x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje S-a antrenat cu Nadia pentru Montreal

S-a antrenat cu Nadia pentru Montreal

de Alexandru Radescu    |    26 Noi 2005   •   00:00
S-a antrenat cu Nadia pentru Montreal

Adriana Boersma-Rodriguez este, din septembrie, Country Manager Ericsson Romania. Este nascuta in Mexic, sotul este olandez, iar acum casa ei este in Romania.

In 1976, cu doua luni inainte de Olimpiada de la Montreal, echipa de gimnastica a Romaniei se afla intr-o sala de sport din Mexic. Inaintea unor exercitii la sol, fetitele noastre au schimbat cateva vorbe cu gimnaste din tara gazda. O mexicana in varsta de 14 ani, pe nume Adriana Boersma-Rodriguez, invata cateva cuvinte in romana de la o fetita din Onesti, pe nume Nadia. Peste cateva saptamani, la olimpiada, romanca Nadia Comaneci face istorie in gimnastica si in sportul mondial. Adriana Boersma-Rodriguez este acum country manager Ericsson Romania si are biroul aproape de o resedinta a legendarei gimnaste romance. Ar vrea tare mult sa mai schimbe o vorba cu Nadia.

O TOAMNA FRUMOASA. "Am venit in Romania la inceputul lui septembrie, fara sa stiu mare lucru despre tara vostra. Am mai fost aici in august, atunci cand am semnat contractul, am stat o singura zi", spune Adriana Boersma-Rodriguez. Primele impresii au fost placute si asta se datoreaza si vremii.

"A fost o toamna frumosa si culorile din jurul meu m-au facut sa ma simt bine. Oamenii cu care am avut contact pana in prezent au fost deschisi si prietenosi, cu un ridicat nivel educational si bine pregatiti. Va descurcati foarte bine cu limbile straine si nu multi sunt in stare de asa ceva. Este un mare avantaj."

Si a fost convinsa si de bucataria romaneasca.

"Din cauza serviciului pe care il am, merg des la restaurant. Aici este un loc propice dicutiilor despre afaceri. Am fost in multe locuri si am apreciat lucrurile pe care le-am mancat. Mai ales supele si sarmalutele."

FAMILIE INTERNATIONALA. Adriana Boersma-Rodriguez s-a nascut la Monterey, in Mexic, este casatorita cu om de afaceri olandez si au o fiica, Ana Cecilia, in varsta de 23 ani.

"Am venit in Romania doar cu sotul. Fata noastra a ramas in Mexic. A terminat facultatea si are acolo un serviciu. La vara, insa, i-am pregatit un concediu aici, in Romania. Sotul meu are propria sa companie si, la fel ca si mine, calatoreste mult: 3-4 zile in Romania, 3-4 zile in afara tarii. Suntem o familie internationala." Casa mea este acolo unde este si inima. Acum, casa mea este in Romania pentru ca aici este in acest moment familia mea. Dar avem casa si in Mexic, si in Olanda. Dar daca este vorba sa vorbim de casa-casa atunci este fara indoiala in Mexic. Am rude in diverse tari, dar de sarbatori ne adunam in Mexic."

ECHIPA. Adriana Boersma-Rodriguez, alaturi de Elena Toma, directorul de comunicare al firmei

VINE CRACIUNUL. Si pentru ca se apropie sfintele sarbatori de iarna, Adriana Boersma-Rodriguez a inceput sa cumpere cadouri pentru familie si prieteni. "Deja am cumparat cateva cadouri «suveniruri de la artizanat». Este vorba de niste linguri mari, din lemn. Nu am fost inca la Muzeul Satului, dar voi merge cu siguranta... am mai vazut si vase din sticla superbe. De fapt colectionez asemenea lucruri. Ma pasioneaza si am adunat o multime, mai ales din Suedia."

FILOZOFIE DE VIATA. "Calatoresc mult. Atunci cand petreci mult timp singur, prin hoteluri, ajungi sa te intrebi daca merita tot ceea ce faci: sa-ti sacrifici familia, prietenii in fiecare zi. Consider ca o persoana nu trebuie sa se focalizeze numai pe ascensiunea profesionala, pe acumularile materiale. Trebuie sa crestem «inauntru». Daca ai primit ceva, intr-un fel sau altul, trebuie sa si dai. Acolo in Mexic familia noastra este implicata si in proiecte sociale. Sunt multi care nu reusesc sa aiba o cariera nu pentru ca nu-i duce capul, ci pentru ca nu-si pot permite sa mearga la scoala, sunt prea saraci. Nu au oportunitatile pe care le-am avut unii dintre noi. Muncesc pentru a-si intretine familia. Asa ca daca ai ajuns undeva sus, trebuie sa dai ceva inapoi societatii", concluzioneaza directorul Ericsson Romania, Adriana Boersma-Rodriguez.

CV
Adriana Boersma-Rodriguez s-a nascut in Mexic, la Monterrey (24.04.1962). Este licentiata in Ingineria Sistemelor la MIT (Massauchusetts Institute of Technology). In 1984 a obtinut un master in contabilitate financiara la Universitatea din Monterrey (Mexic). In perioada 1988-1992 a lucrat pentru AT&T Olanda. Din 1993 lucreaza pentru Ericsson, detinand diverse functii si responsabilitati la filialele companiei din Olanda, Marea Britanie sau Suedia.

TIMP LIBER
"Nu prea am avut timp de iesiri in afara Bucurestiului. Am fost la Timisoara si la Sinaia. Daca mergi intr-un loc strain, trebuie sa te plimbi, sa te intalnesti cu multi oameni pentru a cunoaste lucrurile. Nu este suficient sa stai in casa, sa te uiti la tv sau sa citesti brosuri turistice. Ne-am informat despre potentialul turistic din Romania, sunt o multime de locuri care merita vazute. Am facut trasee impreuna cu sotul meu, si chiar in acest week-end vom merge la Predeal", spune Adriana.

INVATAMINTE
"Consider ca o persoana nu trebuie sa se focalizeze numai pe ascensiunea profesionala, pe acumularile materiale. Trebuie sa crestem «inauntru». Daca ai primit ceva, intr-un fel sau altul trebuie sa si dai"
TEHNOLOGIA
"Tehnologia are un soi de intelepciune in masura in care este utila societatii, oamenilor. Daca poate ajuta la dezvoltarea economica a unei zone, daca poate salva vieti atunci se poate vorbi de o «intelepciune a tehnologiei»"
NOI SI MEXICANII
"Am observat cateva asemanari intre oamenii de aici si cei din Mexic. Creativitatea este un lucru care ii apropie pe mexicani si romani si de asta iti dai seama in anumite momente-cheie. De asemenea, in ambele culturi se pune pret pe familie. Si unii si altii sunt curiosi, le place sa stie ce se intampla in jurul lor, sunt atenti la modul in care se imbraca si sunt la fel de cheltuitori."
×