x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Să întâmpinăm Învierea Domnului cu chipuri şi suflete luminate

Să întâmpinăm Învierea Domnului cu chipuri şi suflete luminate

de Luminita Ciobanu    |    20 Apr 2011   •   19:32
Să întâmpinăm Învierea Domnului cu chipuri şi suflete luminate

După Sfântul şi Marele Post, ne pregătim pentru Marele Praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii.

"Am lepădat povara postului, dar n-am lepădat rodul lui, pe care e vremea să-l culegem. A trecut oboseala ne­voin­ţelor, dar să nu treacă râvna fap­telor bune. S-a dus postul, dar să ră­mână evlavia. Mai bine spus, s-a dus postul cel trupesc, dar n-a trecut cel duhovnicesc. (...) Să prăznuim deci acest mare şi luminat praznic al În­vierii Domnului, să-l prăznuim luminat şi în acelaşi timp cu sfinţenie. Dom­nul a înviat şi, împreună cu Sine, a înviat şi lumea; El a Înviat, sfă­râ­mând legăturile morţii", spunea Sfân­tul Ioan Gură de Aur în Cuvântul ros­tit la Înviere în anul 395.

Cum trebuie să întâmpine credincioşii Sfânta Sărbătoare a Învierii Mântuitorului? Aflăm de la părintele-profesor Emil Nedelea Cărămi­za­ru, paroh al Bisericii Sfântul Gheor­ghe Nou din Capitală: "Una din cântările  Sfintelor Paşti ne spune că «aceasta este ziua pe care a  făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne ve­selim într-însa»; şi, într-adevăr, ini­mil­e tuturor credincioşilor sunt  cuprinse de emoţie la ceas de mare sărbătoare, la Măritul Praznic al Învierii din morţi a Domnului şi  Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De aceea cântăm într-un glas ce urcă până la cer troparul sfânt al Învierii: «Hristos a înviat din morţi, cu moar­tea pre moarte călcând, şi celor din mor­mânturi viaţă dăruindu-le». Aşa­dar, să întâmpinăm ziua Învierii Dom­nului cu chipuri  luminoase, care să stea în armonie cu inimile tu­turor celor credincioşi, la fel de luminoase ca nişte candele aprinse de atâta bucurie sfântă, mărturisită în ziua celui mai mare praznic al întregii creştinătăţi".

De la mic la mare, românii se pregătesc să întâmpine Sfintele Paşti cum se cuvine. Îşi curăţă gospodăriile, pregătesc bucate, fel de fel. Nu trebuie să uite însă de adevărata semnificaţie a Paştilor, de curăţirea sufletului şi de împărtăşirea cu Sfintele Taine. Părintele profesor Emil Nedelea Cărămizaru îndeamnă credincioşii să întâmpine Paştile cum se cuvine, fără falsă pioşenie ori cu petreceri vi­ciate. "Sigur, o zi ca aceasta, praznic al praznicelor şi sărbătoare a săr­bă­torilor, este întâmpinată  de credincioşi şi cu felurite bunătăţi culinare, ca împreună cu familia şi cu cei dragi să se bucure laolaltă  în duhul dra­gostei şi al frăţietăţii creştine, insufla­te de Lumina Sfântă a Învierii Domnului. Din păcate, observăm că de multe ori şi acest popas duhovnicesc atât de important este transformat într-o zi a îmbuibării, a distracţiilor de tot felul care vin în total dezacord cu ceea ce reprezintă Paştile pentru un creştin autentic. Mass-media surprinde, din nefericire, în aceste zile atât de sfinte, atâtea aspecte ale mo­du­lui în care înţeleg unii creştini, tineri sau mai în vârstă, să petreacă Praznicul  Învierii Domnului, în cl­u­buri sau prin cârciumi, manifestându-se realmente nepotrivit pentru o asemenea sărbătoare. Se cuvine ca fie­care creştin să vină la sfânta biseri­că pentru a lua Lumina Lui Hristos, să se pregătească mai înainte, cu post şi curăţie trupească şi sufletească, pentru a se uni cu Însuşi Trupul şi Sângele Domnului nostru, bine­fă­că­toare şi de viaţă dătătoare."  

"«Foarte mult am dorit să mănânc Paştile acesta cu voi»", a zis Domnul (Luca 22, 15). Iar dacă a dorit să prăznuiască Paştile împreună cu noi  spunea Sfântul Ioan Gură de Aur –, atunci, negreşit că a dorit să prăz­nuias­că şi Învierea. Aşadar, când în­gerii şi arhanghelii se bucură, iar Stă­pâ­nul tuturor puterilor cereşti prăz­nuieşte El Însuşi împreună cu noi, ce pricină de întristare mai rămâne? Să prăznuim sărbătoarea aceasta atât de mare şi de luminată, a Învierii Domnului, nu numai cu prisos de bucurie, ci şi cu prisos de evlavie."

Aşadar să primim Sfânta Lumină a Învierii Domnului şi să învăţăm să fim mai luminoşi la suflet, în fiece zi, însă în mod special în prima săptă­mâ­nă de după Sfintele Paşti, numită Săptă­mâna Luminată. Nu întâm­plă­tor.

"Denumirea săptămânii acesteia ne arată de la sine cum trebuie să fim: luminoşi, plini de bucurie sfântă, milostivi şi iertători, mărturisitori ai lui Hristos şi împlinitori ai voii Lui. Să-L slăvim pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel înviat a treia zi din morţi, prin faptele noastre cele bune, ca prin aceasta să fim recunoscuţi şi noi ca fii ai aceluiaşi Dumnezeu în Sfânta Treime slăvit: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh! Să aveţi cu toţii un Paşti binecuvântat şi ocrotit de  Mântuitorul sufletelor noastre, Cel  înviat din morţi pentru salvarea întregii omeniri!", ne îndeamnă părintele  profesor Emil Nedelea Cărămizaru.

Lumina Sfântă vine de la Ierusalim
Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim va fi adusă (cu un avion special) sâm­bă­­tă, 23 aprilie 2011, cu binecu­vân­tarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de o delegaţie a Pa­triarhiei Române condusă de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Pra­­hoveanul, Episcop vicar al Ar­hie­piscopiei Bucureştilor, in­for­mea­­ză Biroul de Presă al Patriar­-­hi­ei. Lumina Sfântă va fi ofe­rită la slujba de Înviere (orele 24:00) de Preafericitul Pă­rin­te Pa­triarh Daniel clerului şi credin­cio­şilor prezenţi la Catedrala patriar­hală.

×