x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Simbolurile Epocii de Aur, de vânzare pe Ebay

Simbolurile Epocii de Aur, de vânzare pe Ebay

de Sebastian S. Eduard    |    23 Ian 2014   •   23:32
Simbolurile Epocii de Aur, de vânzare pe Ebay

Unii sunt colecţionari, alţii doar speculanţi. Cu toţii însă vor să facă bani de pe urma Epocii de Aur. Iată de ce dacă intrii pe site-ul comercial Ebay şi dai o căutare după numele celui mai iubit fiu al poporului vei avea câteva surprize interesante. Obiecte personale, fotografii cu autograf, volume de omagiu – toate caută să-şi găsească “stăpânul” la cel mai bun preţ…

Cel mai scump obiect aflat la vânzare din hai să o numim “Colecţia Ceausescu” este o tolbă de vânatoare care a aparţinut dictatorului. Costă  aproape 2.000 de dolari. Suntem asiguraţi că obiectul este original (poartă iniţialele NC) şi în sprijinul acestui lucru vine un act doveditor prin care obiectul a fost achiziţionat în anul 2.000 la o licitaţie RAPPS. Tolba de vânătoare stă în “raftul virtual” de câteva săptămâni bune, astfel încât vânzătorul, o persoană cu reşedinţa În Statele Unite, a mai scăzut preţul în încercarea de a o vinde.

Dacă vrei să cumperi autograful ultimului preşedinte comunist va trebui să plăteşti unui comerciant neamţ nu mai puţin de 290 de euro. Conform vânzătorului, fotografia alb-negru a fost personal semnată de Ceauşescu în 1974. Dealtfel, aceasta nu este singura fotografie cu autograf  a “colecţiei”. Pentru 380 de dolari poţi cumpăra din Elveţia aceeaşi fotografie oficială, cu autograf. În plus, drept dovadă, este anexat şi biletul, bătut la maşină, primit de solicitantul autohgrafului: “În urma solicitării dvs, Secretarul General al Comitetului Central al Partidului Comnist Roman al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceuşescu, vă trimite fotografia cu autograf pe care aţi cerut-o.”
În fine, cel mai scump astfel de autograf din această categorie costă 999 de dolari şi poate fi cumpărat de la un vânzător din Statele Unite.

Din categoria fotografiilor întâlnim câteva de-a dreptul interesante. Un cadru infătisandu-l pe crainicul tv Petre Popescu  care anunţa, la televizor, la 25 decembrie 1989, executarea lui Nicolae Ceauşescu – o fotografie AFP trimisă către ziarul The Baltimore Sun – se dă ieftin, pentru 9.99 dolari (la care se mai adaugă şi taxele poştale).
Diferite alte fotografii, cu Ceauşescu în vizite de lucru sau în străinătate alături de preşedinţii Nixon sau Ford se vând la diferite preţuri, care de obicei nu depăşesc 20 de dolari.

Evident că nu sunt uitate nici cărţile. Vă întrebaţi cât costă celebrul “Omagiu”? Volumul masiv, apărut în 1978 la Editura Republica, cu peste 350 de pagini de fotografii, este oferit spre vânzare la aproape 100 de dolari. Volumul “Romania and the World Speeches and Writings by Ceausescu”, apărut tot în 1978, costă 28 de dolari australieni, pentru că, da, ne este oferit tocmai din Australia.
Lor li se adaugă almanahul Sportul, din 1977, care o are pe copertă pe Nadia Comâneci (49.99 dolari) sau Almanahul Femeia 1961.

Scotocind în lădiţa cu vechituri mai descoperim un carnet UTC aparţinând unei tinere de la “Gheorghe Şincai” (14.99 dolari pentru dvs). Din anii “aceia” mai găsim şi uniforme ale trupelor de Securitate. O uniformă de locotenent colonel este 353 de dolari, iar una de colonel 310. Ambele din anii 1960. Dacă doriti, sunt trecute şi măsurile, pentru a fi siguri că vi se potrivesc…

Timbre, insigne, numere separate din ziarul Scânteia, plicuri timbrate sau nu, nasturi, steme ale unor uniforme, căşti militare, medalii, efecte militare, revista Era Socialistă, epoleţi, monede…avem di tătii…

×