x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Antrax: 3 cazuri si 30 de suspecti

Antrax: 3 cazuri si 30 de suspecti

07 Iul 2004   •   00:00

REPORTAJ

Satul Carvan din comuna Lipnita-Constanta traieste zile de zbucium, dupa ce trei sateni au fost contaminati cu antrax, iar alti 30 sunt suspectati de aceeasi boala. Taranii asteapta vesti de la spital, dar vor sa fie pedepsita si familia care nu si-a vaccinat vaca.

Antraxul, spaima grea in satul Carvan

Dupa 6 ani in care antraxul a ocolit satele din judetul Constanta, boala a bagat spaima printre taranii din satul Carvan, comuna Lipnita. Ion Mosteanu si doua rubedenii care l-au ajutat sa taie o vaca sunt in spital. Au luat antrax de la animal. Peste 30 de alti localnici stau cu medicamentele la capul patului si-i injura pe Mosteni, ca "pana si bulgarii au aflat despre rusinea satului".
TATIANA DABIJA

De cum intri in comuna Lipnita, toata lumea stie unde e casa aluia de a bagat antraxul in sat. Nu stiu oamenii ce-i aia, da’ a lu’ Doniga a auzit ca "daca ai calcat pe urma unui animal care are antrax iei si tu".

In varful satului, femeia lui Ion Mosteanu ii asteapta in fata portii pe cei cinci tigani popriti cu 100.000 pe zi sa sape via unei vecine instarite. Zice ca e "imputernicita" sa se ocupe de asta. Cand aude ca presa a venit iar pe capul ei, isi ia mainile din solduri, le pune in cap si incepe sa planga. Nu mai vrea sa fie "filmata". O piranda se face ca-i ia apararea, dar o face de ras, zambind: "Nu mai filmati atata, ca a aflat si bulgarii ca ne-a facut satul de ras!".

"VITICA ERA TRISTA!". Victoriei ii e teama ca face puscarie daca moare vreunul dintre satenii bolnavi. Asta-i lipsea! Da’ au venit singuri sa vada ce-i cu viteaua bolnava si au pus mana pe bucatile de carne. Mostenii au cumparat junica de la un om din alt sat. Era de rasa, dar Victoria nu stie care rasa. Au dat trei milioane jumate pe ea, ca s-o creasca si s-o vanda pe bani mai buni. Din asta traiesc ei. Si cu 10 milioane vinzi o vaca. Intr-o zi, vacarul a adus acasa viteaua de la pasune si le-a zis ca nu mai vrea sa manance. Toata noaptea au vegheat-o Ion si nevasta-sa. Dar, isi amineste femeia acum, "vitica era trista". A doua zi au chemat medicul veterinar din sat, dar pana sa vina, vaca a cazut gramada chiar in fata grajdului. Si au taiat-o. Era intr-o duminica dimineata.

TOATE ANIMALELE - VACCINATE. Medicul veterinar Daniela Pirna a bagat de seama ca vitica parea a avea antrax si le-a spus Mostenilor sa nu manance din ea pana nu se fac teste pe carnea ei. "Da’ n-a mancat nimenea din ea, ca daca manca, cre’ ca murea pa loc!", se sperie si-acum Victoria. Carnea, pe care Ion se gandea la inceput sa o vanda la cantina IAS-ului din Lipnita, a fost bagata in saci si arsa, a doua zi, cand dr. Pirna a venit la poarta lui cu doi medici tocmai din Constanta. Veterinarii au dezinfectat totul - curtea lui Ion, grajdul, casa. Pana si strada care trece prin fata casei lor. Ca sa se distruga germenii de antrax. Dr. Pirna e suparata pe Mosteni ca nu au venit sa vaccineze junica impotriva antraxului. De patru ani, de cand e medic veterinar peste cele sapte sate ale comunei Lipnita, Daniela Pirna n-a intalnit cazuri de antrax. Acum are de vaccinat 500 de vaci, 7.000 de oi si capre si vreo 500 de cai si manji. Ca sa nu se imbolnaveasca, cine stie cum.

TREI CAZURI, UN SUSPECT… La vreo saptamana dupa ce a fost tevatura cu taierea junicii, Ion Mosteanu s-a trezit cu o bubita pe mana stanga. A aparut intai ca o basicuta galbena, apoi a plesnit si s-a invinetit putin. Ion n-a bagat in seama basicuta, insa au venit medicii veterinari pe la el intr-o zi si i-au spus ca ala e semn de antrax. Nu s-a speriat Ion, ca doar e om invatat cu multe greutati. Tocmai o amarata de bubita sa-l inspaimante pe el, om care a lucrat pe tractor o viata si care a ramas fara patru degete de la o mana intr-un accident cu utilajul muncii. Si asa a ajuns la spital, unde deja se internase un nepot de-al lui, Tudorica. Il ajutase sa taie viteaua. Nevasta lui Tudorica, Adriana, are doar 29 de ani si trebuie sa se descurce singura o vreme cu toate ale gospodariei. S-a speriat rau cand omului ei a inceput sa i se umfle tampla, apoi falca, urechea si gatul intr-o parte. Au crezut ca are oreion si l-au dus la medic. Avea antrax. "Facuse febra 39 si i se umflase juma’ de cap", mareste ea ochii. Nu stie cand ii da drumul din spital si nici ca Tudorica vrea sa se intoarca acasa joi, convins ca nu mai are nimic si ca-l tin degeaba pe patul din Spitalul de Boli Infectioase Constanta.

In salon cu Ion Mosteanu si cu Tudorica sta si Florin Radu, tot cu antrax si tot de la viteaua lui Ion. Ei sunt "cazurile confirmate" de testele medicale. Si mai e o femeie internata, Elena Pantes, verisoara cu Florin Radu. Medicii asteapta rezultatele testelor de laborator. Elena e doar suspectata de antrax.

… SI UN SAT SPERIAT. Mostenii au acum de platit o amenda intre 15 si 30 de milioane de lei. Cel putin asa au auzit si ei de prin sat. Victoria Mosteanu nu stie cine i-a dat amenda si nici cati bani va trebui sa dea pentru ea. Nici nu mai doarme noptile de cand cu vitica asta blestemata. Si acum, de unde sa plateasca ei amenda? Sotul e inca la spital si toti banii pe care-i primesc sunt doua milioane pe luna, pensia lui Ion. Ea a fost casnica, nu primeste nici un venit de la stat. Familia face bani din comertul cu animale. Ca sa faca rost de cele 3,5 milioane cu care au cumparat vitica, vandusera un manz.

Tiganii platiti cu ziua pleaca spre vie, dar se tot preumbla pe la poarta Mostenilor. In timp ce vorbeste, Victoria se uita mereu pe ulita. S-a saturat ca tot satul sa se uite stramb la ea si sa-i bodogane in barba. Pentru ca au cascat gura la taierea junicii sau au venit sa auda ce zic veterinarii de vaca bolnava. Victoria isi sterge lacrimile si inchide poarta, de parca amenintarea amenzii ar ramane pe drum. Si i se pare ca si bulgarii se uita, de peste granita, in curtea ei.

STATISTICA

Numarul bolnavilor de antrax inregistrati in judetul Constanta, dupa 1989:
  • 1992 - 2 cazuri
  • 1994 - 7 cazuri
  • 1995 - 2 cazuri
  • 1998 - 1 caz
  • 2004 - 4 cazuri

    Sursa: Directia de sanatate publica a judetului Constanta

    MORTAL

    Antraxul este o boala de pamant, explica medicul veterinar Daniela Pirna. Animalele care nu sunt vaccinate o iau cu usurinta in timp ce pasc. Boala este intalnita in special la vite, cabaline, ovine si alte ierbivore. Omul o poate face numai daca intra in contact cu animale bolnave sau cu produse ale acestora. Antraxul poate fi cutanat sau respiratoriu. Sefa Sectiei Infectioase de la spitalul constantean, dr. Valentina Florea, spune ca incubatia antraxului este de trei-sapte zile, iar moartea pacientului poate surveni in sapte zile.

    ZAZANIE

    Medicul veterinar al satului, dr. Daniela Pirna, considera ca familia Mosteanu este vinovata: "Trebuiau sa vina si sa vaccineze vitica. Dar ei nici macar nu au declarat-o, pentru ca nu sunt constienti de importanta vaccinarii. Cu cealalta vitica a lor au venit la vaccinare". Tudorica, nepotul lui Ion Mosteanu, este revoltat de atitudinea veterinarului. "Ea trebuia sa vina sa vaccineze junica!" Ion zice ca el n-a avut timp sa duca vitica la veterinar, desi cu cealalta s-a prezentat la intepare.
  • ×
    Subiecte în articol: reportaj venit cazuri antrax vitica mosteanu