x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sanda Ladosi, la Eurovision: un cosmar!

Sanda Ladosi, la Eurovision: un cosmar!

17 Mai 2004   •   00:00

Organizarea competitiei de la Istanbul a fost fara cusur. Numai delegatia Romaniei a gasit nod in papura, spunand ca a fost o teorie a conspiratiei impotriva Sandei Ladosi. Cert este ca aceasta ne-a asigurat un loc in coada clasamentului.

Cei din urma sunt cei din urma. Aceasta este performanta Sandei Ladosi, la concursul Eurovision. Sambata seara, reprezentanta Romaniei a intrat in competitie cu numarul 23 si a iesit pe locul 18. S-a dus astfel sansa noastra de a ajunge direct in finala Eurovision 2005.
DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU

Pe scena din Istanbul s-au adunat cei mai buni cantareti pe care i-a putut da Europa. 24 de tari s-au „batut" pentru a castiga macar biletul de calificare automata la a 50-a editie. Romania spera ca va sta linistita si va obtine, pentru a treia oara consecutiv, un loc intre primii zece. Insa Sanda Ladosi a dat-o rau in bara. S-a preocupat atat de mult de tinuta si de coregrafie, incat a uitat complet ca trebuie sa mai si cante piesa „I admit".

Acarul Paun

Cu o rochita transparenta si minuscula, machiata din cap pana-n picioare, Sanda a aratat impecabil. Si atat. Sonorizarea a fost excelenta pentru toti concurentii, mai putin pentru Ladosi. Cel putin, asa sustine Delegatia Romaniei. Care a gasit o explicatie, ce aduce mai degraba cu teoria conspiratiei. Iata ce ne-a declarat Dan Manoliu, seful echipei noastre: „Sunetul a fost impecabil pe scena, dupa cum s-a auzit si in monitoarele de control. Dar, nu stiu ce s-a intamplat pe emisie, ca a fost lucratura, rea-vointa sau incompetenta, nici nu mai conteaza. Ce s-a auzit la televizor a fost execrabil. A fost un cosmar ce s-a intamplat aseara (n.r.- sambata seara)". Intr-adevar, ce am auzit a fost un cosmar. Sanda a falsat pana a intrat in panica, mai ales ca fetele care au acompaniat-o se auzeau mai tare decat ea.

Cantareata cu voce si sabie

Castigatoarea Eurovision 2004 este Ruslana din Ucraina. Dotata si cu voce, si cu blana, si cu piele, si cu metal, ucraineanca a trecut prin foc si para Istanbulul. Aparitia ei, desprinsa parca din filmul „Lord of the Rings", i-a adus 280 de puncte. Cu siguranta, piesa „Wild dances" va deveni hit european, asa cum s-a intamplat si cu „Every way that I can" a lui Sertab. Ruslana a sfidat orice lege a naturii: a cantat si a dansat de-a rupt (in acelasi timp), fara sa sara vreo nota.

Un adversar pe masura Ucrainei a fost Serbia-Muntenegru, reprezentata de Zeljko Joksimovic, cu „Lane moje". La fel ca melodia Ruslanei, si aceasta piesa are, pe langa acorduri traditionale, si influente orientale. Zeljko a prins locul doi, dar a demonstrat Europei ca are ceva de spus.

Geografia televotingului

Cipru a adus la Istanbul o Barbara Streisand de 16 ani. Este vorba despre Lisa Andreas, care desi are cetatenie britanica, a concurat pentru Cipru si s-a clasat pe locul 5. A obtinut aceasta performanta doar cu vocea, fara sa aiba o coregrafie sau cor sau instrumentisti in spate. Revelatia acestei editii a Eurovisonului a fost Albania, care la prima participare, a obtinut locul 7. Anjeza Shahini a impresionat nu numai prin frumusete, ci si prin interpretarea piesei „The image of you".

Bineinteles ca la un asemenea concurs au existat si jocuri de culise. Inca o data s-a demonstrat ca este o geografie a televotingului. Mai exact, fiecare tara si-a votat vecinii si prietenii. Numai Romania n-a avut nici vecini, nici prieteni.

Romania a fost „lucrata" de turci?

Patru tari s-au indurat de reprezentanta Romaniei si i-au dat, in total, 18 puncte: Israel - 1 punct; Cipru - 3; Portugalia - 4: Spania - 10. Nici lui Dan Manoliu nu-i vine a crede cum de am obtinut un asemenea scor: „Mi se par incredibile si cele 10 puncte date de Spania. Tari ca Germania, Turcia, Rusia, care ne-au acordat, in mod constant, puncte in anii trecuti, nu ne-au bagat deloc in seama anul acesta". Manoliu crede ca a existat o teorie a conspiratiei: „Chiar daca ne filmau si ne fotografiau tot timpul, in stirile de la Televiziunea Turca si in buletinul informativ al concursului apareau mereu Israelul, Rusia si alti "prieteni". Sanda a simtit de la inceput ca e ceva in neregula". Ladosi plange intruna si n-ar vrea ca romanii s-o blameze pentru slaba performanta. Ea spune ca a facut tot ce a putut. Aproape 2.500.000 de romani din tara, conform datelor de audienta furnizate de TNS AGB International, au vazut, in direct, tot ceea ce a putut sa faca Sanda Ladosi.

Noroc chior pentru Malta si Croatia

Tarile care au ocupat primele 10 locuri la Istanbul s-au calificat automat in finala Eurovision 2005, care va avea loc in Ucraina. Organizatorii nu au comunicat daca, pentru editia 2005, s-au calificat in finala 10 sau 11 tari, avand in vedere ca Cipru si Suedia ocupa, la egalitate de puncte, locul 5.

1. Ucraina 280 puncte

2. Serbia - Muntenegru 263 puncte

3. Grecia252 puncte

4. Turcia 195

5-6. Cipru si Suedia (la egalitate) 170 puncte

7. Albania 106 puncte

8. Germania 93 puncte

9. Bosnia - Hertegovina 91 puncte

10. Spania 87 puncte

11. Rusia 67 puncte

12-13. Malta si Croatia (la egalitate) 50 puncte
×
Subiecte în articol: eveniment puncte ladosi sanda