Peter Diamond, o somitate în domeniul economiei, s-a născut în SUA în 1940. Astăzi este unul dintre cei mai respectaţi cercetători de la faimoasa MIT, Massachusetts Institute of Technology, institutul politehnic numărul unu în lume. Este apreciat de preşedintele Obama, care a vrut la un moment dat să-l numească într-un punct cheie al Trezoreriei americane, însă, din cauza opoziţiei republicanilor, a renunţat. Bunicul său din partea tatălui a fost un evreu român ce a plecat aproape de începutul secolului trecut peste mări şi zări pentru a se realiza pe pământul făgăduinţei. Şi-a întâlnit consoarta, pe viitoarea bunică a lui Peter (ce venea din Rusia), la New York, acolo unde americanul cu origini româneşti avea să-şi petreacă o bună parte din viaţă alături de familie. Părinţii săi, ambii născuţi în 1908, au dus o viaţă destul de grea. Diamond îşi aminteşte cum tatăl său povestea că o perioadă a fost nevoit să vândă pantofi ziua şi să înveţe noaptea pentru a intra la Facultatea de Drept. Nici după ce a ieşit de pe băncile universităţii nu a dus-o mai roz. În anul în care s-a căsătorit, în 1929, tatăl său câştiga cinci dolari pe săptămână ca avocat fără experienţă, în vreme ce mama sa primea 15 dolari pentru un post de contabil. Economist reputat, laureatul Nobel cu origini în România este de părere că dacă ar fi făcut astăzi ce făcea atunci, mama sa ar fi fost plătită mult mai bine, pentru că oportunităţile pentru femei sunt acum net superioare. Peter este cel de-al doilea băiat al familiei Diamond, nume ce provine de la bunicul său venit din România. După ce în 1934 s-a născut primul fiu, Richard, în 1940 a văzut lumina zilei Peter, moment în care mama sa şi-a întrerupt serviciul pentru a avea grijă de copii. În schimb, tatăl său a practicat avocatura până la 80 de ani. Peter a început şcoala strecurându-se printre gangsteri şi evreii conservatori cu bărbile până la genunchi, în Bronx. Când Peter a trecut în clasa a II-a, familia sa s-a mutat în Long Island (Woodmere). Locuiau într-o casă ce se zguduia din temelii încă de dimineaţă, când trecea trenul de ora 5.00.
Întotdeauna începea cu matematica şi termina cu economia
“După liceu, m-am dus la Yale, alegând matematica”, povesteşte Diamond. Însă din anul al doilea a trecut la economie. “M-au interesat chestiunile de economie introductivă ale lui Charles Berry, care mai apoi mi-a devenit prieten”, a spus Diamond. Acelaşi lucru îl va face şi mai târziu la prestigioasa MIT, unde îşi desfăşoară activitatea şi astăzi. A intrat la matematică, dar s-a dedicat în cele din urmă economiei, în al cărei departament al universităţii face cercetare şi astăzi. Acolo lucra când a primit premiul Nobel. Povesteşte că, pasionat de matematică, a ajuns la economie datorită talentului vocaţional al profesorului său. “Am învăţat cum se face o demonstraţie matematică riguroasă de la Shizuo Kakutani, care a demonstrat la un moment dat o teoremă ce se referea la punctul fix, noţiune care joacă un rol cheie în unele analize economice”, spune Diamond. “În anul următor, la sugestia lui Berry, mi-am îndreptat atenţia spre noţiunile de teorie economică ale lui Gerard Debreu”. Nu a abandonat definitiv matematica, el modelându-şi gândirea abstractă pe noţiuni de economie, folosind teorii din algebră şi topologie.
Noroc că eram pe scaun când am aflat că sunt câştigător al Nobelului
Primii bani i-a câştigat după ce a intrat ca asistent de cercetare în economie pentru Tjalling Koopmans. Interesat atât de matematică, cât şi de economie, a ajuns în cele din urmă la departamentul de matematică al MIT. Văzând talentul său pentru economie, colegii profesori cu experienţă au recomandat detaşarea sa la catedra de economie, mai ales că acest lucru coincidea şi cu dorinţa lui Peter. Aici era angajat când a aflat în 2010 că este câştigătorul Premiului Nobel. Când a fost sunat de cineva de la MIT nu era la muncă, ci acasă, împreună cu soţia şi cei doi fii ai săi, care-l aşteptaseră la aeroport cu o oră mai devreme, la venirea dintr-o călătorie. “Noroc că eram aşezat jos şi nu conduceam automobilul”, glumeşte el rememorând ce a simţit atunci când a aflat, într-o conferinţă de presă special ţinută la MIT, că este unul din aleşii Fundaţiei Nobel. Peter este cunoscut în lumea economiştilor pentru analiza sa privitoare la politicile de securitate socială în SUA, dar şi pentru contribuţia sa la funcţionarea Consiliului consultativ privind securitatea socială între anii 1980 şi 1990. Premiul Nobel l-a primit în 2010, împreună cu alţi doi economişti, Dale T. Mortensen şi Christopher A. Pissarides, “pentru o teorie ce ajută la înţelegerea modului în care rata şomajului este afectată de politicile guvernamentale ale statului”. “Bunicii mei au emigrat în SUA la începutul secolului trecut. Părinţii mamei mele şi şase fraţi mai mari au venit din Polonia. Părinţii tatălui meu s-au întâlnit la New York, ea venind din Rusia şi el din România”, povesteşte Diamond într-o fel de autobiografie. Românul nostru, cum am putea să-i spunem, a dovedit că are o minte genială încă din primii ani de şcoală. El a obţinut licenţa în matematică cu Suma cum laude la prestigioasa universitate Yale. A fost profesor asociat la Berkley pentru puţin timp, înainte de a ajunge în 1966 la prestigiosul institut tehnic MIT, numărul unu în lume. În 1970 a fost promovat profesor titular, apoi şef al departamentului de economie. În 2003 a fost numit preşedintele American Economic Association, fiind şi mebru al Academiei Naţionale de Ştiinţe din 1984. Împreună cu fostul consilier pe probleme economice al preşedintelui Barack Obama a scris o carte de economie care s-a bucurat de un deosebit suces. Din păcate, presiunile republicanilor l-au împiedicat să ocupe o funcţie importantă la Trezoreria americană.
Citește pe Antena3.ro