndeosebi la traversarea acestora. În judeţul Braşov, din 600 de autovehicule oprite la control, în nouă cazuri conducătorii acestora au înverzit reactivul fiolelor alcoolscop.


COLABORARE SOVIETO-AMERICANĂ
Negociatori americani şi sovietici au lucrat, la Washington, la sediul Departamentului de Stat circa zece ore şi jumătate, în încercarea de a elabora proiectul uni declaraţii care ar urma să fie dată publicităţii în legătură cu viitorul Tratat de reducere a armamentelor strategice ale celor două ţări, cu prilejul viitoarei întâlniri Gorbaciov - Busch.
După cum menţionează agenţiile de presă, membrii celor două delegaţii îşi vor continua activitatea, dar rezultatele acestea nu vor fi date, deocamdată, publicităţii.


GERMANIA ÎNTRE NATO ŞI OTV
Ministrul vest-german de Externe, Hans Dietrich Genscher, a declarat într-un discurs ţinut la Heidelberg că Germania unită va rămâne în NATO, dar că această alianţă va trebiui să se adapteze schimbărilor survenite în Europa şi climatului de securitate nou-creat, luând în considerare şi interesele legitime ale Uniunii Sovietice. Referindu-se la procesul Conferinţei pentru Securitatea şi Cooperarea Europeană, ministrul de Eexterne vest-german a subliniat că acesta trebuie intensificat şi trebuie să i se confere o bază instituţională permanentă.

Agenţia Associated Press menţionează că aprecierile şefului diplomaţiei vest-germane au fost făcute la scurt timp după ce preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov a declarat că Uniunea Sovietică îşi va revizui poziţia în problema controlului armamentelor în Europa şi a securităţii, în cazul în care Germania unită ar adera la NATO.

Mihail Gorbaciov a spus că Uniunea Sovietică va păstra trupe pe teritoriul Germaniei de Est, reafirmându-şi, totodată, preferinţa ca viitorul stat german să aparţină atât la NATO, cât şi Pactului de la Varşovia.


TADEUSZ MAZOWECKI LA PARIS
Premierul Poloniei, Tadeusz Mazowecki, sosit azi-dimineaţă la Paris, într-o vizită oficială de două zile, a avut o primă rundă de convorbiri cu omologul său francez, Michel Rocard, în cursul căreia au fost examinate posibilităţile de intensificare a cooperării economice dintre cele două ţări.
Unul dintre scopurile principale ale vizitei îl constituie semnarea unui acord bilateral de reeşalonare a datoriei Poloniei, precizează agenţia France Presse.


SUSPENDAREA GREVEI FEROVIARILOR POLONEZI

Comitetul de protest al feroviarilor polonezi a hotărât suspendarea grevei care a afectat în ultimele zile transporturile pe căile ferate.
Decizia a fost luată în urma tratativelor purtate, inclusiv cu preşedintele sindicatului "Solidaritatea", Lech Walesa.
S-a hotărât soluţionarea prin eforturi comune a celor 12 cereri formulate de feroviarii care au participat la grevă.


CURSĂ "BACH" ÎNTRE CELE DOUĂ GERMANII
Pentru prima dată, după mulţi ani, ieri, un tren rapid "Intercity" al căilor ferate vest-germane, a efectuat o cursă în Republica Democrată Germană, plecând de la Frankfurt pe Main la Leipzig. Trenul, purtând numele "Johan Sebastian Bach", a fost primit într-o atmosferă sărbătorească la destinaţie, în apauzele unui mare număr de est-germani prezenţi la Leipzig, pentru a saluta evenimentul.


MONUMENT CREŞTIN SUBACVATIC

Papa Ioan Paul al II-lea a binecuvântat o statuie a Mântuitorului, care urmează să fie ancorată sub apele mării, la 200 de metri de ţărmurile Maltei, unde, potrivit scripturii, Apostolul Pavel a naufragiat, în anul 60 după Hristos. Statuia, de trei metri înălţime, construită din fibre de sticlă, cu piedestal din beton, este de culoarea bronzului şi il reprezintă pe Iisus cu braţele înălţate. Agenţia France Presse apreciază că acest monument va deveni, cu siguranţă, un loc de pelerinaj subacvatic, Malta fiind un loc privilegiat pentru plonjări submarine, favorizat de limpezimea apelor care o înconjoară.


METEO

La această oră, cerul este noros. Plouă pe arii extinse şi pe acocuri, se semnalează descărcări electrice în regiunile din sudul, estul şi centrul ţării. În zona de munte, la înălţimi mai mari de 1.800 de metri, precipitaţiile sunt şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Temperatura aerului la ora 4:00 era cuprinsă între 5 grade Celsius la Câmpulung-Moldovenesc şi Joseni şi 15 grade Celsius la Sulina. La Bucureşti erau 10 grade Celsius la Filaret şi 11 grade Celsius la Băneasa.

Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Direcţia Patrimoniu

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani