x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Anul Nou Chinezesc: Iepurele a călcat în picioare tigrul

Anul Nou Chinezesc: Iepurele a călcat în picioare tigrul

de Dan Tomozei    |    02 Feb 2011   •   19:03

Cine a fost în China la trecerea dintre ani, cu siguranţă are un reper cu privire la dorinţa chinezilor de a fi primi în orice. Dacă nu au reuşit încă pe toate planurile, cu certitudine sunt imbatabili la spectacolul oferit la trecerea dintre ani, iar noaptea de marţi spre miercuri, când China a intrat în noul an, al iepurelui de metal, a fost o demonstraţie, de câteva ore, aproape nebunească, de zgomot şi lumină. Aşa întâmpină chinezii noul an, în noaptea în care, potrivit tradiţiei, fiorosul Nian (An în limba chineză) trebuie alungat pentru a nu mai face rău oamenilor. La Beijing, Shanghai, Guangzhou, Hong Kong, Harbin sau Chengdu, în toată China, cele 55 de minorităţi au intrat cu zgomot de infern în noul an, urându-şi "Guo nian hao!" şi "Xin nian kuai le!", adică sănătate, prosperitate şi la mulţi ani !

Dacă ar fi să caracterizez într-un singur cuvânt atmosfera din capitala Chinei, Beijing, atunci fără îndoială că "iadul" ar fi cel mai potrivit cuvânt. Focul şi zgomotul infernale care brazdau cerul încă de la lăsarea întunericului au fost înteţite, accentuate, duse de la exploziv la infernal până în apropiere de miezul nopţii când doar chinezii pot să mai găsească cuvinte pentru nebunia declanşată în oraşul unde 20 de milioane de oameni îşi duc viaţa. Petardele scoase la vânzare în ultimele zile şi achiziţionate cu largheţe de localnici au fost etalate pe cerul întunecat într-o competiţie anonimă, zgârienorii oraşului fiind iluminaţi ore în şir într-un spectacol feeric grandios.

Ultimele zece minute din anul tigrului au prefigurat demenţa care avea să vină odată cu intrarea în noul an, anul iepurelui de metal, caracterizat prin cupătare, inteligenţă şi bogăţie. Iar dacă ar fi să caracterizăm noul an chinezesc numai după sutele de tonele de petarde expodate în cele câteva zeci de minute de trecere dintre ani, atunci, fără îndoială, anul iepurelui va fi unul cel puţin bogat, poate chiar excentric.

Dacă uzina care producea poluare în Beijing a fost relocată în altă regiune a Chinei pentru a asigura un aer curat capitalei, anul nou a readus, după multă vreme, smogul pe străzi şi bulevarde. Este semn al bucuriei şi fericirii în prima zi care aduce Sărbătoarea Primăverii, sărbătoarea familiei, cel mai important şi aşteptat eveniment de peste an. De acum, timp de două săptămâni, chinezii petrec în familie şi cu prietenii, merg la temple şi fac cadouri. Nebunia petardelor se va repeta în cea de a cincia zi a noului an şi de Festivalul lampioanelor, care încheie Sărbătoarea Primăverii. Apoi, va reîncepe exodul  sutelor de milioane de chinezi spre locurile de muncă, la sute sau mii de kilometri de casă.

×