x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Diploma de excelenţă

Diploma de excelenţă

de Serban Cionoff    |    20 Ian 2008   •   00:00
Diploma de excelenţă


La încheierea mandatului ambasadorului Neagu Udroiu, şeful statului finlandez, doamna Tarja Halonen, îl întreabă: “Ce veţi face de acum încolo?”. Răspuns: “Voi scrie o carte despre Finlanda”. Era în 11 aprilie 2006.

Curiozitate - Ce aţi făcut în ultimii cinci ani, domnule?


La încheierea mandatului ambasadorului Neagu Udroiu, şeful statului finlandez, doamna Tarja Halonen, îl întreabă: “Ce veţi face de acum încolo?”. Răspuns: “Voi scrie o carte despre Finlanda”. Era în 11 aprilie 2006.

 

Peste un an, la Editura Niculescu, apare cartea lui Neagu Udroiu: “Zăpezi din miazănoapte. Ambasador în Finlanda”. “Mă conformez – notează autorul – practicii, deconspirate deja, şi recapitulez momente care au antrenat cu deosebire iniţiativa şi participarea mea ca ambasador, pentru a oferi evaluării activităţii noastre.” “Conchizând: «Nimic mai mult – dacă vreţi – decât un posibil răspuns la întrebarea: Ce aţi făcut în ultimii cinci ani?»“

Ce a făcut între 2001 şi 2006 Neagu Udroiu? La prima vedere a trecut din lumea presei în cea a diplomaţiei. De fapt, diplomatul  nu i-a pus în umbră nici pe reporter şi nici pe specialistul in  ştiinţele comunicării.

 

Incursiuni. O carte a cărei acţiune se petrece într-o perioadă  de maxim efort diplomatic şi politic în vederea finalizării negocierilor în vederea admiterii ţării noastre în Uniunea Europeană. Proces amplu şi complex în care susţinerea Finlandei ne-a fost de mare importanţă. Aşa s-a născut această carte polifonică, sub însemnele gândului lui Nicolae Titulescu: “Diplomaţia nu este o sinecură agreabilă, cum îşi închipuie unii, ci un loc de grea muncă şi de mai grea răspundere”. Un prim palier este cel al incursiunilor în istoria mai veche sau mai recentă, ca şi în universul politic şi spiritual al Finlandei. Aici, Neagu Udroiu se simte ca la el acasă, fie că scrie despre în lumea de epopee a Kalevalei, ori despre muzica lui Sibelius. Demonstrează că îi cunoaşte şi pe sculptorul Waino Aaltonen şi pe legendarul şef de stat Kekkonen, având temeinice argumente pentru a aborda menta-lulul colectiv al finladezilor.

Tema care captează interesul lui Neagu Udroiu este aceasta: “Ce are de învăţat România de la Finlanda?”. Întrebare al cărei răspuns, în planul acţiunii politice, diplomatice, în sfera “globalizării”, în planul strategiilor de racordare la cuceririle societăţii informaţionale, revine la a înţelege cum a reuşit o ţară mică, Finlanda, să îşi apere interesele în pofida presiunilor restricţionare practicate de  marile puteri?

 

Piste. Neagu Udroiu nu prescrie României reţeta finladeză şi nici nu omite faptul că atât România, cât şi Finlanda sunt ţări situate în proximitatea unor vecini puternici. Subiect căruia cartea îi asigură noi piste de abordare, inclusiv prin ampla rememorare a relaţiilor româno-finlandeze. Discuţia vizează şi  modul în care Finlanda a ştiut să valorifice atuul de a fi fost ţară-gazdă a Conferinţei pentru Securitatea şi Cooperare în Europa, eveniment la reuşita căruia România a avut o contribuţie de excepţie. “Asul din mânecă” al ţării-gazdă a unei reuniuni de asemenea anvergură dobândeşte, pentru noi, o semnificaţie aparte, încât mulţi se întreabă “dacă?” şi mai ales “cum?” va reuşi România să profite de şansa de a fi ţară-gazdă a sumittului NATO?   

În fine, capitolul “Singur printre ambasadori” este jurnalul de zi cu zi al mandatului diplomatic între 2001-2006. Neagu Udroiu trece în plan secund, în atenţia cititorului intrând iniţiative menite să antreneze comunitatea românească din Finlanda, expoziţii, concerte şi apariţii editoriale – toate sub însemnele marelui proiect al Europei Unite. De aceea, preşedintele Finlandei îi spune la încheierea mandatului: “Vă mulţumesc pentru activitatea din Finlanda şi sper să vă revăd curând la Bucureşti”. Nu avea de unde şti doamna Tarja Halonen că la Bucureşti un “oficios” îl trecuse pe Neagu Udroiu printre “dinozaurii diplomatici care trebuie traşi pe linie moartă”. 

Diplomă de excelenţă pentru “Zăpezi din miazănoapte”, carte trăită şi scrisă de către Excelenţa Sa, domnul Neagu Udroiu!

 

×
Subiecte în articol: martorii neagu udroiu finlanda neagu udroiu