x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Statiunea-manga / Noua fata a vechii Vame

Statiunea-manga / Noua fata a vechii Vame

de Sidonia Silian    |    02 Mai 2006   •   00:00
Statiunea-manga / Noua fata a vechii Vame

Fie Vama Veche un punct pe Litoralul romanesc, fie, sa tot fie o mie de tineri dreptele ce pleaca din acest punct spre infinitul destrabalarii, fie… Mai, sa fie!

In duminica din spatele lui 1 Mai, o stare plutitoare, racoros-idilica invaluie Vama. Impreunarile carnale, camuflate de panzele corturilor intinse ca niste musuroaie pe plaja si nascute in urma dictonului de viata "hormon pentru hormon", si excitarile mentale, sa le zicem inaltatoare, surescitate de ritmurile rock, cat mai hard rock ale difuzoarelor, convietuiesc, dar totodata se resping cu nabadai. Cei ce se inscriu in categoria primei psihologii vor "bere" si manele, ceilalti - adica minoritarii, sau mai bine scris minoritaurii, caci sunt rasculatii impotriva spiritului behaviorist, vor "bere", tot bere, insa si putina poezie. Un compromis. Unii au jeep-uri ultimul racnet, motoare Harley-Davidson si rezervare la casute. Altii cersesc cu atitudine inteligent-umila o catime de bani ca sa-si poata continua itinerariul spre exhibarea totala. Niste particularitati, bunaoara, ii unesc: tatuajul desenat pe cele mai "cool" parti ale corpului, ochelarii cazuti nonsalant pe pometi, jeansii largi care abia le acopera desuurile, vantul ce le infoaie parul, focul de tabara in fata caruia se strang roata si unitatea de masura a timpului. Trecerea acestuia se masoara, in trecat fie spus, pentru toti, fara nici o exceptie, in stropi de alcool cazand pic, pic, pic printre picioare, printre picioare si mai jos, pe bocanci, in tivul marii… Vai! E doar sapte seara iar Vama Veche-i manga.

PERSONAJE. "I can’t get noooo satisfaction!" canta spasmodic un bucurestean facut ghem in fata cortului pe care cu migala si rabdare incearca sa si-l monteze langa "prietenii" de pe plaja. Sunt "saispe". Si au ales Vama ca loc de distractie pentru ca au auzit ei ca aici e "cel mai marfa". De fapt o intreaga babilonie de motive, care mai de care mai plauzibile, se regaseste in satucul din coada Litoralului. Un grup din Valcea a venit "pentru lume si libertate". Mona din Constanta, studenta la "stoma", a venit pentru ca "a baut si pentru ca e mai ieftin si pentru ca moare «de frig»". Si canta. "Si pentru ca are draci din cauza ca asculta «Omul cu sobolani»", intrevine amica din spatele ei. Alexandra, dindaratul unei beri la litru, striga ca a venit in Vama pentru ca e "rapidista". Dana, studenta la "litere" care vrea sa se faca "fotograf", sa ilustreze "portrete", a venit sa "bea". Scurt! La fel si Daniela, "studenta si asistoasa medicala". Oana a venit "asa, pur si simplu". Insa ii displace profund atmosfera. E prima data cand pune piciorul in Vama, dar stie de la "un prieten mai mare ca toti fitosii au invadat statiunea. Nu mai e ca-nainte", conchide, grav. Nici Vasilica nu-i prea departe de descumpanirea Oanei. A sosit "plina de speranta, fara iubit" si a gasit "numai huliganisme". Nu-i place. Un alt tanar, Eduard, se plange de "poluare fonica".

ROCKERI. Care de placere, care de frig, tinerii topaie de le sar hamsiile din mana acolo unde iarba se intalneste cu nisipul

ATMOSFERA. Daca n-ar bate vantul, ar fi "ok". Insa vantul bate... ce mai bate. Iar tinerii topaie de mama focului, le sar hamsiile din maini in fata scenei improvizate la cativa metri de mare, in locul de intalnire al ierbii cu nisipul. Niste baieti din trupa "Niste baieti" isi incearca la microfon veleitatile artistice. Icnesc pana la ultima sfortare, pret de cateva secunde isi inalta instrumentele spre cer, gest menit sa exprime grandoarea si unicitatea momentului, apoi o iau de la capat. Rock la greu. Podoabe capilare incalcite ca algele marii se zguduie ritmic pentru a legitima trupa mai sus amintita. "E frig, dar asta-i farmecul", isi spune parerea un constantean. Langa el, un motociclist nervos pe viata, imbracat in piele si farafastacuri metalice, face valuri printre turisti.

Si-a adus cainele in Vama, echipat si el tot in piele. Pe motocicleta! "Incredibil!", vine verdictul din partea celor prezenti. "E cuminte, nu-i face rau motocicleta", explica el cu ochii plini de mandrie. Si pleaca in tromba. Afara-i aproape noapte, berile se insurubeaza in mainile tinerilor ca becul in dulie, ploua cu expresii gen "sa moara Veta!", "sa-mi bag picioarele" sau "supermarfa", ploua cu rasete, ploua cu exhibitionisme de tot felul, ploua, ploua, babele se oua.

CONCLUZII. Pe scurt, traseul faptic al noptii de 1 Mai este urmatorul: s-a mancat, s-a baut, mai mult s-a baut decat s-a mancat, s-a inghetat de frig, fie in corturi, fie in casute, "peste tot a fost la fel", s-a ascultat muzica, iar spre dimineata s-a cazut din picioare asa cum se apasa pe frana in fata unui pericol. Adica brusc. Vama Veche, siretul desfacut de care se impiedica mai toti tinerii la deschiderea sezonului estival, s-a clatinat ca la un cutremur. A stat sa cada.

18.000
Minivacanta de 1 Mai a dus circa 18.000 de turisti pe Litoral, din care 8.219 au ales confortul unei camere de hotel, au estimat reprezentantii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Gradul mediu de ocupare in unitatile hoteliere a fost de 73,8%. Daca in statiunea Cap Aurora toate cele 426 de locuri disponibile au fost rezervate, hotelurile din Costinesti si Saturn nu au avut nici un musteriu, conform statisticilor FPTR. Cea mai mare aglomeratie a fost in Mamaia. Desi gradul de ocupare a fost de "doar" 79,5%, numarul turistilor care au ales hotelurile de aici l-a depasit binisor pe cel al romanilor care au poposit in toate celelalte statiuni la un loc. Astfel, in unitatile hoteliere din Mamaia s-au cazat 4.978 de persoane, in Neptun 1.785 (83% grad de ocupare), in Jupiter 602 (66,15% grad de ocupare), in Eforie Nord 300 (55,3% grad de ocupare), iar in Venus 128 (80% grad de ocupare). (Florina Zainescu)

Mamaia, posibilitati reduse

Cei mai multi turisti veniti sa petreaca sfarsitul de saptamana pe Litoral au plecat dezamagiti, pentru ca se asteptau ca distractia pentru care au batut atatia zeci de kilometri sa fie la maximum. Statiunea Mamaia a fost luata cu asalt in special de bucuresteni. Peisajul pe care l-au gasit insa turistii a fost dezolant. Gunoaie pe plaja, putine cluburi deschise pentru distractie si o servire in unitatile de alimentatie publica care a lasat mult de dorit. Singurele lucruri de care au fost cat de cat multumiti au fost conditiile de cazare in Mamaia si preturile ceva mai mici, asa, ca la inceput de sezon estival.

PAREREA LUI SALADIN. "Ne-am plimbat prin Eforie, Neptun, Jupiter, dar tot la Mamaia ne-a placut cel mai mult. Nu toata lumea este atrasa de Vama Veche. E prea aglomerat si am venit sa ne relaxam, e prea mult nonconformism in Vama", este parerea unui grup de tineri din Bucuresti care, inainte de a pleca spre casa, a mai poposit putin pe plaja. "Deocamdata plaja nu este amenajata, desi trebuia sa fie", au mai spus acestia.

Saladin Ageacai, unul dintre hotelierii din statiunea Mamaia, se declara multumit de clientii care au ales sa se cazeze in hotelul sau. "A fost foarte bine, am avut locurile de cazare ocupate in intregime. Am imbunatatit conditiile si am renovat hotelul." Saladin Ageacai crede ca cei care prefera sa isi petreaca concediul pe Litoralul din Bulgaria se duc doar in ideea de a petrece un sejur intr-o tara straina, si nu pentru altceva. "Se duc sa vada o alta tara, ceva nou, nu au hoteluri mai bune, iar cat despre preturi, ar trebui sa se faca o comparatie si se va vedea ca nu sunt diferente mari", a mai spus Saladin Ageacai. (Emilia Sava)
×
Subiecte în articol: reportaj mamaia vama