N-am gândit până acum despre bucătărit în aceşti termeni, dar o femeie din inima Deltei Dunării, din satul acela numit, fără pic de poezie (dar ce peisaje de o frumuseţe romantică sunt în jur!), Mila 23, m-a învăţat într-o amiază de vară că totul e posibil: "Când gătim e ca o sărbătoare!". De fapt, ar fi trebuit să accentueze: "când gătim peşte...". La Mila 23, bărbaţii pleacă pe ape să pescuiască, iar femeile rămân acasă să gătească după reţetele ştiute din veac. "Tradiţional, mâncăm peşte. Tot ce se poate face din peşte: friptură, chifteluţe, sărmăluţe, cârnaţi. Dar cel mai frumos este când facem borş de peşte. Dintr-ăsta nu facem mereu, doar când ne e poftă. Şi strângem toată familia şi facem o ciorbă, să ne ajungă o săptămână întreagă. Satul nostru e o insuliţă înconjurată de ape. Şi se duc bărbaţii şi pescuiesc şi noi femeile gătim. E ca o sărbătoare!".
Când gândeşti în felul acesta este imposibil să nu reuşeşti să dai bucatelor gustul cel mai bun. Acum, că a trecut ceva timp de la cea de a doua ediţie a Festivalului gastronomic şi etnocultural "D'ale Gurii Dunării" (organizat de Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta", al cărei preşedinte este scriitorul şi jurnalistul Liviu Mihaiu) înţeleg mai uşor de ce echipa de la Mila 23 a fost marele câştigător al competiţiei. (În ziua aceea, gustând şi noi din toate bucatele competitorilor, am fi fost tentaţi să dăm marele premiu, ex-aequo, tuturor. Dar juriul - că doar de asta e juriu! - a fost de altă părere. Şi, zău, nu a greşit!
SAVURAŢI DUNĂREA ŞI DELTA!
Înainte de a afla care au fost contracandidaţii "mileidouă'jtreienilor" (oare le pot spune aşa, cum le zic bucureştenilor bucureşteni?), să spunem că festivalul a fost, într-un fel, şi un dar făcut Dunării de ziua ei. Pentru că, da, aşa cum fiecare dintre dumneavoastră are o zi de aniversare, şi Dunărea are una. (Sau poate e ziua de nume? Nu mai ştiu... Dar cu siguranţă pe 27 iunie - de nume sau de naştere - e Ziua Dunării...!) Şi pentru că nu există aniversare (sau onomastică) fără mese întinse cu bucate alese şi băuturi, s-a întâmplat aşa, să savurăm Dunărea şi Delta, gustând din toate mâncărurile aduse sau pregătite la concurs - de la antreuri la ciorbe, de la fripturi şi tocăniţe la colţunaşi şi plăcinţele, toate stropite cu... ţuică de salcâm (da, aţi citit bine!).
În cadrul festivalului-concurs de tradiţie culinară "D'ale Gurii Dunării", bucătari pricepuţi din nouă comunităţi deltaice (Chilia Veche, Crişan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina, Sarichioi şi Sulina - remarcăm prezenţa a patru noi comunităţi faţă de ediţia precedentă, dar şi absenţa aromânilor din Sarighiol) s-au întrecut în prepararea bucatelor tradiţionale specifice Deltei, luând ca principal ingredient peştele (baza hranei oamenilor de aici tot timpul anului şi nu doar la vreme de... concurs), căruia i-au adăugat, în principal, legume şi făinoase. Numai dulciurile n-au fost făcute din peşte! Savorile, aromele şi aspectul preparatelor au fost apreciate de un juriu de... gust, din care au făcut parte dnii Vintilă Mihăilescu (preşedinte), Ivan Patzaichin, Răzvan Cucui, Teodor Frolu şi dna Ioana Crăciunescu.
SALVAŢI DUNĂREA ŞI DELTA!
Au mai gustat din bucate (fără însă a le şi juriza) invitaţii speciali ai evenimentului, dnii Dacian Cioloş (comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală), John Dalli (comisar european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor), Mihail Dumitru (ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), Dan Cârlan (secretar de stat din Ministerul Mediului şi al Pădurilor). Dacă de jurizat n-au jurizat, aportul înaltelor oficialităţi nu a fost însă limitat la gustat bucate, ei au susţinut şi o conferinţă de presă cu tema "Importanţa şi mijloacele punerii în valoare a produselor tradiţionale şi a alimentaţiei tradiţionale". Dar iată şi câteva dintre ideile enunţate: "Cred că Delta Dunării poate fi valorificată cel mai bine prin resursa sa principală - oamenii. Imaginea pe care Delta o are în lume şi oamenii sunt principalele resurse ale Deltei. Cred că oamenilor trebuie să le acordăm aceeaşi atenţie pe care o acordăm resurselor naturale de aici. Cred că atunci când gândim un plan de devoltare zonală trebuie să luăm în calcul dezvoltarea şi conservarea tradiţiilor care sunt menţinute de oameni." (Dacian Cioloş); "Am văzut aici o diversitate extraordinară în acelaşi spaţiu, am văzut cum oamenii de diferite etnii pot convieţui păstrându-şi tradiţia specifică şi bucurându-se de această bogăţie care e Delta Dunării. Mi-am dat seama de potenţialul acestei «industrii» culinare, care trebuie integrată în alte activităţi economice, cum ar fi turismul. Eticheta produselor care provin din Delta Dunării va trebui să devină ca un certificat de calitate." (John Dalli); "Am plecat acum şase ani de la o idee fixă! Am început cu o manifestaţie în faţa Ambasadei Ucrainei împotriva construirii Canalului Bîstroe. Şi chestiunea a devenit o problemă europeană! Şi, uite-aşa, am ajuns să vrem să salvăm Delta, această Alaska de apă a României! Am plecat de la o mare pasiune şi am ajuns la o mare de oameni, care au venit la ceea ce eu cred că va fi cu adevărat o mare sărbătoare! Sustenabilă! Şi durabilă! Proiectul festivalului este al organizaţiei noastre - Salvaţi Dunărea şi Delta, însă cu sprijinul de neînlocuit al Ministerului Mediului şi al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea. Aşa ceva cred că se numeşte responsabilitate socială. Savuraţi Dunărea şi Delta!" (Liviu Mihaiu)
Despre concurenţi şi câştigători, despre bucate şi reţete, veţi putea citi într-o ediţie viitoare a Jurnalului de bucătărie, ediţie ce va fi dedicată exclusiv evenimentului.