x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Simulacru de traditii la festivalul tiganilor

Simulacru de traditii la festivalul tiganilor

13 Iul 2004   •   00:00

A noua editie a Festivalului Tiganilor, tinut vineri si sambata in satul harghitean Eliseni, a fost o min-ciuna gogonata imbracata in seminte, bere, muzica si dat din burice. Nici urma de mesteri artizani rromi sau de nunta tiganeasca promisa! Au batut drum lung pentru a cunoaste traditiile tiganesti turisti din Ungaria, Cehia si din Statele Unite ale Americii.

TATIANA DABIJA

Drumul pana-n sat e-nsotit pe alocuri de mirosuri grele de cocina. Praf si multe biciclete. Szekelyszenterzsebet. Asta-nseamna Eliseni. Din 1.300 de suflete, 780 sunt tigani. Tocmai din acest motiv festivalul s-a tinut la ei anul acesta. In sat, toata lumea e gatita. Rochii albastre cu sclipici si paiete, panglici rosii ce atarna din cozile impletite, camasi albe sub vesta neagra fara de care te dai de gol ca nu esti de-al lor. Pe jos, prin colbul gros, sau in carute trase de cai impopotonati, toti merg in aceeasi directie. Mai incolo, pe un povarnis, primarul Furi Mozes se agita si asuda zdravan. Festivitatea trebuia sa inceapa de la 16:00, dar "sa se mai lase caldura asta". Sa te zbantui la 41 de grade e prea de tot. Pana una-alta, un casetofon cu CD-Player tine de urat celor adunati in poiana. Vreo 10 puradei isi zbarnaie talpile pe scena din scanduri nefinisate. Un american a platit 10 dolari ca sa-i vada dansand. "Eu i-as fi dat inapoi banii! Pai, numa’ 10 dolari?!…", se revolta Irenke, o femeiusca subtire si ochioasa care a adus cu ea, la subrat, si mirosul din bucatarie. Americanul vine in fiecare vara in concediu la Eliseni, ca mai e un festival - Pro Rrom - care se tine in fiecare an, in octombrie. Asa zice primarul. Alti tigani spun ca e prima oara cand americanu’ vine la ei.

RECUPERATORII DE STICLE GOALE. 20:30 si deschiderea oficiala inca nu s-a petrecut. Nu adie fir de vant. Vreo 200 de tigani se vanzolesc catre si dinspre cortul cu bere si mici. Danseaza pe unde apuca sau lenevesc pe iarba. Zeci de copii se alearga, se tavalesc prin iarba, se trag de par, plang si apoi se fugaresc iara. Asta fac de doua zile. Cate unul, mai norocos, primeste de la ma-sa un mic cu mustar si-l poarta pe sub nasul celorlalti. O gasca de cinci-sase puradei vaneaza sticle goale, iau garantia pe ele, iar cand dispar, e clar: au facut rost de bani pentru trei-patru sticle pline. Cele patru boxe arunca pe pajiste ritmuri rapide. Un tigan cu cercel intr-o ureche, subtiratic, dar vanjos, isi ia fata la dans. Dupa doua melodii, e lac de sudoare. Dusul improvizat langa o cisterna ramane totusi nefolosit. Doar un francez s-a clatit si si-a spalat chilotii acolo.

STUDENT PARIZIAN, ADMIRATOR AL LAUTARILOR. Damien Villela este student la Paris. Si-a ales sa-si dea doctoratul in muzica Ardealului, inclusiv muzica tiganeasca din zona. E innebunit dupa sunetele unguresti si s-a imprietenit cu tiganii din Eliseni. In cinci ani de cand vine in zona, o rupe binisor pe romaneste si intelege ceva-ceva maghiara. In Franta, muzica ardeleneasca si cea tiganeasca sunt la mare cautare. Numai ca nu prea ajung acolo. Damien asculta cand vrea muzica tiganeasca. S-a imprietenit cu o trupa de lautari stabilita in Paris. Cand vine in Romania, sta la Kore Geza, un tuciuriu viorist, membru in Consiliul local Eliseni, care ii invata pe puradei sa danseze ca la carte. El a dat bani pentru purcelul de 9 saptamani, pe care l-au alergat, noaptea, tiganii, ca sa-l primeasca de premiu.

DOAR DANSATORII AU PORT TIGANESC. Cu intarziere de cateva ore bune, din pricina caldurii, a inceput festivalul. De fapt, ne lamureste Geza, este un fel de tabara de muzica si dans. Expozitia de artizanat a mesterilor rromi nu s-a mai tinut, ca i-a murit o rubedenie artistului. Nunta tiganeasca, asteptata de turistii straini cu mare interes, a fost doar o simulare stearsa. Au fost stinse reflectoarele, s-a facut un fel de foc de tabara, iar o tiganca de 17 ani, Maria, recunoscuta de public ca fiind cea mai frumoasa si mai buna dansatoare, s-a uitat cu o oglinda in spate si a ales un baiat. S-au prefacut ca se casatoresc, iar ceilalti s-au prefacut ca petrec la nunta lor. Nu tu mireasa, nu tu negociere pentru cumpararea ei… S-a dansat ca si in ziua dinainte. Ca trei zile a tinut festivalul tiganilor. Femeile rromilor s-au gatit in pantaloni mulati sau rochii albe prin care se vedeau chilotii tanga, iar tiganii s-au afisat cu maiouri mulate, sa li se vada tatuajele. Haine tiganesti, cu fuste largi si culori violente, au avut numai dansatorii. Pirandele si-au unduit soldurile, si-au ridicat fustele, tatele slobode au zburdat pe sub bluze, iar tiganii atata au dansat si si-au dat palme peste picioare, incat nu mai era fir de praf in pantalonii lor. Cu asta s-au ales turistii veniti din Cehia, Ungaria si Germania. Si cu mirosul de transpiratie si ceaun, infipt bine in nari si-n haine.

BANI PUTINI
Pentru organizarea Festivalului Tiganilor de la Eliseni, Ministerul Culturii a dat 13 milioane de lei, iar Fundatia Ilyes, din Ungaria, a mai pus alte 13 milioane de lei. Geza, organizatorul local, a dat banii pentru purcel, iar primaria locala a pus la bataie curentul, tras prin cabluri, pe araci, peste un lan de cucuruz. Turistii straini au fost cazati in casele localnicilor. La anul, Festivalul Tiganilor se va tine in alta localitate din judetul Harghita, care se va stabili de consiliul local impreuna cu asociatia rromilor din judet.
×
Subiecte în articol: reportaj