x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje A fost sau nu Maria Tănase agent secret?

A fost sau nu Maria Tănase agent secret?

21 Oct 2015   •   09:31
A fost sau nu Maria Tănase agent secret?

Despre cartierul Buzeşti am putea spune că a fost unul din locurile preferate ale lăutarilor şi cântăreţilor în perioada interbelică şi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Aici cânta şi Maria Tănase, în chiar restaurantul Coşna unde mai apăreau Maria Lătăreţu, Petre Alexandru sau Rodica Bujor.

Maria Tănase îşi făcuse debutul la Teatrul Cărăbuş, în 1934, unde probabil că îl cucerise pe Constantin Tănase cu vocea ei măiastră. În stagiunea din 1934 Tănase montase la Cărăbuş un spectacol de revistă excepţional, printre artişti numărându-se câteva nume americane. Tănase i-a ales pseudonuimul de Mary Athanasiu însă ulterior cântăreaţa a revenit la numele de Maria Tănase.

Restaurantul din Buzeşti aduna lumea bună din Bucureşti, aici veneau scriitori, ziarişti, artişti. În acest loc l-a cunoscut cântăreaţa pe jurnalistul francez Maurice Negre. Ziaristul era corespondentul agenţiei franceze de ştiri, Havas, actualul France Press.

Citeşte şi: Pe afiş: Tănase cea cu vocea

Cântăreaţa se îndrăgosteşte de Negre iremediabil. Pentru o vreme cei doi devin unul dintre cele mai populare cuplu din lumea bună bucureşteană. Amândoi, foarte frumoşi, atrăgeau toate privirile.

Însă Maurice Negre nu era numai un simplu jurnalist, el mai avea o îndatorire. În fapt era spion francez sub acoperire, motiv pentru care a intrat în atenţia lui Mihail Moruzov, creatorul şi directorul Serviciului Secret de Informaţii al Armatei Române.

În perioada în care România era aliata Franţei, activitatea lui Negre a fost trecută cu vederea. Însă vine anul 1940 când, forţat de presiunea politică a Uniunii Sovietice, Germaniei hitleriste, Bulgariei şi a Ungariei horthyste să cedeze părţi din teritoriul României Întregite, Carol a acceptat în consiliul de coroană cedarea teritoriilor şi a fost mai târziu obligat să abdice în favoarea fiului său Mihai.

Citeşte şi: Are soare în glas, deşi cântă noaptea

După acest moment alianţele României se schimbă iar în toamna lui 1940 Maurice Negre este arestat sub acuzaţia de spionaj, este judecat, condamnat la 10 ani de închisoare şi trimis la Aiud.

Maria Tănase a făcut tot ce poate face o femeie îndrăgostită pentru a-şi salva iubitul. A vorbit cu toţi cunoscuţii şi admiratorii ei care ar fi putut să o ajute să-l elibereze pe Negre. Şi-a vândut blănurile şi bijuteriile pentru a-i unge pe cei care ar fi putut să-i elibereze amantul din închisoare. Cântăreaţa reuşeşte să-l scoată de la Aiud pe Maurice un an mai târziu. Se pare că a existat o înţelegere între noul şef al SSI, Eugen Cristescu şi Maria Tănase, acceptul ei de a deveni agent al serviciului în schimbul eliberării lui Maurice.

Citeşte şi: A trăit şi a murit în cîntec

Maurice Negre pleacă din România iar cei doi nu se mai revăd niciodată. Negre nici măcar nu-i răspunde la scrisorile în care Maria Tănase îi cerea ajutorul pentru că avea probleme cu noul regim de la Bucureşti.

Maria Tănase era în evidenţele Siguranţei dinainte de a deveni cunoscută, din cauza legăturii pe care a avut-o cu cel mai bun prieten al lui Emil Bodnăraş, locotenent dezertor care s-a refugiat în Uniunea Sovietică în anul 1932. Alte personaje care se aflau în preajma Mariei Tănase au fost şi doi buni prieteni din anturajul lui Lucreţiu Pătrăşcanu, Harry Brauner şi Lena Constante, oameni care erau în atenţia autorităţilor.

×
Subiecte în articol: maria tanase