x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei: 5 august 1990

Radiojurnalul zilei: 5 august 1990

05 Aug 2010   •   00:00

În Parlamentul României, Guvernul promitea prezentarea unui proiect de buget. Invazia trupelor irakiene în zona neutră, situată între statele Kuweit şi Arabia Saudită, a crescut tensiunile la Naţiunile Unite. "Ieşirea din Tratatul de la Varşovia nu va constitui un act definitiv rezolvat", declara Iuri Kaşlev, ambasadorul Uniunii Sovietice la Varşovia, într-un interviu acordat presei poloneze. Preşedinţii Uniunii Sovietice şi Franţei, Mihail Gorbaciov, respectiv Fran∏ois Mitterrand, au avut o convorbire telefonică pe tema Războiul din Golf.
 

PROIECT DE BUGET, ABIA LA TOAMNĂ
Într-un interviu acordat agenţiei Rompres, ministrul Finanţelor al ţării noastre, domnul Teodor Stolojan, a spus, între altele, că cel târziu până la sfârşitul lunii octombrie va fi prezentat Parlamentului proiectul bugetului ţării pe acest an şi pe anul viitor, un proiect de lege privind asigurările de bunuri şi persoane, o lege privind fructificarea economiilor populaţiei şi o alta referitoare la impozitul pe profitul unităţilor economice.


ROMÂNIA CONDUCEA CONFERINŢA PENTRU DEZARMARE
Cu prilejul preluării de către România a preşedenţiei Conferinţei pentru dezarmare pe luna august, ministrul Afacerilor Externe al ţării noastre, domnul Adrian Năstase, a adresat participanţilor un mesaj în care se subliniază importanţa dezbaterilor din această ultimă parte de bilanţ a sesiunii din 1990, asupra căreia urmează să se elaboreze raportul către viitoarea sesiune a Adunării Generale a ONU.
"Actuala Românie - se subliniază în mesaj - este hotărâtă să contribuie şi să integreze în viitoarea arhitectură europeană având la bază consolidarea, dezvoltarea şi punerea în practică a principiilor Actului final de la Helsinki, într-o viziune permiţând depăşirea blocurilor, continuarea procesului de dezarmare cu participarea tuturor statelor, asigurarea unei depline transparenţe în domeniul militar.


ONU, GATA DE SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA IRAKULUI
Trupele irakiene au intrat în zona neutră situată între Kuweit şi Arabia Saudită, ceea ce a determinat creşterea stării de tensiune la Naţiunile Unite. Statele Unite a purtat intense consultări cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate, încă de la începutul crizei din Golf, prezentând propuneri de sancţiuni economice şi financiare foarte extinse împotriva Irakului şi Kuweitului, incluzând un embargo asupra furnizării de armament. La încheierea reuniunii de ieri Consiliul de Securitate, nici un ambasador nu a făcut comentarii, dar din surse diplomatice se consideră că sancţiunile împotriva Irakului vor fi adoptate de Consiliu astăzi sau luni.


DESPRE CRIZA DIN GOLF, PE FIRUL ROŞU MOSCOVA-PARIS
Preşedinţii sovietic şi francez, Mihail Gorbaciov şi Fran∏ois Mitterrand, au avut aseară consultări telefonice în legătură cu Războiul din Golf. S-a convenit ca aceste contacte să fie continuate, a anunţat agenţia TASS, preluată de France Presse.
Calificând situaţia din Golf ca foarte serioasă, cei doi preşedinţi au subliniat necesitatea, pentru comunitatea interaţională, ca şi pentru statele arabe, de a acţiona constructiv în problema invaziei Kuweitului de către forţele irakiene.


EMBARGO MILITAR ÎMPOTRIVA IRAKULUI
Consiliul de Securitate a fost convocat pentru ora 21 GMT într-o nouă reuniune de consultări în vederea adoptării de sancţiuni economice şi stabilirii unui embargo militar împotriva Irakului - au anunţat surse diplomatice sigure.
Reprezentanţii celor 5 ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate (Statele Unite, Uniunea Sovietică, Franţa, Marea Britanie şi China) au avut o întrevedere în cursul dimineţii, când au discutat problema unui boicot total asupra Irakului.
Această reuniune a permis depăşirea ultimelor obstacole în prezentarea proiectului ai cărei coautori vor fi probabil Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie.


GUVERN-MARIONETĂ ÎN KUWEIT
Guvernul provizoriu al Kuweitului a lansat un sever avertisment tuturor statelor care ar încerca să ia măsuri represive împotriva Kuveitului sau Irakului, informează agenţia France Presse, citând agenţia irakiană INA.
Ministrul Afacerilor Externe al acestui guvern, locotenet colonel Walid Saoud Mohammed Abballah, a făcut cunoscut că statele care ar recurge la măsuri reprezentative împotriva guvernului Kuweitului liber şi împotriva Irakului frate ar trebui să-şi amintească de interesele şi reprezentanţii lor în Kuweit.


RETRAGERE DIN KUWEIT CU CONDIŢII
Retragerea trupelor din Kuweit, al cărui început a fost anunţat astăzi de Bagdad, va dura câteva zile sau câteva săptămâni, a declarat la Ankara prim-viceprim-ministrul irakian. El a arătat că Bagdadul a stabilit un acord cu noul guvern kuweitian pentru asigurarea securităţii acestei ţări. El a calificat ca irealistă atitudinea unor ţări ce consideră intervenţia irakiană în Kuweit ca o invazie militară şi a afirmat că este imposibilă reîntoarcerea regimului Al Sabah în Kuweit.


GERMANII, PENTRU UNIRE, DAR CONTRA ALEGERI
Majoritatea germanilor, în Republica Democrată Germană 84,5% şi în Republica Federală Germania 70,9%, sunt în favoarea unei devansări a alegerilor. Aceasta a rezultat dintr-un sondaj al Institulului Wicer efectuat în ambele state germane. 87,1% dintre cetăţenii Republicii Democrate Germane şi două treimi din cetăţenii Republicii Federale Germane (76,3%) sprijină aderarea Republicii Democrate Germane la Republica Federală Germania cât mai curând posibil, cu argumentul că astfel multe probleme vor fi rezolvate şi mai repede şi mai bine.


ARMATA ROŞIE, "GARANTUL" PĂCII ÎN GERMANIA
"Ieşirea din Tratatul de la Varşovia nu va constitui un act definitiv rezolvat. În cursul următorilor ani, trupele sovietice se vor afla pe teritoriul fostei Republici Democrate Germane, ceea ce are o importanţă uriaşă pentru Polonia. Militarii sovietici constituie o chezăşie a faptului că în Germania nu vor renaşte tendinţele revanşiste. Acest lucru este lipsit de importanţă dacă se ţine seama de minoritatea germană din Silezia", a declarat ambasadorul Uniunii Sovietice la Varşovia, Iuri Kaşlev, într-un interviu acordat presei poloneze.
Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani