x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cocosul anunta un an cu doua fete

Cocosul anunta un an cu doua fete

03 Ian 2005   •   00:00

REPORTAJ
TENDINTE - In 2005, cresterea economica la nivel mondial va fi relativ slaba Care sunt previziunile economice ale noului an? Analistii internationali estimeaza o crestere economica semnificativa, dar nu la intensitatea celei de anul trecut. La fel anunta si semnul chinezesc al Cocosului, care va deschide anul la 11 februarie si-l va inchide la 30 ianuarie 2006.
ANCA ALDEA

REVENIRE? Starea de sanatate a economiei din sud-estul Asiei, mai ales din tarile afectate de tsunami, depinde in mod direct de sprijinul marilor puteri
In zodiacul chinezesc, cocosul reprezinta deopotriva succesul si ruina, fericirea si grijile, progresul si decaderea.

UN AN CONTROVERSAT. Pentru Anul Cocosului, in care vom intra la 11 februarie, astrologii prefigureaza planuri bizare, uneori absurde, dispute, eforturi maxime cu efecte minime, agitatie inutila, cheltuieli alandala, de cele mai multe ori in functie de starea psihica a individului. Cititorii in stele ne avertizeaza ca acest an poarta insemnele grandomaniei si ale dominatiei, un an al analizei detaliilor, dar si al gogomaniei si opulentei. Fini cunoscatori ai naturii umane, chinezii spun ca oamenii vor fi politicosi si mai putin incapatanati, dar vor avea tendinta de a complica lucrurile.

Aceasta tendinta a fost identificata si de expertii economici internationali, care prefigureaza o crestere mondiala relativ mica, dar semnificativa fata de anul trecut. Tendintele economice ale noului an vor afecta deopotriva afacerile la nivel mondial, mai ales pe cele in domeniul tehnologiei, stiintelor si invatamantului, cat si organismele guvernamentale si corporative.

CRESTERE SLABA. Pentru 2005, specialistii estimeaza o crestere globala mai slaba decat in 2004, dar semnificativa. Fata de anul precedent, cresterea economica la nivel mondial va avea in cursul anului acesta un ritm mai redus, sustin analistii economici. Previziunile revistei Heti Vilaggazdasag din Ungaria arata ca 2005 va inregistra o scadere cu 4,8% a economiei mondiale raportat la anul precedent, an care a inregistrat un record in ultimii 30 de ani. Prognozele de crestere variaza intre 3,6% si 4,1%, scrie publicatia sus-citata preluata de Rador. "Este mult peste media de 3% a anilor ’90", sustin expertii.

In a doua jumatate a lui 2004, economia mondiala "a avut de suportat povara pretului crescut al petrolului". Dar se estimeaza ca pana in primavara lui 2005 "pretul materiei prime va reveni la nivelul normal".

AMERICA E OK. Specialistii avertizeaza ca, dat fiind deficitul bugetar ridicat al Statelor Unite, o eventuala reglare neasteptata a cursului dolarului poate avea un impact negativ asupra Europei si Japoniei. Nu trebuie scos din calcule nici scenariul potrivit caruia interventia ar provoca scaderea brusca a dolarului, ceea ce ar determina aparitia unui "val" de vanzare a bancnotei americane, care ar atrage dupa sine dezvoltarea globala, sustin expertii americani.

Asa cum ne-am obisnuit in anii precedenti, Statele Unite si China vor continua si de data aceasta sa detina suprematia in economia mondiala. In timp ce in 2004 indicele de crestere prevazut de specialisti pentru China a fost de 9,3%, anul acesta, analistii estimeaza pentru 2005 o crestere de peste 8%. Conjunctura americana pare solida in continuare, sustine revista economica Heti Vilaggazdasag din Ungaria. O noutate a prognozei este ca nu se mai considera necesare alte reduceri de dobanda si de impozite pentru impulsul pozitiv. Desi fata de 2004, cresterea scade cu rata prevazuta de 3,7%, ea depasind mult Europa si Japonia.

PREVIZIUNI SUMBRE. Pentru America Latina, continent care a profitat anul trecut de pe urma cererii de materie prima, previziunile sunt destul de sumbre. In 2005, tarile sud-americane vor trebui sa ia in considerare o tendinta mai nefavorabila. Motivele sunt, in general, legate de epuizarea rezervelor, asa cum s-a intamplat in Argentina, a carei crestere economica de numai 8%, inregistrata in ultimii doi ani, va inceta pe parcursul acestui an. Per ansamblu, analistii prognozeaza o crestere economica a Americii de Sud de 3,5% si cele mai multe tari ale regiunii vor putea achita datoriile lor prevazute pentru acest an. Unul din factorii care ar putea schimba previziunile specialistilor internationali s-a produs la sfarsitul lui 2004, cand, la 26 decembrie, Asia de Sud-Est a fost zguduita de un cutremur devastator, urmat de valuri seismice gigant, care au provocat moartea a peste 150.000 de oameni. Desi cele mai multe dintre tarile lovite de calamitate nu au un nivel de existenta ridicat, analistii considera ca situatia actuala din aceasta regiune va influenta, intr-o oarecare masura, stabilitatea economica.

PRODUSE CU VIATA SCURTA
Click pentru a mari imaginea
INSTINCT. In 2005, oamenii nu se vor gandi de doua ori pentru a alege intre un produs ieftin si prost calitativ si un produs scump si de calitate
Durata de viata a produsului intrat pe piata se va micsora vizibil, astfel incat cumparatorul nu-si va acorda acelasi timp ca anul trecut pentru achizitionarea lui, ci va actiona mai degraba sub impuls sau din inertie. Astfel, pentru "conservarea" competitivitatii, timpul destinat cercetarilor de piata va deveni mult mai intensiv, iar cel destinat cumpararii unui produs se va micsora vizibil. Analistii apreciaza ca in 2005 nu se va mai tine prea mult cont de preturile piperate ale unor produse noi, clientii interesati inghesuindu-se sa-si procure cat mai repede si mai usor produsul respectiv.

.

.

PARADIGMELE SUCCESULUI GARANTAT
Outsourcing-ul (utilizarea unor resurse externe in locul celor traditional interne), solutie devenita extrem de convenabila pentru o companie interesata de eficienta prin reducerea costurilor, si globalizarea, care nu este un fenomen exclusiv economic, vor deveni anul acesta "paradigme ale succesului", sunt de parere analistii americani. "Pentru a avea succes in timp real, afacerile trebuie intelese si adaptate noilor resurse ale competitivitatii. In globalizare, interactiunea la nivel mondial este imperativa", sustine David Smith, vicepresedintele Institutului de tehnologii ale viitorului, din SUA.
Previziunile pentru 2005 sunt sumbre pentru tarile din Asia de Sud-Est afectate de catastrofa naturala din 26 decembrie. Cutremurele si valurile ucigase - tsunami, care au distrus mare parte a resurselor naturale si au omorat peste 150.000 de oameni, vor afecta pe termen lung economia acestor tari.
Japonia este una dintre putinele tari din Asia pentru care previziunile economice ale lui 2005 sunt optimiste. Economistii se asteapta la o inviorare a economiei japoneze, desi se estimeaza ca planurile guvernului de a mari impozitele reprezinta un factor de risc.

EUROPA POATE SPERA
In timp ce pretul petrolului va continua, in primul trimestru al lui 2005, sa se mentina la un nivel ridicat, in restul anului, Europa poate spera la mai bine. Analistii prognozeaza cresterea consumului intern. Se asteapta o imbunatatire in Germania, considerata in anii trecuti drept oaia neagra a zonei euro, iar aceasta tendinta va avea un efect pozitiv asupra tarilor vecine. Se asteapta o crestere mica, de 2%, in zona euro, o rata relativ mica fata de indicele din 2003.
×
Subiecte în articol: anul reportaj crestere analiza