x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Satul groazei

Satul groazei

27 Mai 2004   •   00:00

Procesul lui Marcel Tundrea, barbatul condamnat pentru viol si crima, dovedit a fi nevinovat de testul ADN, continua sa atraga atentia opiniei publice. Atat ministrul Justitiei, cat si impricinatul insusi au cerut ca acest proces sa fie stramutat din Targu Jiu, iar Curtea Suprema se va pronunta la 8 iunie asupra cererii. In acest timp, satul Pojogeni este bantuit de cosmarul mai multor crime comise in perioada in care barbatul a fost inchis. Sa mai fie oare si alti criminali in libertate?

GABRIELA MLADIN

Satul Pojogeni este locul in care s-au petrecut, in doar cativa ani, cinci crime. Un satuc in care criminalul a bantuit, facandu-si de cap sub nasul anchetatorilor. Poate mai umbla liber si acum. Nimeni nu stie. La mai mult de un deceniu de la petrecerea crimelor, anchetatorii ridica din umeri. Pentru a rezolva unul dintre dosare, inregistrat cu "AN", procurorul Ion Diaconescu a gasit un mort de prin Targu Secuiesc pe care l-a facut criminal, evident post-mortem. N-au putut sa-i puna in carca si celelalte crime pentru ca in acei ani, criminalul post-mortem nici nu auzise de localitatea Pojogeni

Cinci crime in trei ani

Trebuie, insa, sa precizam ca magistratul Diaconescu s-a ocupat de toate crimele savarsite in satul Pojogeni, cinci la numar, si a reusit performanta sa gaseasca si doi autori ai omorurilor. Cum au fost anchetate acestea, vom relata in cele ce urmeaza.

Satul Pojogeni, aflat la nici un kilometru de orasul Targu-Carbunesti, are aproximativ 1.300 de locuitori. In doar trei ani s-au petrecut cinci crime. Dupa arestarea "marelui criminal" Tundrea, la Pojogeni au continuat omorurile. Cu exceptia unui omor in care victima a fost un barbat unde mobilul crimei a fost talharia, restul au fost femei violate si apoi omorate. Surprinzator, anchetatorii incearca sa nu recunoasca violul pentru a nu face o similitudine intre crime, desi toate victimele au fost gasite dezbracate, uneia fiindu-i distrus vaginul.

Dar ce s-a intamplat in urma cu mai bine de un deceniu in Pojogeni?

Tractorul violator

Dupa arestarea lui Marcel Tundrea, se deschide sezonul crimelor. La inceputul anului 1993, o femeie din localitate este gasita moarta intr-un zavoi. Cadavrul era dezbracat si vecinii l-au identificat ca fiind al Floricai Calota. Dosarul inregistreaza si in prezent un "AN", procurorul Ion Diaconescu nereusind sa identifice autorul. "Norocul" lui Tundrea a fost ca se afla dupa gratii. Recent, procurorul Dumitru Bocsan ne-a oferit detalii despre acest dosar: "In acest caz nu s-a gasit autorul pentru ca victima a fost calcata de un tractor. A fost imposibil sa gasim autorul. Nu cred ca a fost violata inainte…, nu n-a fost", spune Bocsan.

Vecinii care isi mai amintesc de acea descoperire macabra au spus ca femeia era goala pusca atunci cand au gasit-o moarta. In acest dosar, medicii legisti nu se pronunta asupra violului. Nu stabilesc nici daca a fost sau nu violata. Nu se stie, insa, daca a fost recoltata secretia vaginala a femeii, pentru ca nu se mentioneaza acest lucru. Un aspect foarte important care a scapat medicilor legisti, avandu-se in vedere ca victima era dezbracata. Criminalul n-a fost prins sau n-a fost identificat.

Suspectul eliberat

In dimineata de 16 octombrie 1993, la un an si jumatate dupa arestarea lui Marcel Tundrea, in Pojogeni mai este omorata o femeie. Ecaterina Diaconescu, de 84 de ani, a fost gasita arsa in casa. Batrana era dezbracata, arsa si cu multiple rani, iar pe gat se vedeau urme de sugrumare. Expertiza medicala a stabilit ca autorul ii sfartecase vaginul cu o scandura, insa, din nou nu se pronunta asupra violului.

Nu putem sa nu ne intrebam, de ce au fost scapate din vedere astfel de lucruri extrem de importante pentru elucidarea anchetelor. Sa aiba legatura cu solicitarea Curtii de Apel Craiova in dosarul Tundrea, unde judecatorii au dorit sa afle daca au mai existat violuri si crime in sat dupa arestarea lui Marcel Tundrea? Ar fi cumplit sa se constate acest lucru. Sa fii spus ca nu au existat crime, nu se putea, pentru ca familiile victimelor le sapasera groapa si le inmormantasera, insa un viol putea fi evitat, victima nu mai putea reclama acest lucru.

In acest dosar, procurorul Ion Diaconescu are un suspect, Gheorghe Dimitriu, si il aresteaza pentru o scurta perioada, dupa care se ajunge la concluzia ca autorul este necunoscut si il pune in libertate pe suspect. Dosarul se inregistreaza cu "AN", desi Dimitriu a povestit anchetatorilor cum a omorat-o pe batrana. Gheorghe Dimitriu este arestat mai tarziu pentru violarea altei femei din sat, dar la multi ani dupa moartea Ecaterinei Diaconescu.

Ucigas descoperit dupa ce a murit

La 7 ianuarie 1994, in localitatea Pojogeni s-a petrecut alta crima. Marcel Tundrea se afla tot dupa gratii. Victima, Elena Chivulescu, gasita moarta tot in locuinta sa. Raportul medico-legal a concluzionat ca moartea victimei a fost violenta, ca ea s-a datorat hemoragiei externe produsa in urma unor plagi taiate si penetrante de la nivelul regiunii abdominale si ca prezenta spermatozoizilor in vagin confirma consumarea unui raport sexual. Aici se stabileste violul si vinovatul, ce-i drept, dupa multi ani, cand autorul murise de vreo cinci ani.

Arpad Majlat din Targu Secuiesc a fost concubinul Elenei si in 2003, procurorul Ion Diaconescu stabileste ca el este autorul violului si crimei din 1994. Autorul ajunsese in Gorj cu un an inaintea savarsirii crimei si o cunoscuse pe Elena Chivulescu, cu care a intrat in relatii de concubinaj. In 1997 a decedat in urma unei boli de plamani, intr-o locuinta din Targu-Jiu. Procurorii au fost nevoiti sa dispuna neinceperea urmaririi penale fata de Arpad Majlat, din motiv de deces, dar stabilesc ca el este criminalul, doar in baza a doua declaratii de martor luate in 2003. Initial, dosarul a fost inregistrat tot cu "AN".

Tot in 1994, Mircea Calescu, un barbat din Pojogeni, a fost omorat de un satean, Gheorghe Avram. Mobilul crimei a fost talharia, pentru cateva zeci de mii de lei, Avram l-a injunghiat pe barbat. Oamenii din Pojogeni spun ca de cand a fost arestat Avram nu s-au mai petrecut crime in sat.
×