x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sanatate - Circ sinistru la Institutul Inimii

Sanatate - Circ sinistru la Institutul Inimii

de Larisa Neagoe    |    25 Ian 2006   •   00:00
Sanatate - Circ sinistru la Institutul Inimii

ANCHETA
Reputatul profesor Radu Capalneanu, demis de Eugen Nicolaescu de la conducerea Institutului Inimii din Cluj, rupe tacerea. El spune ca exista grupuri de presiune interesate in privatizarea institutiei de elita pe care a condus-o.
ANCHETA
Fostul director al Institutului Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj-Napoca, Radu Capalneanu, il acuza pe ministrul Eugen Nicolaescu ca a actionat ilegal in ceea ce priveste demiterea sa si a intentat impotriva acestuia o actiune in justitie.

Printre directorii destituiti la gramada de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-au numarat si doi medici clujeni pentru al caror profesionalism ar putea depune marturie, la orice ora, sute de oameni, pacienti sau colegi. Directorul Institutului Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj-Napoca, Radu Capalneanu, a aflat, in ziua de 16 decembrie 2005, de la ziaristi si de la televizor, ca a fost destituit. Nici pana in ziua de astazi nu a primit vreo explicatie.

ILEGAL. De fapt, firul povestii trebuie reluat de la sfarsitul lunii noiembrie, cand Institutul Inimii din Cluj a fost vizitat de o comisie, formata din reprezentanti ai Caselor de Asigurari de Sanatate din Botosani si Iasi si care a efectuat un control. "A fost aici o echipa trimisa de ministru care a controlat ce-a vrut ea. In urma verificarilor au lasat un proces-verbal de constatare in care scria ca nu avem datorii si ca restul aspectelor controlate de ei este in regula, inclusiv toti indicatorii de performanta. Dupa care au plecat, neintelegand de ce au fost trimisi. Exact asa au spus. Dupa care ne-am trezit cu bomba la televizor, in care ministrul demitea toata conducerea institutului", spune Capalneanu.

Acesta este de parere ca modul in care s-a procedat in chestiunea demiterilor a fost ilegal, cel putin la Cluj, din mai multe puncte de vedere. "Nimic din ce s-a intamplat nu a fost legal, nici ca forma, nici ca fond. Ca dovada ca Oprescu a castigat… In primul rand, ca forma nu a fost legal, pentru ca s-a incalcat legea spitalelor, pe care ministrul a si schimbat-o ulterior, iar in al doilea rand s-a incalcat legislatia muncii. Dupa legea spitalelor Comitetul Director (n. red. - care era format din patru persoane - Radu Capalneanu, director general, medicul Mircea Barsan, director adjunct, o directoare economica si contabila sefa) nu poate fi demis decat de Consiliul de Administratie. Iar ministrul, in cazul in care se constata grave abateri, poate doar sa propuna Consiliului de Administratie sa demita conducerea. Trec peste faptul ca abateri foarte grave nu au fost … si dupa aceea nici nu era legitim sa faca el demiteri de acest fel. Pe urma, un alt aspect este acela al legislatiei muncii. Pana acum un an si ceva directorii aveau indemnizatii de conducere, care erau niste functii, dar acum sunt angajati prin contract. Nu-i poti demite asa, fara ancheta, fara nimic. Sunt si aici niste etape pe care le prevede legea", explica Capalneanu.

IMPUTARE. Conducerii institutului i s-a mai reprosat ca a functionat multa vreme fara Consiliu de Administratie, insa profesorul Capalneanu spune ca pentru aceasta vina apartine tot celor de la minister. Fostul director a explicat ca acest consiliu, care este format din sapte persoane, a fost demis la un moment dat, in cursul anului 2005, pentru ca unii membri au plecat si nu mai era statutar. "Consiliul de Administratie, de fapt, nu exista. Din vina ministerului. Dar ne-au gasit pe noi vinovati. Ce se intampla, un consiliu din acesta nu poate functiona fara ordin de la ministru, dar ei nu si-au numit omul lor din minister si nu au acreditat inca alte trei persoane. Unii membri au plecat de la noi din diverse motive - unul s-a casatorit, altul s-a transferat, si asa mai departe… Noi gasiseram inlocuitori si am trimis adrese peste adrese, dar din aprilie nu am primit nici un raspuns", afirma medicul.

DATORII. Dar nici faptul ca au fost invinuiti pentru ceva ce nu functiona - pentru ca ministerul n-a avut timp sa aprobe - nici faptul ca a aflat de la televizor ca este demis nu l-a deranjat atat de tare pe Capalneanu ca faptul ca Institutul Inimii a fost bagat in aceeasi galeata cu spitale pline de datorii si care, de-a lungul vremii, au fost implicate in tot felul de scandaluri.

"Ceea ce ni s-a parut cel mai stupid a fost faptul ca institutul a fost pus laolalta cu spitale care probabil chiar au datorii. Ori, noi am inceput anul 2005 cu 12 miliarde de lei restanta, din 2004. Dar nu ne-a intrebat nimeni de unde provin cele 12 miliarde. Va spun acum, proveneau de la cresterile salariale care au fost promovate de guvern si pe care a trebuit sa le platim. Apoi, intrebarea mea este urmatoarea - este acesta un management prost? Sa incepi anul cu 12 miliarde datorie, sa le recuperezi si sa termini anul 2005 cu zero datorii. Nu inteleg nici pana in ziua de astazi de ce s-a legat de institutia asta. Pe noi asta ne-a deranjat cel mai mult. Si faptul ca s-au legat de institutia asta, care mergea bine si care n-a fost implicata in nici un scandal."

HILAR. Poate parea ciudat, dar toata aceasta poveste are si o parte vesela sau mai bine zis hilara. Dupa ce au demis intreaga conducere a institutului, in aceeasi zi au numit un nou director… tot din vechea conducere. Chirurgul Mircea Barsan era director adjunct, iar ziua in care s-au primit ordinele de demitere a fost naucitoare pentru el. Intai a aflat ca este demis, iar apoi a primit o noua hartie de la minister in care era instiintat ca este promovat. "Partea hilara a situatiei este ca si Barsan a fost demis, laolalta cu noi trei, dupa care a fost numit director general. Pai, ce fel de gandire e asta, sa spui cuiva intai ca e incompetent, dupa care sa il promovezi… si ordinul de demitere si cel de numire au venit in aceeasi zi…", povesteste Capalneanu.

"Acest institut are renume international, nu avem datorii si este caraghios sa destitui pe cineva fara sa-i prezinti motivele", a spus Barsan la momentul demiterii.

POLITICA
In ceea ce priveste politica, fostul director afirma ca n-a facut niciodata, nici pe vremea dinainte. "Eu atata pot sa va spun ca nu am facut politica niciodata. Nici pe vremea partidului comunist, nici dupa si peste mine a trecut si PSD-ul, si Conventia. Doar pe vremea lor mi s-a pus in vedere sa ma inscriu in partid. Da nici nu m-am inscris, nici la o parte nu m-au dat", spune chirurgul. Insa mai este un lucru pe care cunoscutul medic nu-l intelege. Poate ultimul din aceasta poveste. Ministerul demite toata conducerea, printre care si inexistentul Consiliu de Administratie, care ulterior este format din liberali, democrati si doi medici apolitici din institut. "As vrea sa se inteleaga ca pe mine nu ma mai intereseaza aceasta functie. Nu-i nici un necaz ca nu mai sunt director. Pe mine ma deranjeaza ca s-a zis despre institutie ca ar fi neperformanta si m-a deranjat modalitatea de demitere. Lucrezi 11 ani aici si pe urma te arunca asa la gunoi fara explicatii. Pentru asta as astepta eu niste scuze de la ministru. A denigrat institutia, a zis ca este vorba de incompetenta, de atitudini feudale si s-au mai vehiculat si alte calificative impardonabile. Sunt acuzatii foarte grave. L-am dat in judecata in decembrie, la Curtea de Apel Cluj, pentru ilegalitatea ordinelor de demitere, pentru prejudicierea imaginii institutiei si a persoanei, dar probabil ca nu se va rezolva nimic. Insa prejudicial e prejudiciu, mai ales ca e nejustificat".

PRADUIALA
Echipe ale Ministerului Sanatatii vor evalua de saptamana viitoare toate spitalele din Romania. "Fiecare echipa va merge in teritoriu, condusa fiind de un secretar de stat. Acestea vor face un raport pana la sfarsitul lunii martie din care va reiesi daca fiecare spital in parte poate functiona in forma actuala, daca el isi justifica activitatea. De asemenea, va consemna daca exista dorinta la nivelul autoritatilor locale de a prelua unitatea spitaliceasca sau daca unitatea nu isi justifica existenta, iar cladirea acesteia sa fie cedata unui intreprinzator particular", a declarat luni ministrul Nicolaescu.

GRUPURI DE INTERESE LA PRIVATIZARE
Cum nu au primit nici o explicatie nici pana astazi de la ministrul Nicolaescu (foto), medicii au incercat sa gaseasca ei un raspuns pentru a elucida situatia in care se afla de o luna de zile. Au intors faptele pe toate partile si nu au exclus nici macar posibilitatile cele mai bizare.

"In lipsa de motiv plauzibil ne-am gandit si noi la diferite variante - ori vendeta personala, pe care insa eu insa nu o vad, ori o chestiune politica pe care iarasi nu o vad, pentru ca nici eu, nici Barsan nu suntem membri in nici un partid si singura politica a fost cea de medicina. Dar am mai auzit ca anumite grupuri de persoane au pus ochii pe institutia asta, pentru ca e o institutie buna si sa o pregateasca pentru privatizare. Si atunci le trebuiau oameni de-ai lor. Altfel nu inteleg… dar, in fine, acestea sunt pure speculatii. Nu avem probe de nici un fel", a subliniat fostul director. Capalneanu explica insa ca desi nu este deloc impotriva unei eventuale privatizari a institutului, in opinia sa acest demers nu are multe sanse de reusita la acest moment in Romania.

"Eu unul nu as avea nimic impotriva privatizarii institutului, dar sistemul romanesc e departe de a face fata unei abordari de acest gen. Si asta, pentru ca in momentul in care faci o privatizare trebuie sa existe deja in vigoare si sa functioneze sistemul privat de sanatate. Cu asigurarile care exista nu faci fata cheltuielilor. De aceea exista aceasta subfinantare. Banii sunt mai putini decat cheltuielile. Si atunci plapuma asta se tot muta, ba se dau bani la medicii de familie si atunci sufera spitalele, ba da bani la spitale si striga altii, nu ajung pentru compensate si tot asa", spune Radu Capalneanu.
×