x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Un român anunţă moartea unui partener de ascensiuni pe Everest

Un român anunţă moartea unui partener de ascensiuni pe Everest

de Cristinel C. Popa    |    16 Mai 2013   •   13:44
Un român anunţă moartea unui partener de ascensiuni pe Everest
Gheorghe Dijmărescu a urcat de nouă ori consecutiv pe Everest, în una din escalade fără masca de oxigen

Unul din cei mari alpinişti români ai tuturor timpurilor, Gheorghe Dijmărescu, îşi exprimă durerea la moartea colegului şi prietenului său Alexei Bolotov în timpul unei ascensiuni care a eşuat pe un traseu încă necirculat în Everest.

Dijmărescu, care locuieşte la Hartford, Connecticut (SUA), nu se afla, de această dată, în echipa din care făcea parte Alexei Bolotov, cel decedat. Dijmărescu explică cum prietenul său a murit ieri după ce frânghia folosită la escaladă, din cauza frecuşului cu o stâncă ascuţită, a cedat, Alexei căzând de la o înălţime de 300 de metri.

“Alexei şi cu mine am urcat Everestul prin Pakistan. Era un mare om şi un foarte talentat căţărător la mare altitudine. În călătoria lui prin această lume a realizat cât pentru mai multe vieţi. Să ai un drum bun prietene! Condoleanţe familiei”, a spus Gheorghe Dijmărescu.

Federaţia Rusă de alpinism, prin purtătorul de cuvânt Anna Stolbova, anunţa pe site-ul său încă de ieri: “Bolotov, împreună cu alpinistul din Kazahstan Denis Urubko (un alt partener de escalade al românului Gheorghe Dijmărescu - n. red.), a încercat să urce pe Everest prin partea de sud-vest, pe un traseu încă nestrăbătut până astăzi”.

Alpinistul de 50 de ani decedat Alexei Bolotov a fost un mare campion al URSS şi al Rusiei. El cucerise deja Everestul de trei ori, după ce fusese campion al URSS în 1987 şi apoi al Rusiei în 1999. El a ajuns împreună cu Gheorghe Dijmărescu pe cel mai înalt vârf al lumii, cunoscut de localnici ca Sagarmatha sau Chomolungma, 8848 metri, la graniţa dintre Nepal şi Tibet.

Românul Dijmărescu deţine un record greu de egalat în România. Din 1999, el a urcat de nouă ori consecutiv, an după an, Everestul, una din reuşite fiind realizată fără aparat de respiraţie cu oxigen, o performanţă nu uşor de realizat chiar de către cei mai experimentaţi alpinişti ai lumii şi remarcată de presa de specialitate. Am mai scris despre el aici.

×