x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei – 29 iunie 1990

Radiojurnalul zilei – 29 iunie 1990

29 Iun 2010   •   00:00

La Ateneul Român din Bucureşti a avut loc, la 28 iunie, şedinţa comună a celor două camere ale Parlamentului României. Din Franţa, s-au ridicat voci care acuzau modul de rezolvare a evenimentelor petrecute la 13-15 iunie în Capitală. Se cerea revenirea "la practici conforme principiilor democratice". La Innsbruck, în cadrul întâlnirii parlamentare a Consiliului Europei, ministrul de Externe, Adrian Năstase, şi disidenta Doina Cornea au pledat pentru importanţa aderării României la această organizaţie şi au încercat să explice mineriada. (A.Z.)



NOUL GUVERN, PREZENTAT LA ATENEUL ROMÂN
În şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului român - Senatul şi Adunarea deputaţilor - desfăşurată, ieri dimineaţă, la Ateneul Român, prim-ministrul ţării, domnul Petre Roman, a prezentat Programul noului guvern şi componenţa nominală a acestuia.
Cabinetul propus de domnul Petre Roman reuneşte 21 de miniştri şi doi secretari de stat - şefi de departamente. În continuarea şedinţei comune, au luat cuvântul deputaţii Cornel Nica din partea Partidului Socialist-Democrat şi Augustin Botiş, din partea Frontului Salvării Naţionale care s-au referit, pe scurt, la acest moment din viaţa politică a ţării.
După-amiază, Senatul României şi-a reluat lucrările având pe ordinea de zi discutarea componenţei guvernului şi a Comisiilor permanente ale Senatului. Prin vot secret, Senatul a aprobat lista noului cabinet al României. De asemenea, Senatul a definitivat denumirea şi competenţele celor 11 comisii pe diverse domenii de activitate, urmând ca, în viitoarea şedinţă, care va avea loc luni, 2 iulie, grupurile parlamentare să face propuneri nominale pentru aceste comisii.


ADUNAREA DEPUTAŢILOR, ÎN ŞEDINŢĂ
În cursul după-amiezii de ieri şi-a reluat lucrările în plen Adunarea deputaţilor. Pe ordinea de zi au figurat: aprobarea listei noului guvern, examinarea Proiectelor de legi privind remunerarea şi alte drepturi ale preşedintelui României, senatorilor şi deputaţilor, precum şi cu privire la bugetul preşedinţiei.
Prin vot secret, Adunarea deputaţilor a aprobat lista noului guvern cu 330 de voturi pentru şi 11 împotrivă. De menţionat că 223 de deputaţi au votat întreaga listă, iar 107 au avut obiecţii la unii dintre membrii guvernului. Domnul Eugen Dijmănescu, ministru de stat însărcinat cu orientarea economică, a exprimat, în numele guvernului român, mulţumiri, subliniind că, împreună cu deputaţii, cu electoratul, noii miniştri vor încerca să dea acestei ţări ceea ce aşteaptă de mai mult timp. De asemenea, domnul Eugen Dijmănescu a arătat că programul prezentat în şedinţa comună a celor două camere ale Parlamentului, de către prim-ministru, a fost elaborat în urma unor consultări cu toate grupurile parlamentare.
Tot ieri, deputaţii au adoptat Legea privind bugetul preşedinţiei şi au început discuţiile asupra legii privind remunerarea şi alte drepturi ale preşedintelui României, senatorilor şi deputaţilor. Lucrările adunării deputaţilor vor fi reluate luni, 2 iulie, la ora 12:00.
Înainte de începerea dezbaterilor, Adunarea deputaţilor a marcat împlinirea a 50 de ani de la ocuparea Basarabiei şi Bucovinei de nord de trupele sovietice.


FRANŢA CONDAMNĂ ROMÂNIA
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Roland Dumas, a afirmat, ieri, referindu-se la România, că Franţa va aplica "pe deplin", împreună cu partenerii săi din Piaţa comună principiile înscrise în statutul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care fac ca "orice ţară ce ar viola, în mod deschis, regulile statului de drept şi ale democraţiei pluraliste" să devină ineligibilă la sprijinul acestei bănci. Roland Dumas a făcut această declaraţie în cursul unei dezbateri în senatul francez asupra problemelor Europei - relatează agenţia France Presse.
El a amintit că Franţa "a condamnat public comportamentul din România contrar drepturilor omului" şi "a cerut autorităţilor româneşti să revină la practici conforme principiilor democratice".
Roland Dumas a exprimat speranţa că, graţie "afirmării unui adevărat regim democratic, cetăţenii şi întreprinderile din România vor putea beneficia de prijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi dezvoltare pentru a le ajuta să iasă, în sfârşit, din starea de subdezvoltare economică şi politică".


MITING AL MUNCITORILOR LA BRAŞOV
Circa 4.000 de salariaţi din întreprinderi braşovene au participat, ieri, în Piaţa Sfatului din Braşov, la un miting organizat de sindicatele din cadrul Convenţiei sindicale teritoriale Braşov. În lozinci scrise pe pancarte, în intervenţia celor nouă lideri sindicali care au luat cuvântul, s-a exprimat poziţia sindicatelor braşovene faţă de problemele economice-cetăţeneşti, cu care se confruntă judeţul Braşov şi întreaga ţară. S-a cerut, cu fermitate, trecerea grabnică la descentralizarea economiei, măsuri ferme, urgente, de aşezare a unităţilor pe principii de eficienţă, pe principiile economiei de piaţă. În mod deosebit, s-au cerut: "măsuri concrete pentru o mai bună aprovizionare cu alimente şi bunuri de larg consum, o eficientă organizare şi desfăşurare a activităţilor privind transportul în comun, construcţiile de locuinţe, salubrizarea oraşului şi deservirea corespunzătoare a populaţiei". Condamnând violenţele de orice fel şi indiferent de cine ar fi exercitate, participanţii şi-au exprimat opţiunea pentru soluţionarea tuturor stărilor conflictuale şi a dezacordurilor sociale, pe calea dialogului constructiv, arătând că, în nici o situaţie, sindicatele nu se pot substitui guvernului sau forţelor de ordine, care sunt datoare să asigure liniştea în viaţa societăţii. Mitingul s-a desfăşurat într-o atmosferă de deplină ordine.


DOUĂ LUNI DE TRANZIŢIE
Într-o scurtă declaraţie făcută aseară, în exclusivitate postului nostru de radio, domnul Petre Roman a afirmat că, în zilele următoare, guvernul se va organiza el însuşi pentru că formula guvernamentală, deşi foarte importantă şi dintr-un anumit punct de vedere chiar decisivă, nu înseamnă încă organizarea aparatului de stat, care, aşa cum s-a arătat în declaraţia program, trebuie să capete o cu totul altă configuraţie. În aproximativ două luni, acestă tranziţie de la vechiul aparat de stat la noua situaţie trebuie realizată. În acelaşi timp, guvernului îi revine misiunea de maximă urgenţă şi importanţă a legiferării câtorva proiecte fără de care începerea acţiunii guvernului nu este posibilă - a apreciat prim-ministrul. Este vorba despre legea societăţilor comerciale, legea regiilor autonome, legea impozitării, a fiscalităţii, legea protecţiei sociale, legea conflictelor de muncă.
În aceeaşi declaraţie, domnul Petre Roman a subliniat că prezenţa oamenilor tineri, capabili, în acest guvern reprezintă atât o cerinţă cât şi un mijloc de a avea o primă certitudine asupra realizării programului prin aceşti oameni care au competenţa, determinarea şi onestitatea în răspunderea cu care au fost investiţi.


ÎN CALENDARUL CREŞTIN
Astăzi, 29 iunie, Biserica creştină sărbătoreşte pe cei doi mari apostoli, Petru şi Pavel, care au răspândit credinţa creştină în întreaga lume, consideraţi stâlpii bisericii creştine.
Data acestei sărbători se leagă de aceea când Papa Sixt al Romei, la 29 iunie anul 258, a dus moaştele celor doi sfinţi în catacomba Sfântului Sebastian din Roma. Sărbătoarea comună a sfinţilor apostoli Petru şi Pavel a devenit universală.


MAICA TEREZA VIZITEAZĂ ROMÂNIA
Maica Tereza, laureată a Premiului Nobel pentru pace, s-a aflat, timp de 2 zile la Bacău. Însoţită de monseniorul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi părintele Ştefan Erdeş, Maica Tereza s-a aflat în mijlocul credincioşilor din localitate. Adresându-se celor prezenţi, Maica Tereza şi-a exprimat dorinţa ca împreună, cităm: "să facem ceva frumos pentru Dumnezeu. Aveţi grijă ca, în frumosul dumneavoastră oraş, nici un bărbat, nici o femeie, nici un copil să nu se simtă nedorit."
Maica Tereza s-a întâlnit apoi cu domnul Viorel Hrebenciuc şi Ion Onofrei, primarii judeţului şi, respectiv, municipiului Bacău, stabilind detalii privind înfiinţarea, la Bacău, a unei instituţii de îngrijire a tuturor celor nevoiaşi pe locul actualului leagăn de copii numărul 1.
Într-o declaraţie făcută corespondentului Rompres la Bacău, Maica Tereza a spus: "Românii sunt un popor care îl poartă pe Dumnezeu în suflet. Peste tot am fost întâmpinată cu dragoste şi căldură. Viitorul tuturor va fi cu atât mai luminos, cu cât va exista mai multă credinţă. Să facem ceva bun pentru Dumnezeu, pentru că el ne iubeşte şi nu doreşte altceva decât să ne iubim unii pe alţii, aşa cum ne iubeşte pe fiecare dintre noi."


NOUTĂŢI CULTURALE DIN BUCOVINA
La Gălăneşti - Suceava se va desfăşura, în perioada 30 iunie-2 iulie, congresul de constituire a Societăţii pentru cultură şi literatură română din Bucovina, care va reuni cărturari şi oameni de cultură din ţară şi de peste hotare reprezentând cele mai diverse domenii ale spiritualităţii româneşti. Cu acest prilej, va avea loc un simpozion consacrat tradiţiilor culturale şi literare ale Bucovinei şi ale societăţii care, după o îndelungată întrerupere, îşi reia activitatea, precum şi un amplu spectacol, de cântece şi dansuri populare din zonă.
Manifestările se vor încheia cu un pelerinaj la Putna, la mormântul lui Ştefan cel Mare, în semn de omagiu adus marelui voievod de la moartea căruia se împlinesc, în acest început de iulie, 486 de ani.


A FOST OMIS MINISTERUL CULTELOR
Un comunicat de la Patriarhia Română: Ca urmare a faptului că în lista ministerelor, anunţată ieri, 28 iunie 1990, nu a fost menţionat Ministerul Cultelor, şi ţinând seama de multe proteste şi nedumeriri ce ne parvin din toată ţara, Patriarhia Română a făcut demersurile necesare pe lângă conducerea de stat şi a solicitat crearea unui organism guvernamental sau de stat de înalt nivel care să exprime relaţiile dintre Stat şi Biserică, să garanteze exerciţiul libertăţii de credinţă şi să sprijine promovarea vieţii spirituale religioase ca parte integrantă majoră din efortul de renaştere morală şi edificare a noii Românii. Se aşteaptă cu încredere rezolvarea favorabilă a dezideratului.


VICTOR CIORBEA, NUMIT LA CONDUCEREA CNSLR
Astăzi s-au încheiat în Capitală lucrările primului Congres al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România.
Delegaţii, reprezentând peste 2,8 milioane de membri, din diferite domenii de activitate, au examinat o serie de probleme privind mişcarea sindicală din ţara noastră, aşezarea acesteia pe principiile libertăţii şi democraţiei.
Participanţii au exprimat dorinţa de a se continua dialogul cu celelalte organizaţii sindicale din ţara noastră, au adoptat documentele înscrise pe ordinea de zi şi au ales, prin vot secret, preşedintele Consiliului Confederaţiei - domnul Victor Ciorbea, doctor în ştiinţe juridice.
Congresul a adoptat, de asemenea, o declaraţie, în legătură cu moratoriul privind revendicările sindicale cu caracter salarial şi al condiţiilor de muncă, pe o durată de 6 luni, cerut de primul ministru în declaraţia-program a Guvernului.


DOINA CORNEA ŞI ADRIAN NĂSTASE ÎN CONSILIUL EUROPEI
Prezent la lucrările reuniunii de la Innsbruck, noul ministru român al Afacerilor Externe, Adrian Năstase, a declarat că aderarea la Consiliul Europei este foarte importantă pentru România. România vrea să marcheze în mod clar, a adăugat el, că trebuie să urmeze calea către democraţie. Chiar în ziua deschiderii întâlnirii parlamentare a Consiliului Europei în sesiunea sa de vară, ministrul român şi-a exprimat speranţa că parlamentarii europeni îşi vor schimba părerea asupra ultimelor evenimente din România.
Domnul Adrian Năstase a precizat că 177 de persoane au fost arestate în urma evenimentelor din 13-15 iunie. Acestea nu sunt însă deţinute pentru motive politice, ci pentru deteriorarea de bunuri publice.
Invitată la rândul său de către Consiliul Europei la reuniunea de la Innsbruck, cunoscuta disidentă română, doamna Doina Cornea, s-a declarat bulversată de recentele evenimente. Noul guvern trebuie să aducă probe că este gata să accepte drepturile omului. Un prim gest ar trebui să fie eliberarea deţinuţilor politici, a spus doamna Doina Cornea.

Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva Scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani