x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Partidele se bat singure, înainte să se bată între ele. Haos electoral total, cu 55 de zile înainte de alegerile locale din 9 iunie

Partidele se bat singure, înainte să se bată între ele. Haos electoral total, cu 55 de zile înainte de alegerile locale din 9 iunie

de Ion Alexandru    |    16 Apr 2024   •   08:00
Partidele se bat singure, înainte să se bată între ele. Haos electoral total, cu 55 de zile înainte de alegerile locale din 9 iunie

Contorul arată că mai sunt exact 55 de zile până la scrutinul electoral din 9 iunie 2024, când vor avea loc alegerile locale comasate cu cele pentru Parlamentul European, iar toate partidele, indiferent că se află la putere sau în opoziție, fierb. „Suveraniștii” de la AUR și-au „decapitat” prim-vicepreședintele, în dispută fiind persoana candidatului la Primăria Capitalei.

O asemenea decapitare a avut loc și la SOS România, unde Diana Șoșoacă și-a exclus din partid propriul soț. La USR, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș arată că nu va mai susține proiectul politic, deoarece fostul liberal, Alin Nica, va candida acum din partea Forța Dreptei pentru un nou mandat. Iar în Coaliție este luată în calcul retragerea sprijinului pentru candidatul comun la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, aflat pe locul al treilea în toate sondajele de opinie.

După ce Diana Șoșoacă și-a exclus propriul soț din partidul SOS România, în prealabil „descălecându-l” din funcția de prim-vicepreședinte, rețeta pare să se repete și la AUR. George Simion a anunțat, duminică seară, într-un interviu televizat, că îl va suspenda din funcția de prim-vicepreședinte al formațiunii pe Marius Dorin Lulea. Acesta din urmă este chiar fondatorul partidului, finanțatorul formațiunii și fostul patron al firmei de construcții de unde George Simion și-a încasat salariul, înainte de a deveni deputat în Parlamentul României. 

Liderul AUR a precizat că „Marius Lulea face greșeli. E o perioadă agitată pentru AUR. Lulea a făcut o afirmație nefericită și va fi suspendat. Nu am făcut niciun balet, nu sunt un om care să fie teleghidat. Nu sunt gestionat de niciun serviciu, nici de altcineva”.

Disputa dintre Genrge Simion și Marius Lulea a plecat de la candidatul pe care formațiunea îl va susține pentru funcția de primar general al Capitalei. Oficial, acest candidat este Mihai Enache, însă, de câteva săptămâni, a fost luată în calcul și susținerea lui Cozmin Gușă. Anterior, George Simion a declarat că AUR sondează mai mulți potențiali candidați pentru Primăria Capitalei, precizând că printre aceștia se află și Cozmin Gușă. „AUR are un sondaj cu 20-25% pentru Mihai Enache, dacă nu candidează Cristian Popescu Piedone. (…). Cozmin Gușă este o personalitate suveranistă pe care o vom sonda. Nu face politică, dar îmi rezerv dreptul să sondez pe toată lumea”.

Imediat, Cozmin Gușă a anunțat, la un post de televiziune, că va candida la Primăria Capitalei ca independent, susținut de AUR, adăugând că propunerea a venit chiar de la George Simion, în urma rezultatelor unui sondaj intern. 

Lulea, mult mai înțelegător decât Silvestru Șoșoacă

În replică, prim-vicepreședintele AUR, Marius Dorin Lulea, a scris pe pagina sa de Facebook că „mă amuză nespus câte dezinformări apar în spațiul public. Mihai Enache este propunerea AUR pentru Primăria Capitalei. Nimic nu s-a schimbat, este cea mai bună soluție pentru o capitală europeană. Avem un proiect pe termen lung”. 

Ieri, după ce Simion a anunțat că-l va suspenda, Lulea a revenit cu o postare, conform căreia „George Simion este prietenul meu, dar în politică el conduce partidul și îl conduce bine. Dacă ești prietenul cuiva, atunci trebuie să înțelegi că nu tot ce spui este corect, prietenii oferă sfaturi, dar nu le impun. Iar partidul AUR este bine condus de președintele său, George Simion. (…) Tocmai de aceea, indiferent ce decizii ia, dincolo de opinia personală ce i-o spun în privat, a dovedit că știe să ia măsuri corecte. Dacă consideră că este necesară suspendarea sau demisia mea din funcția de prim-vicepreședinte, cred că este o decizie corectă. Nu mă consider indispensabil, ba cred că este loc de oameni mai buni”.

Nu doar în AUR au loc astfel de convulsii, ci și în partidul Dianei Șoșoacă, SOS România. Și aici, a fost luată decizia de suspendare din funcția de prim-vicepreședinte și, ulterior, excluderea din partid a lui Dumitru Silvestru Șoșoacă, soțul Dianei Șoșoacă, cu care aceasta se află în proces de divorț. Scandalul a izbucnit odată cu campania electorală și a ajuns până la poliție, parchet și instanțele de judecată.

Situație explozivă la USR, din cauza „importării” lui Alin Nica, de la PNL

O situație la fel de tensionată se regăsește și în tabăra progresistă. La Timiș, lucrurile par să o ia razna cu totul. După cum se știe, președintele Consiliului Județean și ex-liderul PNL Timiș, Alin Nica, nu a  fost de acord cu alianța locală dintre PSD și PNL, alianță care a decis să-l susțină pentru șefia Consiliului Județean pe social-democratul Alfred Simonis. 

Această decizie a condus, imediat, la demisia lui Nica din PNL și la înscrierea acestuia în Forța Dreptei, partid condus de Ludovic Orban. Alin Nica și-a anunțat deja candidatura din partea acestui partid la președinția Consiliului Județean. Numai că Forța Dreptei se află în alianță electorală, Alianța Dreapta Unită, cu USR și cu PMP. Iar, la Timiș, vicepreședintele Consiliului Județean este Cristian Mop care a transmis, ieri, un comunicat de presă în care afirmă că se află în imposibilitatea de a mai susține prooectul USR la Timiș, deoarece partidul nu-l mai reprezintă, deoarece a devenit un instrument de manevră pentru primarul Timișoarei Dominic Fritz și pentru președintele Consiliului Județean, Alin Nica.

„În calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, de membru fondator al USR Timiş, fost preşedinte al filialei judeţene şi fost membru în Biroul Naţional USR, consider că este momentul potrivit să anunţ că mă aflu în imposibilitatea de a susţine acest proiect. Filiala USR Timiş nu mă mai reprezintă. Astăzi, această organizaţie nu mai este decât un instrument de manevră nu doar pentru Dominic Fritz, ci mai nou şi pentru Alin Nica. ADN-ul USR nu mai există - a devenit oficial un partid «toţi la fel». Astăzi, Fritz se ţine de mână cu Ludovic Orban şi Băsescu, unii dintre dinozaurii din cauza cărora am intrat în politică noi, ceilalţi”, se arată în acest comunicat de presă.

Coaliția ar lua în calcul retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei

Deși niciun lider al celor două partide aflate la guvernare nu recunoaște oficial, există o mare problemă și în tabăra puterii, legată de candidatul comun pentru Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu. Conform unsor surse politice, în ultima săptămână au apărut voci, mai ales în zona PSD, care solicită retragerea lui Cîrstoiu din poziția de candidat, iar mai mulți liberali ar recunoaște că desemnarea acestuia pare să fi fost o greșeală. 

În acest moment, cele două partide ar avea în discuție două scenarii. Primul, generarea unei campanii agresive care să-l crească pe Cîrstoiu de pe locul trei pe locul doi, și de aici, pe primul loc. Este un experiment riscant, la capătul căruia, dacă rezultatele nu sunt cele scontate, s-ar afla tot retragerea sprijinului pentru Cătălin Cîrstoiu. 

Al doilea scenariu se referă la încercarea de a-l determina și pe Cristian Popescu Piedone să se retragă, la pachet cu Cătălin Cîrstoiu, din cursa pentru Primăria Capitalei. În locul lor, PSD și PNL ar intenționa să aducă un candidat-surpriză, care să-l bată pe Nicușor Dan. Cristian Popescu Piedone a subliniat deja, în mai multe rânduri, că nu se va retrage din această cursă și a rechemat cele două mari partide să i se alăture pentru a-l trimite acasă pe Nicușor Dan după 9 iunie 2024.

×