Un studiu american releva ca pasiunea omenirii pentru ciocolata dateaza de 2.600 de ani. Oamenii nu si-au negat niciodata aceasta "iubire" pentru dulce. Ba chiar fac noi descoperiri in acest sens.
Multi sunt cei care cauta sa demonstreze ca deliciosul moft poate fi ori benefic, ori, dimpotriva, distrugator pentru organism. Studiile demonstreaza ca acest aliment complex contribuie, la nivelul creierului, la cresterea secretiei unei substante care mimeaza efectele canabisului. Ar trebui sa inghitim vreo 13 kilograme de ciocolata pentru a atinge starile induse de droguri.Mayasii erau mari
amatori de cacao
Pasiunea omenirii pentru
ciocolata dateaza cu aproape
un mileniu mai mult decat
s-a crezut pana acum, sustin
cercetatorii americani care
au analizat obiectele de olarit
ale mayasilor, in America
Centrala.
Studiul a fost realizat de o
echipa condusa de specialistul
Jeffrey Hurst, de la
Departamentul de antropologie
al Universitatii Texas.
Cercetatorii au folosit tehnici
de analiza extrem de evoluate
(cromatografie lichida, spectrografie
de masa) pentru a
identifica urmele de cacao in
vasele provenite din mormintele
mayasilor de la
Colha. Printre plantele din
regiune, ei au gasit si teobromina
- theobroma cacao,
un compus care nu se gaseste
decat in cacao. De notat ca
theobroma inseamna in
latina hrana zeilor.
Cele 14 vase studiate
dateaza din perioada 600
i.Hr. - 250 d.Hr., conform
declaratiilor specialistilor
americani. Faptul ca s-au
gasit urme de cacao in trei
dintre aceste vase arata ca
aceasta se utiliza cu aproape
un mileniu inainte de data
la care se credea, pana acum,
ca a inceput sa fie utilizata.
In perioada conchistadorilor,
mayasii erau cunoscuti drept
mari amatori de cacao, pe
care o consumau sub forma
de bautura, dar si ca ingredient
in majoritatea preparatelor
lor culinare.
Dulcele creeaza
dependenta, ca si
marijuana
Ignorand entuziasmul
colegilor din Texas cu privire
la vechimea ciocolatei, echipa
profesorului Daniele Piomelli,
de la Institutul Neurologic
din San Diego (California), a
gasit ca este potrivit sa
demonstreze ca ciocolata
neagra contine molecule
chimice care pot imita efectele
psihoactive ale canabisului
asupra creierului si intensifica,
astfel, efectele placute
ale ciocolatei. In plus, se pare
ca ciocolata ar contine o
substanta care poate induce
dependenta consumatorului,
precum canepa indiana, din
care se face marijuana. Substanta, numita anandamida,
poate actiona un neurotransmitator, transportand
semnale intre celulele creierului.
Testele au aratat ca in
ciocolata exista trei feluri de
anandamida in cantitati variabile.
Experimentele viitoare
vor arata daca substantele
descoperite au asupra animalelor
aceleasi efecte ca
drogurile pe baza de canabis.
Acestea maresc sensibilitatea
si produc euforie. Specialistii
spun ca unul din efectele posibile
ale cresterii nivelului de
anandamida in creier este
intensificarea proprietatilor
senzoriale ale ciocolatei, fapt
ce duce la aparitia asa-numitelor
pofte incontrolabile.
De ce au nevoie
femeile de ciocolata
Dupa ce au demonstrat
ca mayasilor le placea ciocolata,
specialistii din laboratoarele
americane cauta cu
disperare reteta ideala pentru
o ciocolata fara calorii si
grasimi, dar gustoasa.
Acum ceva timp a aparut
in SUA cartea "De ce au
nevoie femeile de ciocolata",
in care jumatate dintre
reprezentantele sexului frumos
intervievate declarau ca
pentru ele ciocolata e mai
importanta ca sexul. Conform
statisticilor, americanii au
cheltuit anul trecut 11 miliarde
de dolari pe o medie
de 5 kilograme de ciocolata
pe cap de locuitor.
Aceste cifre arata popularitatea
uriasa de care se
bucura acest desert in SUA,
ca de altfel si in intreaga
lume. Insa, din cauza continutului
urias de calorii si
grasimi, mare parte dintre
consumatori au renuntat la
ravnitul deliciu de dragul
siluetei si de teama bolilor
cardiovasculare. Pentru a
usura suferinta milioanelor
de clienti care tin regim, companiile
producatoare incearca
sa obtina echivalentul modern
al pietrei filozofale: o
ciocolata care sa fie fara
grasimi si calorii, dar si delicioasa.
Cam greu.
Prima ciocolata impotriva imbatranirii
Doi germani pretind ca au
inventat prima ciocolata
impotriva imbatranirii. Adolf
Andersen a lucrat la
realizarea acestei ciocolate
revolutionare impreuna cu dr.
Michael Kentze, de la Kentze
Institute for Age-Prevention
Medicine, din Munchen. Confectionata din ciocolata
amara, mango si soia, ciocolata
Felice, cum a fost
numita, "nu va aduce doar
fericirea, ci va reusi sa
pastreze tineretea", pretind
creatorii ei. Ciocolata amara
contine de trei ori mai multa
cacao decat cea cu lapte, iar
concentratia de feniramina si
polifenol este foarte ridicata.
Prima substanta creste
numarul batailor inimii si
ofera o senzatie de confort,
iar polifenolul protejeaza
celulele de radicalii liberi.
Soia nu doar reduce durerile
menstruale la femei, ci si
netezeste pielea si protejeaza
barbatii impotriva problemelor
de prostata. Cei doi inventatori
au recunoscut faptul ca,
daca este combinata cu un
stil de viata nesanatos, Felice
nu va avea un efect prea
grozav. Ei recomanda una sau
doua bucati de ciocolata,
seara, cu o ceasca de ceai.
Unul dintre cei care au gustat
din ciocolata Felice a spus:
"Doua bucatele nu te satura,
dar te simti imediat cu 15 ani
mai tanar".
Englezii nu s-au lasat nici ei
mai prejos. In Marea Britanie
au fost lansate, prin intermediul
unui lant de magazine
islandeze, o serie de legume
cu gusturi cat mai apetisante
pentru copii, printre care si
morcovii cu gust de ciocolata.
Printre asa-numitele "legume
tacanite" se afla: mazare cu
aroma de iahnie de fasole,
conopida cu gust de branza si
ceapa sau porumb cu aroma
de pizza.
ROXANA ROSETI