x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Mihai Leu, reţeta succesului, de la un campion

Mihai Leu, reţeta succesului, de la un campion

de Diana Scarlat    |    16 Feb 2013   •   00:16
Mihai Leu, reţeta succesului, de la un campion

Viaţa sportivilor poate fi considerată etalon pentru oricine îşi doreşte să facă o carieră încununată de succes, în orice alt domeniu. Lupta din ring, aşa cum o descrie un campion mondial, este cel mai bun model pentru toate celelalte domenii de activitate.

Mihai Leu, devenit campion mondial WBO, prin victoria impotriva panamezului Santiango Samaniego, îşi aminteşte cele mai dificile clipe din viaţă, care au fost şi decisive pentru tot ce a urmat. “În primul rând, pot spune că acela a fost cel mai greu meci din viaţa mea. Momentul în care am auzit că am câştigat şi că sunt campion mondial îmi face şi acum pielea “de găină”. Nu o să uit niciodată cuvintele soţiei mele, Anna: “Amore, eşti campion mondial!”, pentru că ea a văzut înainte decizia arbitrilor şi a sărit în ring să mă îmbrăţişeze”, spune Mihai Leu.

Munca, perseverenţa şi pasiunea sunt “ingredientele” absolut necesare pentru o carieră de succes, pentru care orice campion ştie că trebuie să se antreneze fără întrerupere, şi la propriu şi la figurat, indiferent în ce etapă a evoluţiei profesionale se află. Mihai Leu spune că cea mai de preţ lecţie de viaţă pe care i-a oferit-o boxul profesionist este faptul că “numai prin muncă poţi reuşi şi că greşelile se plătesc întotdeauna”.

Anul trecut, Mihai Leu a participat la convenţia World Boxing Organization, unde l-a revăzut arbitrul Genario Rodriquez . Atunci şi-a pus şi problema reintrării în ring, însă de cealaltă a “baricadei”. “Genario Rodriguez,  unul din cei care au arbitrat meciul în urma căruia am devenit campion mondial şi care, în prezent, este preşedintele arbitrilor de la World Boxing Organizationcare, vrea neapărat să devin arbitru de ring, adică să nu mai fiu la masă. I-am spus că sunt de acord să învăţ să intru în ring doar cu condiţia să accepte să mă înveţe el. A fost de acord, pentru că s-a bucurat foarte mult că am devenit arbitru. M-am bucurat enorm să îl revăd.
Despre şansa pe care ar avea-o tinerii de astăzi să calce pe urmele marilor campioni, Mihai crede că există, în măsura în care boxul va fi încurajat şi promovat mai mult. “România are tradiţie în box. Acum mulţi ani eram printre cele mai puternice ţări la acest sport. La această oră, nu mai putem spune acelaşi lucru, dar cred că putem reveni acolo unde am fost odată. E nevoie de organizarea a cât mai multor competiţii pentru că ele atrag copiii către box. La ora asta, boxerii români nu au meciuri şi astfel nu au o motivaţie pentru a se pregăti din dorinţa de a da tot ce e mai bun din ei. Neavând obiective, nu mai există dorinţa de autodepăşire”, mai spune campionul.

Mihai Leu mai are, însă, o mare pasiune: cea pentru raliuri. “Tatăl meu a fost campion naţional la automobilism, iar eu, de mic am fost fascinat de maşini. Cei care mă cunosc, spun că nu la raliu am ajuns întâmplător, ci în box”, mai spune campionul.

Planurile de viitor ale lui Mihai leu sunt legate în primul rând de întoarcerea în ring, de data asta, ca arbitru, dar şi de management. “Îmi doresc să urc în ring ca şi arbitru, iar din postura de city manager al Hunedoarei, să fac ceva împreună cu oamenii de aici, pentru oraşul nostru. În privinţa părţii automobilistice, îmi doresc mult ca Raliul Aradului, care în acet an este etapă candidată pentru Campionatul European de Raliuri, să ajungă în cel mai scurt timp o etapă recunoscută pe plan internaţional. Sper ca şi Timişoara să ajungă, în scurt timp, la acelaşi nivel cu Aradul şi îmi doresc să văd într-o zi o etapă unită de campionat mondial, din Timişoara şi Arad “, mai spune Leu.

×
Subiecte în articol: Mihai Leu