x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Monarhii de langa noi

Monarhii de langa noi

de Toma Roman Jr    |    25 Iun 2005   •   00:00
Monarhii de langa noi

Romania e o tara plina de "monarhi". Eni Kahan Caraghiaur este regele cumanilor, seful Casei Regale de Panciu si viitor bancher.

Regele cumanilor, Eni Khan Caraghiaur


Prin Bucuresti circula de ceva vreme diversi monarhi, care de care mai haios. La o bere poti sa dai peste regele de origine maghiara al Somaliei de Nord, intr-o discoteca sare de dupa colt juna care vrea tronul lui Stefan cel Mare, pe la un post de televiziune specializat in nebuni zambeste autoproclamatul fiu din flori al Regelui Mihai. Din toata adunarea asta de capete incoronate, o figura aparte e Eugen Enea Caraghiaur, mostenitorul tronului cumanilor.

Palatul regal e un apartament intr-un bloc nou, situat undeva in spatele unui supermarket din Titan. Cum caile regalitatii sunt incurcate, majestatea sa uitase ca trebuie sa ne primeasca si lipsea de acasa. Dupa ce am stat vreo 10 minute in fata usii cu blazon, inchise, au aparut un fel de halebardieri, adica doi pensionari, tematori ca "se sparge apartamentele prin zona". Ne-am declinat identitatile si oamenii s-au linistit, cel mai putin surd spunandu-i celuilalt: "Il cauta pe nea’ Eugen, e de la ziar". Consecventi cu misiunea noastra, ne-am dus la o cafea in zona, urmand sa fim contactati cu un beep, dupa cum ne-au spus strajerii, atunci cind apare regele. Care majestate ne-a facut un semn dupa jumatate de ora.

ROMANI, MAGHIARI, GERMANI, CU TOTII SUNTEM CUMANI. Regele, plin de bunavointa, ne-a spus ca, de fapt, suntem un fel de supusi de-ai lui: "Matale esti domnu’ Roman? Ai un nume scitic, tre’ sa fi din neamu’ scitilor, ca si cumanii...". Cumanii, popor migrator, au trecut pe-aici in Evul Mediu timpuriu. Dupa spusele lui Eugen Caraghiaur, cumanii si-au tras o casa regala la Panciu, din care el descinde direct, fiind al 44-lea khan al dinastiei de Panciu. Cumanii au inceput rapid sa zboare prin toate partile. Dupa majestatea din fata noastra, cumanii, infranti de mongoli, s-au amestecat cu populatiile de origine latina de pe aici. Litovoi, Negru-Voda, Stefan cel Mare erau de origine cumana, circa 30%-35% din cetatenii romani de azi sunt tot cumani, putand fi recunoscuti dupa "nasul cuman", coroiat. Toate chestiile astea erau consemnate in "Cronica Cumana", care, bineinteles, a disparut, furata probabil de nemti, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, din pivnita casei Caraghiaur.

REGE SI RADIESTEZIST. Hanul a vrut sa ne demonstreze ca e o personalitate complexa, un fel de Ludovic al XlV-lea, care baleta, se batea cu dusmanii, picta si juca teatru. A fost, dupa propriile spuse, inginer, om politic in retragere, radiestezist ("de reputatie internationala"), ziarist, poet sensibil (a comis volumul "Cantece de alean"), prozator, eseist (cu accese de grafomanie, caci a scris 39 de carti), co-ctitor de biserici (n-am prea inteles cum vine asta), epitrop pe undeva prin Canada, posesor de medalii si decoratii obscure, autor de corespondenta, omul care a adus din Romania in Canada un iconostas din lemn de nuc. Am fost atat de impresionati de multiplele fatete ale personalitatii regale, ca am si uitat sa sorbim din apa minerala de la protocolul palatului.

In 1945, Eugen Caraghiaur spune ca s-a facut taranist. Pe chestia asta, a sters-o inot peste Dunare, la 23 august 1948, cand granicerii erau beti, pe langa Orsova. Dupa un periplu prin Iugoslavia, Italia si Austria s-a oplosit in Canada, unde a avut o cariera demna de Ostap Bender. Pe langa pase radiestezice si "transfer de tehnologie" (greu de spus cu ce se mananca), a fondat Partidul Creditului Social Canadian si Partidul National Canadian, formatiuni politice cu care a reusit fara loc la examenul alegerilor. Unele guri spun ca a si valsat, incepand din anii ’70, cu regimul comunist de la Bucuresti, adica a incercat sa aduca sub pulpana Patriarhiei de la Bucuresti comunitatea crestin-ortodoxa romana din Canada, care, din anticomunism, se afiliase Patriarhiei Ruse in exil. Ba chiar alti emigranti spun ca monarhul nostru ar fi avut misiunea sa dinamiteze organizatiile PNT in exil, impreuna cu alti vectori ai Securitatii.

JOC PIRAMIDAL CU BARONETI. Dupa ce ne mai imprietenisem, majestatea sa ne-a varat sub nas o fisa pe care, daca o completam, puteam ajunge nobili in Casa de Panciu. Cu toate ca ne-a batut gandul sa devenim mari aristocrati, care apartin de un ceva cu nume de firma de vinuri, am ezitat dupa ce ni s-a spus ca nu e chiar atat de usor sa inaintezi in ierarhie. Un cavaler simplu, daca mai face rost de inca patru cavaleri, devine cavaler-sef, la inca patru, baronet ajutor si tot asa pana la baron de judet sau "baron moral". Pentru conti si ranguri superioare se negociaza separat. Atunci cand Casa Hanala de Panciu o sa aiba 3.000 de membri (acum sunt doar vreo 600), regele, cu contributii de 100-200 de dolari de la fiecare nobil, vrea sa deschida Banca Romano-Cumana, supervizata de niste directori incoruptibili importati tocmai din SUA. Ne-am dat seama ca "viitor de aur tot cumanul are", asa ca ne-am interesat cine sunt potentialii nostri colegi intru aristocratism. Astfel am aflat ca tribunelul Corneliu Vadim Tudor e mare duce, revolutionarul cu privire fixa Nica Leon e baron, mitropolitul Antonie Plamadeala a ajuns duce spiritual. Pe langa cetatenii de mai sus, Casa de Panciu e populata cu gagauzi ("m-au recunoscut toti cand am fost la Comrat") principesa Liba de Topoloveni, baroana Nelly de Otelu Rosu, principii Gabriel-Jibril si Isabela-Isabelana de Canada, baronul Leonid Tango. Lista nobililor ne-a facut sa credem ca multi cumani cu sange albastru se afla in Berceni, fiindca acolo isi au resedinta printesa Tamara, baronul Relu si cavalerul-sef Nicu. Am cugetat vreme de cateva zeci de minute daca sa ne facem si noi conti de Drumul Taberei, Rahova sau Casa Scanteii. Alegerea s-a dovedit teribil de grea, nu ne-am putut hotari prea repede si regele, altfel ajuns la varsta onorabila de 82 de ani, dadea semne de oboseala. Nu i-am mai tulburat augusta persoana. Ne-am salutat cu guarzii care jucau o tabla in fata blocului si am plecat inspre redactie. Si acum suntem tot nedecisi unde sa ne fixam domeniul si ne tot gandim ce blazon sa ne facem.

CronicA
"Aveam undeva in pivnita la Panciu, unde statea tata, Cronica Cumana originala, in care era toata istoria noastra, da’ in razboiul al doilea mondial au intrat nemtii si au luat lada in care era. S-a pierdut originalul, nu am mai reusit sa-i dau de urma, dar mai am niste copii in Canada" - Eni Khan despre documentul care-l legitimeaza

BANCA
"Exista in Romania cam 600 de nobili cumani, dintre care multi baroni. Cand vom fi 3.000, voi declansa actiunile pentru fondarea, impreuna cu ei, a Bancii Romano-Cumane, supervizata de manageri cinstiti, adusi din SUA, foarte buni profesional" - Eni Khan, din gandirea financiara a regelui

NAS
"Multi dintre romani se trag din cumani. Numele de familie au rezonanta scitica, iar ei au un ten mai masliniu si poseda asa-numitul nas cuman, mai coroiat, mai mare. In zona Bucurestiului e plin de descendenti ai cumanilor" - Eni Khan, din gandirea antropologica a regelui
×
Subiecte în articol: reportaj