Generos, blând şi înţelegător faţă de micile năzbâtii ale celor mici, dar aspru cu aceia „răi şi neascultători”. Acest „purtător de nuieluşă” este iubit de copii, bunici şi părinţi. Moş Nicolae, căci despre el este vorba, a intrat în mitologie încă din Evul Mediu, ziua lui fiind un fel de bilanţ al faptelor bune şi rele de peste an, cărora Sfântul le ţine contabilitatea şi le răsplăteşte sau le pedepseşte.
Poveşti despre moşul sfânt circulă aproape în toată lumea. Se cunoaşte bine povestea omului sărac ale cărui fete erau obligate să se prostitueze fiindcă nu aveau bani, iar tatăl lor era neputincios. Atunci Sfântul Nicolae le-a aruncat pe hornul casei trei pungi cu galbeni, salvându-le pe cele trei fete de la o soartă cumplită. În unele imagini este reprezentat purtând o scăriţă, pe care se urcă pentru a pătrunde, pe horn, în casele copiilor. El este reprezentat ca un moş înalt şi slab, opusul lui Moş Crăciun, care este rumen şi rotofei.
Adevărat este că Sfântul Nicolae a trăit pe vremea tiranilor împăraţi Diocleţian şi Maximilian (284-305) şi a luminat în jurul lui cu nespusa lui bunătate, iar pentru asta a fost făcut arhiereu. Iubindu-l pe Dumnezeu, cinstind creştinătatea şi propovăduind cu îndrăzneală dreapta credinţă, a fost prins de mai marii cetăţii Lichiei, osândit la cazne şi închis în temniţă, împreună cu alţi creştini. Credinciosul Constantin, din voia lui Dumnezeu, s-a făcut împărat al romanilor, cei ce erau închişi au fost sloboziţi din legături şi, cu ei împreună, a fost slobozit şi marele Nicolae. Mergând la Mira, n-a trecut multă vreme şi Constantin a strâns întâiul Sinod de la Niceea, la care a luat parte şi sfântul Nicolae. I s-a dat lui darul facerii de minuni, precum arată istoria vieţii sale.
Sfântul Nicolae, ca unul ce era grabnic şi fierbinte spre ajutor, s-a arătat în vis împăratului Constantin şi eparhului Avlavie, mustrându-i pentru nedreptatea ce făcuse unor trei osândiţi. Pe împărat l-a înştiinţat cu amăuntul, arătându-i că erau nevinovaţi, iar prin acest vis i-a izbăvit din primejdia tăierii. Astfel, păstorea dumnezeieşte pe dreptcredinciosul său popor. La adânci bătrâneţi, s-a mutat la Domnul, neuitând, nici după moarte, turma sa, ci în toate zilele dând cu îndestulare ale sale faceri de bine celor lipsiţi şi izbăvindu-i de tot felul de primejdii şi de nevoi. Din anul 1087, din 9 mai, moaştele Sfântului Nicolae se află la Bari, în sudul Italiei, luate din Mira, ca să nu cadă în mâinile musulmanilor. Acolo ele sunt în mare cinste din partea credincioşilor, care vin la el, cu credinţă, din toate părţile creştinătăţii.
Moş Nicolae la Muzeul Ţăranului Român
Târg de Sfântul Nicolae la Muzeul Ţăranului Român(MTR). Până duminică, 5 decembrie, de la 10 dimineaţa la 6 după-amiaza, Moş Nicolae are de unde alege daruri. Peste 150 de meşteri olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, pielari, rudari, iconari, din toată ţara, vin cu împletituri din pănuşe, măşti, jucării, sorcove, fluiere, cavale, clopoţei şi zurgălăi. Sau marame, ii, fote, podoabe, opinci, cergi, ştergare şi scoarţe. În desaga Moşului pot încăpea şi străchini, blide, căuce şi oale de sarmale, icoane, mobilier pictat, lăzi de zestre şi multe alte minunăţii... Tradiţia spune că Moş Nicolae va aduce cu siguranţă dulciuri. Aşa că meşterii vă vor întâmpina cu turtă dulce, cozonaci, miere, plăcinte, cofeturi fel de fel, dar şi ţuică şi vin. La 5 decembrie, la ora 11:00, vizitatorii vor putea urmări „Teatru de umbre”, realizat de trupa de copii Tropăiele a Atelierului de creativitate al MţR, coordonată de Beatrice Iordan.
• Carmen Anghel-Dobre