x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ciocolata noastra cea de toate zilele

Ciocolata noastra cea de toate zilele

20 Feb 2004   •   00:00

Un studiu american releva ca pasiunea omenirii pentru ciocolata dateaza de 2.600 de ani. Oamenii nu si-au negat niciodata aceasta "iubire" pentru dulce. Ba chiar fac noi descoperiri in acest sens.

Multi sunt cei care cauta sa demonstreze ca deliciosul moft poate fi ori benefic, ori, dimpotriva, distrugator pentru organism. Studiile demonstreaza ca acest aliment complex contribuie, la nivelul creierului, la cresterea secretiei unei substante care mimeaza efectele canabisului. Ar trebui sa inghitim vreo 13 kilograme de ciocolata pentru a atinge starile induse de droguri.

Mayasii erau mari amatori de cacao
Pasiunea omenirii pentru ciocolata dateaza cu aproape un mileniu mai mult decat s-a crezut pana acum, sustin cercetatorii americani care au analizat obiectele de olarit ale mayasilor, in America Centrala.
Studiul a fost realizat de o echipa condusa de specialistul Jeffrey Hurst, de la Departamentul de antropologie al Universitatii Texas. Cercetatorii au folosit tehnici de analiza extrem de evoluate (cromatografie lichida, spectrografie de masa) pentru a identifica urmele de cacao in vasele provenite din mormintele mayasilor de la Colha. Printre plantele din regiune, ei au gasit si teobromina - theobroma cacao, un compus care nu se gaseste decat in cacao. De notat ca theobroma inseamna in latina hrana zeilor.
Cele 14 vase studiate dateaza din perioada 600 i.Hr. - 250 d.Hr., conform declaratiilor specialistilor americani. Faptul ca s-au gasit urme de cacao in trei dintre aceste vase arata ca aceasta se utiliza cu aproape un mileniu inainte de data la care se credea, pana acum, ca a inceput sa fie utilizata. In perioada conchistadorilor, mayasii erau cunoscuti drept mari amatori de cacao, pe care o consumau sub forma de bautura, dar si ca ingredient in majoritatea preparatelor lor culinare.

Dulcele creeaza dependenta, ca si marijuana
Ignorand entuziasmul colegilor din Texas cu privire la vechimea ciocolatei, echipa profesorului Daniele Piomelli, de la Institutul Neurologic din San Diego (California), a gasit ca este potrivit sa demonstreze ca ciocolata neagra contine molecule chimice care pot imita efectele psihoactive ale canabisului asupra creierului si intensifica, astfel, efectele placute ale ciocolatei. In plus, se pare ca ciocolata ar contine o substanta care poate induce dependenta consumatorului, precum canepa indiana, din care se face marijuana. Substanta, numita anandamida, poate actiona un neurotransmitator, transportand semnale intre celulele creierului. Testele au aratat ca in ciocolata exista trei feluri de anandamida in cantitati variabile. Experimentele viitoare vor arata daca substantele descoperite au asupra animalelor aceleasi efecte ca drogurile pe baza de canabis. Acestea maresc sensibilitatea si produc euforie. Specialistii spun ca unul din efectele posibile ale cresterii nivelului de anandamida in creier este intensificarea proprietatilor senzoriale ale ciocolatei, fapt ce duce la aparitia asa-numitelor pofte incontrolabile.

De ce au nevoie femeile de ciocolata
Dupa ce au demonstrat ca mayasilor le placea ciocolata, specialistii din laboratoarele americane cauta cu disperare reteta ideala pentru o ciocolata fara calorii si grasimi, dar gustoasa.
Acum ceva timp a aparut in SUA cartea "De ce au nevoie femeile de ciocolata", in care jumatate dintre reprezentantele sexului frumos intervievate declarau ca pentru ele ciocolata e mai importanta ca sexul. Conform statisticilor, americanii au cheltuit anul trecut 11 miliarde de dolari pe o medie de 5 kilograme de ciocolata pe cap de locuitor.
Aceste cifre arata popularitatea uriasa de care se bucura acest desert in SUA, ca de altfel si in intreaga lume. Insa, din cauza continutului urias de calorii si grasimi, mare parte dintre consumatori au renuntat la ravnitul deliciu de dragul siluetei si de teama bolilor cardiovasculare. Pentru a usura suferinta milioanelor de clienti care tin regim, companiile producatoare incearca sa obtina echivalentul modern al pietrei filozofale: o ciocolata care sa fie fara grasimi si calorii, dar si delicioasa. Cam greu.

Prima ciocolata impotriva imbatranirii
Doi germani pretind ca au inventat prima ciocolata impotriva imbatranirii. Adolf Andersen a lucrat la realizarea acestei ciocolate revolutionare impreuna cu dr. Michael Kentze, de la Kentze Institute for Age-Prevention Medicine, din Munchen. Confectionata din ciocolata amara, mango si soia, ciocolata Felice, cum a fost numita, "nu va aduce doar fericirea, ci va reusi sa pastreze tineretea", pretind creatorii ei. Ciocolata amara contine de trei ori mai multa cacao decat cea cu lapte, iar concentratia de feniramina si polifenol este foarte ridicata.
Prima substanta creste numarul batailor inimii si ofera o senzatie de confort, iar polifenolul protejeaza celulele de radicalii liberi. Soia nu doar reduce durerile menstruale la femei, ci si netezeste pielea si protejeaza barbatii impotriva problemelor de prostata. Cei doi inventatori au recunoscut faptul ca, daca este combinata cu un stil de viata nesanatos, Felice nu va avea un efect prea grozav. Ei recomanda una sau doua bucati de ciocolata, seara, cu o ceasca de ceai. Unul dintre cei care au gustat din ciocolata Felice a spus: "Doua bucatele nu te satura, dar te simti imediat cu 15 ani mai tanar".
Englezii nu s-au lasat nici ei mai prejos. In Marea Britanie au fost lansate, prin intermediul unui lant de magazine islandeze, o serie de legume cu gusturi cat mai apetisante pentru copii, printre care si morcovii cu gust de ciocolata. Printre asa-numitele "legume tacanite" se afla: mazare cu aroma de iahnie de fasole, conopida cu gust de branza si ceapa sau porumb cu aroma de pizza.
ROXANA ROSETI

×
Subiecte în articol: reportaj ciocolata cacao