x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Geoană, senatorul Dăbulenilor. Cum a făcut "revoluţie” fostul lider PSD la căminul cultural

Geoană, senatorul Dăbulenilor. Cum a făcut "revoluţie” fostul lider PSD la căminul cultural

de Loredana Chimoiu    |    23 Noi 2011   •   21:00
Geoană, senatorul Dăbulenilor. Cum a făcut "revoluţie” fostul lider PSD la căminul cultural

Cum Mircea Geoana ne avertizase ca va tine un discurs important pentru tara , ne-am gandit sa ajungem cu doua ore mai devreme in Dabuleni. Nu ne asteptam sa asistam la niste pregatiri iesite din comun dar, totusi, ne gandeam ca vom gasi acolo putina vanzoleala. Macar in fata Caminului cultural (Casa de Cultura), situata la o aruncatura de bat de Primarie, acolo unde avea sa aiba loc marele eveniment.

Ora 10,00. Incantati ca am gasit fara vreo problema loc de parcare in buricul orasului, am coborat repede din masina. Vazusem in fata Primariei doi barbati si o femeie care pareau sa discute aprins si eram convinsi ca vorbesc despre apropiata vizita a fostului lider PSD in tara pepenilor. ,, A, nuuuu… am auzit la televizor ca vine domnul Geoana. Noi vorbeam , insa, de varza asta care iar s-a scumpit si trebuie sa mai cumparam, sa punem in butoi'.

Ora 10,30. Nu vedeam pe nimeni prin zona care sa ne atraga atentia, asa ca ne-am gandit sa vedem ce face primarul Dabuleniului. Pe Nicolae Dragoi l-am gasit la intrare in Primarie, statea pe un scaun chiar langa agentul de paza. Ne-a zambit si ne-a invitat in birou. Stia clar de ce am venit. Doar cu cateva zile inainte declarase ca il va urma pe Geoana daca il vor exclude din PSD. ,,M-am razgandit. Raman in PSD. Nu plec pana in 2012 si sunt convins ca nici dupa aceea. Voi merge la intalnirea cu domnul presedinte pentru ca dansul este senator al Romaniei. Dar eu, sa stiti, raman la PSD'. Inutil a fost efortul nostru de a intelege… De fapt, lucrurile erau clare…si dupa cateva intrebari insistente, primarul Dragoi a conchis: "Nu stiti? Asa fac toti politicienii. Azi zic una, maine alta… Asta e… am zis si eu ca il urmez dar nu pot sa-mi dau demisia. PSD-ul m-a facut primar…. Dar, sa stiti, eu il sustin pe Geoana, iar domnul Ponta nu are de ce sa se supere pentru ca eu sunt alaturi de un Senator'. Cum orice comentariu era deja de prisos, am parasit biroul primarului. Peste drum, in fata Casei de Cultura lumea incepea incet, incet sa se adune.

Ora 11,00. Usa de la Casa de Cultura din Dabuleni era larg deschisa. Nu aveam voie sa intram, insa, in sala unde Geoana avea sa sustina marea Proclamatie. Nu se incheiasera lucrarile de sonorizare. Asa ca am iesit din cladire si ne-am oprit sa vorbim cu trei batranei care stateau zgribuliti in fata institutiei. "Eeeei, l-au lucrat rau pe Geoana. Rusine sa le fie', sare repede cu vorba domnul cu mustata. "Asa e, niste oameni fara suflet… Lasa ca vine acum domul Geoana si ne spune ce naiba facem cu pensiile astea…' Nu a apucat sa-si termine vorba si cel de-al doilea interlocutor ca imediat langa noi a aparut un alt cetatean al Dabuleniului. ,, Eu sunt Vasile. Vasile Nanu. Sunt prea suparat. Din 1990 i-am sustinut pe toti… si pe Iliescu, si pe Nastase…. Gata, acum sa nu-i mai vad. Iar pe Ponta… Sa-l fereascaDumnezeu de furia noastra. Sa nu indrazneasca sa calce in Dabuleni. Il luam cu pietre, il linsam.'. Socati, incercam sa apelam la credinta crestineasca… Ce crestini? Dar ei au fost crestini cand i-au facut ce i-au facut lui Geoana? Huuuuuuu…' , a incheiat suparat nea Vasile.

Ora 11,15. La Casa de Cultura ajunge si primul grup organizat, din localitatea doljeana Marsani. In frunte, edilul sef al urbei: " Am venit sa vedem ce ne spune domul Geoana. Nu plec din PSD dar e normal sa vin din respect pentru un senator al Romaniei. Am venit insotit de vreo 200 de oameni', ne spune mandru primarul Constantin Ghencioiu. Imediat, nea Vasile, cel cu care vorbisem mai devreme, isi face aparitia printre noii veniti…'Asa e, pe ei, oameni buni… Rusine sa le fie. Jos cu ei…' … Din spate, alte voci…,, Jos cu Ponta si cu Iliescu'… Incantat ca era auzit, nea Vasile incepe sa strige numele lui Geoana si sa-si fluture mainile in toate directiile… Pret de cateva minute se scandeaza numele lui Geoana iar cand cineva le pronunta pe cele ale lui Ponta sau Ion Iliescu incepeau sa apara si huiduieleile. Asa a continuat spectacolul minute in sir.

Ora 11,30. Fascinati de camerele de luat vederi care deja fusesera aliniate in fata Casei de Cultura, oamenii nici nu au observat ca Mircea Geoana tocmai coborase din Mecedes-ul negru si intrase deja in Primarie… ,, Baaaa… A venit domnul Geoana', se aude o voce… A fost momentul cand toate privirile s-au intors spre Primarie… ,, Geoana, Geoana, Geoana Presedinteeee…', au inceput oamenii sa strige. Cand au vazut ca fostul lider PSD nu-si face inca aparitia s-au reintors spre camerele de luat vederi. Si au asteptat linistiti mai bine de 40 de minute, cat Mircea Geoana s-a intretinut cu primarul din Dabuleni dar si cu cei din localitatile Marsani si Rast.

Ora 12, 13. Mircea Geoana isi face, in sfarsit aparitia. Urmeaza baia de multime. Cu mic cu mare, oamenii se inghesuie sa-I stranga mana si sa-l incurajeze. Pupaturi, zambete si urari de bine… Minute in sir ii iau lui Geoana pana cand reuseste sa ajunga in sala unde avea sa tina marele anunt. Intrarea si-o face pe celebra melodie a lui Bon Jovi… Have a nice day… Ajunge pe scena, alaturi de multime, cativa primari si, bineinteles, acelasi nea Vasile.

Urmeaza discursul… Toata lumea ochi si urechi mai bine de juma de ora. Geona le- a spus ca probabil Vasile Blaga va fi desemnat luni presedinte al Senatului si ca, in acest fel, "sansele de suspendare a lui Traian Basescu nu vor mai exista'. "Eliberati si salvati acest partid. Romania are nevoie de o alternativa. Alternativa nu este nici la putere, nici la USL si cred ca astazi a venit momentul sa ridicam glasul, sa ne stergem lacrimile", a indemnat Geoana. El a mai spus ca la acest moment nu are nici un nume si nici o platforma, insa trebuie sa existe o alternativa pentru actualele formatiuni politice: "In acest moment, cu un an inainte de alegeri, este timpul sa dam sansa unui nou inceput. Afirm cu toata raspunderea, de aici, de la Dabuleni, pentru intreaga Romanie: avem nevoie de o forta noua. Sunt oameni competenti care trebuie sa inceapa sa li se faca auzita vocea".

Ora 13,20. Dupa discursul lui Geoana, oamenii au inceput sa-si dea cu parerea… Care mai de care…,, Saracul, lasa ca le arata el astora. Sa dea totul pe tava lui Basescu. Halal sa le fie..'. Curiosi din fire, am incercat sa aflam ce spun cat mai multi cetateni. Nu putin au fost cei care au avut aceeasi parere cu a lui Gheorghe Nisoiu: ,, Eu zic ca o sa fie bine. O sa faca treaba pentru Dabuleni. O sa votez cu PSD-ul', spune omul nostru plin de incredere…Cand ii reamintim ca Geoana nu mai e in PSD, derutat, nea Gherghe intreaba: ,,Pai, si cu cine sa votam? Cu ceilalti?'

Liderul PSD Dolj s-a lepadat de Geoana
Cu o zi inainte ca Geoana sa aterizeze la Dabuleni, li­derul PSD Dolj, Ion Prioteasa, a tinut sa precizeze ca organizatia de la Dolj il sprijina pe Victor Ponta. "PSD Dolj in nici un caz nu se opune con­du­cerii centrale si lui Victor Ponta.
Deci pentru noi nu avem nici un fel de reti­nere sa spunem ca PSD Dolj il sprijina pe Victor Ponta, sprijina Comitetul Exe­cutiv si este alaturi de celelalte decizii care se iau si chiar de aceasta decizie, pentru ca minoritatea se supune majoritatii", a mai spus Prio­teasa. De asemenea, el a res­pins ideea convocarii unui congres pentru schimbarea presedintelui partidului, asa cum a cerut Geoana. Este exclusa orice fel de posibilitate de organizare a unui Congres Extraordinar. Acesta putea fi convocat de Comitetul Executiv, la care au participat aproape 60 de persoa­ne. Insa in momentul in care 50 de persoane au votat impotriva lui Mircea Geoana, cinci in favoare, iar trei s-au abtinut, ca sa ne jucam de-a congre­se­le, nu are rost. S-a vazut foarte clar sustinearea pe care filialele din tara i-o dau lui Victor Ponta si actualei conduceri a partidului", a spus Prioteasa.

×
Subiecte în articol: mircea geoana