x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei – 30 iunie 1990

Radiojurnalul zilei – 30 iunie 1990

30 Iun 2010   •   00:00

Premierul României, Petre Roman, se afla, pe 30 iunie 1990, la un forum pe tema transformărilor din Europa răsăriteană, organizat în Elveţia. A vorbit despre evenimentele din 13-15 iunie de la Bucureşti, despre speranţele legate de acordarea de credite României, despre decizia de a-l împiedica pe Regele Mihai I de a se întoarce în ţară şi, în sfârşit, despre privatizarea întreprinderilor româneşti, pentru moment imposibilă din punct de vedere legal. Ministerul de Interne dădea publicităţii un comunicat de presă care anunţa transferul lui Marian Munteanu de la Spitalul de Urgenţă la Spitalul Penitenciar Jilava. În presă apăreau din ce în ce mai multe ştiri despre tâlhării, omoruri şi accidente. (A.Z.)


PETRE ROMAN, ÎN MISIUNE DE INFORMARE ÎN ELVEŢIA
Prim ministrul român, Petre Roman, invitat la un forum organizat la Crans-Montana (sudul Elveţiei), pe tema mutaţiilor din Europa răsăriteană, a ţinut o conferinţă de presă, afirmă agenţia France Presse.
Referindu-se la recentele evenimente din ţara noastră, domnul Petre Roman a afirmat că între cele 177 persoane în detenţie de la 13 iunie se află un singur student, Marian Munteanu, împotriva căruia există probe "foarte clare". Alţi 120 sunt fără ocupaţie. Eu vor fi judecaţi, "soarta lor urmând a fi decisă de justiţie".
Întrebat în legătură cu influenţa acestor decizii asupra acordării de credite României, domnul Roman a răspuns: "Dorim ca misiunea de informare a Pieţei Comune să aibă posibilitatea de a constata care este realitatea economică, socială şi politică în România. Nutrim nu o mare speranţă, ci o speranţă certă în legătură cu rezultatele acestei misiuni." Premierul român a afirmat, de asemenea, că nu "există impedimente privind libera apariţie a presei" admiţând în acelaşi timp că au existat unele "nereguli" intervenite, după părerea sa, cu prilejul privatizării ziarului de opoziţie România Liberă.


REGELE MIHAI, INTERDICŢIE PENTRU ROMÂNIA
Referitor la regele Mihai al României, pe care guvernul l-a împiedicat să vină la Bucureşti în timpul campaniei electorale, domnul Roman a declarat că "susţine astăzi legitimitatea acestei decizii", denunţând, în acelaşi timp, "ingerinţa" pe care ar fi constituit-o vizita "în situaţia politică a ţării". Premierul s-a declarat în favoarea venirii regelui în România, cu condiţia ca vizita să aibă un caracter particular. "Tentativa de raliere la ideea monarhică nu ar fi dezirabilă", în contextul în care "ţara are un preşedinte ales şi un parlament ales" - a afirmat el.
În legătură cu privatizările prevăzute în programul guvernamental, prezentat la 28 iunie, premierul român a precizat că, la ora actuală, nu este posibil "din punct de vedere legal" ca investitorii străini să achiziţioneze întreprinderi româneşti. "Sperăm să găsim parteneri în sectoarele care vor fi privatizate, în primul rând turismul şi comerţul interior" - a afirmat el. "Pe de altă parte, investitorii străini se pot implanta în noi domenii.
Unele sectoare ale economiei româneşti vor rămâne sub controlul statului: bogăţiile solului, energia, apele şi pădurile, concomitent cu «tot ceea ce ţine de apărarea naţională». În sectorul comercial, participarea străină va putea ajunge până la sută la sută. În domeniul «regiilor autonome» (electricitate, transporturi, petrol şi gaze naturale), în schimb, «statul trebuie să păstreze o participare majoritară»" - a declarat premierul României, după cum relatează France Presse.


MARIAN MUNTEANU A FOST TRANSFERAT LA JILAVA
Am primit de la Biroul de presă al Ministerului de Interne următorul comunicat în legătură cu starea de sănătate a lui Marian Munteanu.
În baza mandatului de arestare emis de organele de procuratură, Marian Munteanu a fost transferat, la data de 18 iunie orele 13:00 de la Spitalul de Urgenţă la Spitalul Penitenciar Jilava.
Din foaia de observator nr. 8.946 întocmită la 14 iunie de Spitalul de Urgenţă rezultă următoarele diagnostice: contuzie cerebrală medie; plagă parietală dreaptă; contuzie lombară dreaptă; multiple echimoze toraco-abdominale; contuzii gleznă şi mână stângă; fractură cu mică deplasare trapezoid stâng; fractură incompletă maleolă peronieră stângă; contuzii forte umăr stâng.
Cum orice internat este supus unei examinări complexe, chiar atunci când vine prin transfer, au fost efectuate investigaţiile cuvenite şi în cazul lui Marian Munteanu. Cu acest prilej, au rezultat unele neconcordanţe între principalele diagnostice stabilite de Spitalul de Urgenţă şi cele rezultate din investigaţiile Spitalului Penitenciar Jilava, se arată în comunicat.
În această situaţie, medicul radiolog dr Letiţia Voinea a solicitat expertiză pentru prezicerea diagnosticelor.
În vederea expertizei, ţinând cont şi de faptul că Spitalul Penitenciar Jilava nu dispune de secţie ortopedică, conducerea acestuia a solicitat un examen de specialitate la Spitalul de ortopedie al Sectorului 2.
Urmare a acestui demers, Ministerul Sănătăţii a dispus constituirea unei comisii alcătuite din: prof. dr docent Medrea, dr Protopopescu, dr Rovenţa şi dr Antonescu.
Examenul radiologic şi ortopedic efectuat de această comisie precizează că: nu se constată leziuni osoase la nivelul articulaţiilor pumnului şi mâinii stângi şi drepte şi nici la nivelul ambelor glezne.
În aceste condiţii, comisia a dispus scoaterea aparatelor gipsate de la mână şi gleznă, recomandând recuperarea funcţională prin mobilizarea articulaţiilor.
Informăm opinia publică pe această cale, că, în prezent, starea generală a sănătăţii lui Marian Munteanu este bună.


COMBINATUL CHIMIC DE LA GIURGIU - O PROBLEMĂ ECOLOGICĂ
Câteva sute de locuitori ai oraşului Ruse au declarat la punctul de control de frontieră de la podul peste Dunăre o grevă simbolică de ocupare a podului, relatează agenţia BTA. Aceştia - menţionează agenţia - protestează împotriva continuării poluării atmosferei oraşului prin emanaţii ale Combinatului chimic de la Giurgiu. Comitetul de grevă susţine că greva de ocupare va continua neîntrerupt până în ziua de marţi 3 iulie, când va avea loc o întâlnire între prim-miniştrii Bulgariei şi României, Andrei Lukanov şi Petre Roman. Dacă rezultatele întâlnirii nu-i vor satisface pe locuitorii oraşului, aceştia vor declara o grevă adevărată. Dar, scrie BTA, nervii unor grevişti au cedat şi ei au blocat deja traficul pe pod.
În continuare, BTA informează că Ministerul de Externe al Bulgariei a înmânat, în numele guvernului, ambasadorului României la Sofia, Constantin Petrescu, o notă de protest în legătură cu emanaţiile sistematice de acid clorhidric asupra oraşului Ruse, precum şi cu o emanaţie de amoniac, din ziua de 29 iunie. Ambasadorului i-a fost remis, totodată, un mesaj al preşedintelui Consiliului de miniştri al Bulgariei către prim-ministrul României. în legătură cu această problemă, precizează BTA.


MITINGURILE AVIATICE DE ALTĂDATĂ
După o lungă perioadă de întrerupere, Aviaţia Română reia tradiţia mitingurilor aviatice. Astfel, la Bucureşti-Băneasa, Timişoara şi Cluj vor avea loc mâine, cu începere de la ora 10:00, mari mitinguri aviatice.
Piloţi şi paraşutişti ai aviaţiei militare şi sportive vor oferi publicului demonstraţii de paraşutism, planorism, zbor în formaţie, acrobaţie aeriană, expoziţii de aeronave, aboruri de agrement.


COMEMORAREA LUI "ŞTEFAN, ŞTEFAN, DOMN CEL MARE"
La Iaşi au început astăzi manifestările culturale prilejuite de împlinirea a 486 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare.
La acţiunile organizate de societatea "Ştefan cel Mare" participă personalităţi ale lumii culturale din Iaşi şi din alte localităţi ale ţării, istorici şi cercetători, profesori universitari, muzicieni şi artişti plastici, scriitori, reprezentanţi ai clerului.
Vor fi prezenţi, de asemenea, oaspeţi de la Conservatorul din Chişinău şi Universitatea din Cernăuţi, alţi oameni de cultură, ziarişti din Republica Sovietică Socialistă Moldova, din Bucovina de Nord şi ţinutul Herţei.
În programul manifestărilor, care vor dura trei zile, figurează slujbele de pomenire şi parastase închinate memoriei lui Ştefan cel Mare, victoriilor militare obţinute de voievod întru apărarea independenţei şi fiinţei neamului românesc, colocviu cu tema "Ştefan cel Mare în conştiinţa urmaşilor", un amplu spectacol artistic sub genericul "Ştefan, Ştefan, domn cel Mare", susţinut de solişti ai Operei Române şi actori ai Teatrului Naţional din Iaşi.


FURTURI ŞI TÂLHĂRII
În perioada 12 aprilie-26 iunie 1990, pe raza Sectorului 3 poliţie au fost comise 6 infracţiuni grave de tâlhărie în locuinţe de către o femeie rămasă neidentificată care după acostarea victimelor - persoane în vârstă - şi câştigarea încrederii acestora, sub pretextul că este cadru medical, le administra sedative puternice şi cantităţi exagerate, care le produceau stare de şoc sau chiar decesul.
În aceste condiţii, autoarea sustrăgea din locuinţe bijuterii, bani şi obiecte vestimentare.
Între faptele comise enumerăm: Tâlhăria săvârşită la data de 13 mai 1990 în dauna cetăţenei Nicoleta Simion din Bucureşti, Str. Murgeni nr. 10, decedată ulterior la spital de la care s-au furat bunuri în valoare de 11.000 lei;
Tâlhăria comisă la data de 23 iunie asupra soţilor Drăgan şi Elena Ţăranu, ambii în vârstă de 67 de ani, din Bucureşti, Str. Brăiliţei nr. 9, precum şi tâlhăria comisă la 26 iunie asupra cetăţenei Aurelia Cucu în vârstă de 71 de ani, domiciliată în Bucureşti, Str. Lucreţiu Pătrăşcanu nr. 1, de unde s-au furat bunuri în valoare de 9.000 lei. În ultimele două cazuri victimele sunt internate în spital în stare de comă profundă.
În ziua de 28 iunie 1990, ca urmare a măsurilor complexe întreprinse, poliţia Sectorului 3 a identificat şi reţinut autoarea în persoana numitei Enache Ioana, în vârstă de 48 de ani, domiciliată în Bucureşti, Str. Râmnicu Vâlcea, nr. 4.
Cercetările continuă cu autoarea în stare de arest, în vederea stabilirii întregii sale activităţi infracţionale.


IUGOSLAVIA ŞI-A DESCHIS GRANIŢELE
Cu începere de la 1 iulie, turştii străini vor putea intra în Iugoslavia doar cu documentele proprii de identitate asupra lor, în conformitate cu legea adoptată de Adunarea iugoslavă. Această măsură, ce coincide cu desfăşurarea Anului Turismului European, va fi în vigoare până la 1 aprilie 191. Se aşteaptă ca industria turistică iugoslavă să realizeze încasări suplimentare de valută în valoare de patru milioane dolari (incluzând cazarea în hoteluri şi alte cheltuieli).


GERMANIA CONTINUĂ DISCUŢIILE CU URSS
Guvernul vest-german a confirmat, astăzi, vizita oficială a cancelarului federal Helmut Kohl la Moscova în zilele de 15 şi 16 iulie, care va avea loc la invitaţia preşedintelui Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. După cum a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Bonn, Kohl şi Gorbaciov vor continua discuţiile începute în luna februarie şi concentrate asupra unificării Germaniei.
Vizita lui Kohl va avea loc după reuniunea la nivel înalt a Pactului Nord-Atlantic de la Londra (5 şi 6 iulie) şi întâlnirea şefilor de stat ai principalelor şapte ţări occidentale industrializate, programată să se desfăşoare la Hudson (Statele Unite) în perioada 9-11 iulie.
Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva Scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani