x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Statul și-a burdușit rezervoarele cu motorină de la austrieci

Statul și-a burdușit rezervoarele cu motorină de la austrieci

de Ion Alexandru43    |    20 Ian 2023   •   08:40
Statul și-a  burdușit  rezervoarele  cu motorină  de la austrieci

În 8 decembrie 2022, Austria a blocat, printr-un vot în Consiliul JAI, aderarea României la Spațiul Schengen, invocând argumente neacoperite de realitate pentru justificarea acestui demers.

 Imediat, la București a luat naștere o mișcare de nemulțumire, concretizată, în unele situații, prin boicotarea de către cetățenii simpli sau chiar de către companiile de stat ori private a afacerilor austriece din România. Acest lucru nu a implicat, însă, și afacerile austriece derulate chiar cu Guvernul României. Asta, deoarece Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, condusă de fostul deputat PSD Georgian Pop, a încheiat, chiar pe 14 decembrie 2022, un contract, fără licitație, cu OMV Petrom SA, în vederea furnizării de păcură, în valoare de peste 17,6 milioane de lei. Apoi, pe 20 decembrie, aceeași instituție guvernamentală a mai atribuit OMV Petrom SA un alt contract, de aproape 5 milioane de lei, pentru cumpărarea de motorină.

Nici nu s-a „uscat” bine cerneala pe „Nine-ul” apăsat, pronunțat de Austria, în 8 decembrie 2022, la Consiliul JAI, când Viena a blocat aderarea României la Spațiul Schengen, că statul român a găsit de cuviință să își arate supărarea prin încheierea a două contracte, fără licitație, cu compania OMV Petrom SA.

Entitatea care a înțeles să „boicoteze”, în acest mod, interesele austriece de la București se numește Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, instituție la cârma căreia se află celebrul fost deputat PSD Georgian Pop (FOTO), ex-președinte al Comisiei Parlamentare de Control a activității SRI, din perioada mandatelor lui George Maior și Florian Coldea. 

Astfel, la data de 14 decembrie 2022, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, prin Unitatea teritorială nr. 515 București, a parafat un contract cu SC OMV Petrom SA, în valoare de 17,6 milioane de lei fără TVA, pentru furnizare de păcură, produsul urmând a fi depozitat în spațiile de depozitare ale Oil Terminal, din județul Constanța. Potrivit unui anunț de atribuire pe care instituția condusă de Georgian Pop l-a publicat, ieri, pe portalul SEAP, criteriul de selecție al ofertei, impus de autoritatea contractantă, a fost de 70 la sută pentru prețul ofertei și de 30 la sută pentru puterea calorică inferioară a păcurei livrate.

 

Fără licitație

 

Acest contract a fost atribuit companiei OMV Petrom SA fără licitație și fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, nefiind, de altfel, organizată nici o licitație electronică. În anunțul de atribuire, se precizează că „autoritatea contractantă nu va mai atribui niciun alt contract pe baza anunțului de intenție, anunț care urma să expire în data de 15 ianuarie 2023”.

Conform sursei citate, justificarea alegerii procedurii negociate, fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare, în conformitate cu articolul 32 din Decizia 2014/24/UE, este bazată pe faptul că este vorba despre o „achiziție de produse cotate și achiziționate pe o piață de mărfuri, conform articolului 104, alineat 5, litera <> din legea nr. 98/2016”. Acest articol a fost introdus în legea achizițiilor publice prin intermediul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 45, din data de 24 mai 2018.

 

Al doilea contract, pe 20 decembrie

 

Doar șase zile au trecut de la încheierea acestui contract, până când aceeași Administrație Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a recidivat.

Astfel, în data de 20 decembrie 2020, când, în România, existau deja numeroase proteste publice și anunțuri de boicotare a benzinăriilor austriece, ca formă de răspuns față de atitudinea Austriei în legătură cu aderarea României la Spațiul Schengen, instituția guvernamentală condusă de Georgian Pop a încheiat un nou contract. Tot prin negociere directă, tot fără licitație, fiind invocate aceleași argumente pentru alegerea acestei proceduri.

Este vorba despre contractul nr. 2/2022, prin care Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale – Unitatea teritorială Țânțăreni a achiziționat motorină, pentru sediul DDP ANRSPS UT 14, tot de la OMV Petrom SA. Valoarea contractului se ridică, de această dată, la 4.834.230 de lei fără TVA, conform anunțului de atribuire publicat, de asemenea, ieri, de autoritatea contractantă pe portalul SEAP.

Această achiziție avea loc chiar în perioada în care, spre exemplu, mai multe instituții ale statului, aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, au anunțat că își mută conturile de la băncile cu capital austriac din România.

 

Iohannis, sunat de președintele Austriei. Emil Hurezeanu, retrimis, ca ambasador, la Viena

 

În acest context, Administrația Prezidențială a anunțat, tot ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, 

că președintele Klaus Iohannis a fost sunat la telefon de către președintele Austriei, Alexander Van der Bellen. Cu acest prilej, Iohannis i-a transmis omologului său că „votul negativ exprimat de Austria (…)  privind aderarea României la spațiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetățenilor români”, precizând că „acest vot a fost cu atât mai dificil de înțeles cu cât nu reflectă bunele relații existente între cele două țări și cooperarea strânsă în multiple domenii”.

De asemenea, Administrația Prezidențială arată că, în urma discuției cu președintele Van der Bellen, președintele Klaus Iohannis a decis „retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în țară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022”. Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluții constructive și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile”, se mai arată în comunicatul emis de Palatul Cotroceni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: motorina omv petrom