ANCHETA
Reputatul profesor Radu Capalneanu, demis de Eugen Nicolaescu de la conducerea Institutului Inimii din Cluj, rupe tacerea. El spune ca exista grupuri de presiune interesate in privatizarea institutiei de elita pe care a condus-o.
ANCHETA
Fostul director al Institutului Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj-Napoca, Radu Capalneanu, il acuza pe ministrul Eugen Nicolaescu ca a actionat ilegal in ceea ce priveste demiterea sa si a intentat impotriva acestuia o actiune in justitie.
Printre directorii destituiti la gramada de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-au numarat si doi medici clujeni pentru al caror profesionalism ar putea depune marturie, la orice ora, sute de oameni, pacienti sau colegi. Directorul Institutului Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj-Napoca, Radu Capalneanu, a aflat, in ziua de 16 decembrie 2005, de la ziaristi si de la televizor, ca a fost destituit. Nici pana in ziua de astazi nu a primit vreo explicatie.
ILEGAL. De fapt, firul povestii trebuie reluat de la sfarsitul lunii noiembrie, cand Institutul Inimii din Cluj a fost vizitat de o comisie, formata din reprezentanti ai Caselor de Asigurari de Sanatate din Botosani si Iasi si care a efectuat un control. "A fost aici o echipa trimisa de ministru care a controlat ce-a vrut ea. In urma verificarilor au lasat un proces-verbal de constatare in care scria ca nu avem datorii si ca restul aspectelor controlate de ei este in regula, inclusiv toti indicatorii de performanta. Dupa care au plecat, neintelegand de ce au fost trimisi. Exact asa au spus. Dupa care ne-am trezit cu bomba la televizor, in care ministrul demitea toata conducerea institutului", spune Capalneanu.
Acesta este de parere ca modul in care s-a procedat in chestiunea demiterilor a fost ilegal, cel putin la Cluj, din mai multe puncte de vedere. "Nimic din ce s-a intamplat nu a fost legal, nici ca forma, nici ca fond. Ca dovada ca Oprescu a castigat⦠In primul rand, ca forma nu a fost legal, pentru ca s-a incalcat legea spitalelor, pe care ministrul a si schimbat-o ulterior, iar in al doilea rand s-a incalcat legislatia muncii. Dupa legea spitalelor Comitetul Director (n. red. - care era format din patru persoane - Radu Capalneanu, director general, medicul Mircea Barsan, director adjunct, o directoare economica si contabila sefa) nu poate fi demis decat de Consiliul de Administratie. Iar ministrul, in cazul in care se constata grave abateri, poate doar sa propuna Consiliului de Administratie sa demita conducerea. Trec peste faptul ca abateri foarte grave nu au fost ⦠si dupa aceea nici nu era legitim sa faca el demiteri de acest fel. Pe urma, un alt aspect este acela al legislatiei muncii. Pana acum un an si ceva directorii aveau indemnizatii de conducere, care erau niste functii, dar acum sunt angajati prin contract. Nu-i poti demite asa, fara ancheta, fara nimic. Sunt si aici niste etape pe care le prevede legea", explica Capalneanu.
IMPUTARE. Conducerii institutului i s-a mai reprosat ca a functionat multa vreme fara Consiliu de Administratie, insa profesorul Capalneanu spune ca pentru aceasta vina apartine tot celor de la minister. Fostul director a explicat ca acest consiliu, care este format din sapte persoane, a fost demis la un moment dat, in cursul anului 2005, pentru ca unii membri au plecat si nu mai era statutar. "Consiliul de Administratie, de fapt, nu exista. Din vina ministerului. Dar ne-au gasit pe noi vinovati. Ce se intampla, un consiliu din acesta nu poate functiona fara ordin de la ministru, dar ei nu si-au numit omul lor din minister si nu au acreditat inca alte trei persoane. Unii membri au plecat de la noi din diverse motive - unul s-a casatorit, altul s-a transferat, si asa mai departe⦠Noi gasiseram inlocuitori si am trimis adrese peste adrese, dar din aprilie nu am primit nici un raspuns", afirma medicul.
Citește pe Antena3.ro
POLITICA
|
In ceea ce priveste politica, fostul director afirma ca n-a facut niciodata, nici pe vremea dinainte. "Eu atata pot sa va spun ca nu am facut politica niciodata. Nici pe vremea partidului comunist, nici dupa si peste mine a trecut si PSD-ul, si Conventia. Doar pe vremea lor mi s-a pus in vedere sa ma inscriu in partid. Da nici nu m-am inscris, nici la o parte nu m-au dat", spune chirurgul. Insa mai este un lucru pe care cunoscutul medic nu-l intelege. Poate ultimul din aceasta poveste. Ministerul demite toata conducerea, printre care si inexistentul Consiliu de Administratie, care ulterior este format din liberali, democrati si doi medici apolitici din institut. "As vrea sa se inteleaga ca pe mine nu ma mai intereseaza aceasta functie. Nu-i nici un necaz ca nu mai sunt director. Pe mine ma deranjeaza ca s-a zis despre institutie ca ar fi neperformanta si m-a deranjat modalitatea de demitere. Lucrezi 11 ani aici si pe urma te arunca asa la gunoi fara explicatii. Pentru asta as astepta eu niste scuze de la ministru. A denigrat institutia, a zis ca este vorba de incompetenta, de atitudini feudale si s-au mai vehiculat si alte calificative impardonabile. Sunt acuzatii foarte grave. L-am dat in judecata in decembrie, la Curtea de Apel Cluj, pentru ilegalitatea ordinelor de demitere, pentru prejudicierea imaginii institutiei si a persoanei, dar probabil ca nu se va rezolva nimic. Insa prejudicial e prejudiciu, mai ales ca e nejustificat".
|
PRADUIALA
|
Echipe ale Ministerului Sanatatii vor evalua de saptamana viitoare toate spitalele din Romania. "Fiecare echipa va merge in teritoriu, condusa fiind de un secretar de stat. Acestea vor face un raport pana la sfarsitul lunii martie din care va reiesi daca fiecare spital in parte poate functiona in forma actuala, daca el isi justifica activitatea. De asemenea, va consemna daca exista dorinta la nivelul autoritatilor locale de a prelua unitatea spitaliceasca sau daca unitatea nu isi justifica existenta, iar cladirea acesteia sa fie cedata unui intreprinzator particular", a declarat luni ministrul Nicolaescu.
|
GRUPURI DE INTERESE LA PRIVATIZARE
| |
|