x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sfântul Dumitru aduce iarna

Sfântul Dumitru aduce iarna

de Elena Stan    |    Maria Belu    |    22 Oct 2010   •   00:00
Sfântul Dumitru aduce iarna

Week-end-ul acesta este dedicat Sfântului Dumitru, considerat în tradiţia populară patronul păstorilor şi al iernii pastorale. În credinţa populară, acum căldura se "ascunde" în pământ, cei care "ţin" această sărbătoare vor fi feriţi de boli tot anul, iar vitele lor vor fi ferite de atacurile lupilor.

Sfântul Dumitru, numit în popor Sâmedru, este un crescător de animale stăpân pe jumătate de an şi pe iarna care vine, aşa cum Sfântul Gheorghe este stăpân pe cealaltă jumătate de an. Cei doi umblă pe pământ împreună pentru că au încheiat un legământ: Sângeorgi trebuie să înfrunzească codrul până la 23 aprilie, iar Sâmedru să-l desfrunzească până la 26 octombrie.

FOCUL LUI SÂMEDRU
De azi până duminică, în localitatea Şirnea din Braşov se organizează o sărbătoare în care tradiţionalul se contopeşte cu contemporanul, fiind cunoscută sub denumirea de "Focul lui Sâmedru". Cu această ocazie, aici are loc un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate, se adună întreaga suflare a localităţii şi se strigă, în cor, formula consacrată: Pentru recolte bogate, la plecarea de la sărbătoare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile. Focurile se aprind şi pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în această perioadă. Evenimentul se organizează pe Platoul Inima Reginei din Bran, Braşov, iar focul va fi aprins în jurul orei 19:00, urmând a fi stins târziu în noapte. Turiştii vor putea achiziţiona produse tradiţionale specifice zonei, cum ar fi brânză, pastramă de oaie, fructe, miere, gem, alte preparate din carne etc.

Pe tot parcursul celor trei zile, pe scena amenajată în locaţie vor susţine momente artistice de muzică şi dans trupe şi ansambluri din zona Bran. Invitaţii vor putea lua lecţii de dans, săritura peste foc, iar împreună cu copiii din comunitate, turiştii pot merge la urat în casele din vecinătatea locaţiei. Punctul culminant al uratului va fi Castelul Bran, unde fiecare participant va primi tradiţionala plasă cu mere, pere şi nuci.

TRADIŢII MARAMUREŞENE LA MŢR
Muzeul Ţăranului Român organizează în perioada 22-24 octombrie Târgul de Sfântul Dumitru, având ca invitat special Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş. Evenimentul este o şansă pentru descoperirea tradiţiilor maramureşene, meşterii populari expunând obiecte meşteşugăreşti şi de artizanat, lucrate cu migală, după tehnici vechi de când lumea. La fel de căutate vor fi şi produsele culinare locale, precum pâinea de casă, sărmăluţele, plăcintele şi tot felul de gemuri.

ATELIERELE ADRIKA
Şi copiii vor avea parte de surprize. Cei care vor ajunge în Parcul Naţional din Bucureşti se vor putea înscrie la ateliere de creaţie, o modalitate atractivă pentru fiecare copil de a-şi descoperi talentele ascunse. Organizatorii au pregătit cursuri de pictură pe figurine realizate din ipsos sau lemn, dar şi de personalizare rame foto sau jucării din pluş. Toate aceste obiecte realizate de copii vor putea fi oferite celor dragi. Pot participa copii de orice vârstă, taxa de înscriere la un atelier fiind de 10 lei.

CAMPIONATUL REGIONAL DE BARISTA
Campionatul adresat iubitorilor de cafea se va desfăşura în perioada 21-24 octombrie, la Romhotel (în Pavilionul 13). Organizatorul, Asociaţia de Cafea de Specialitate din România, propune pentru primele două zile ale evenimentului degustări de cafea şi workshop-uri. Ziua de sâmbătă este dedicată competiţiei propriu-zise - World Barista Championship -, unde concurenţii vor pregăti în doar un sfert de oră patru espresso, patru cappuccino şi alte patru băuturi la alegere. Primii trei clasaţi vor participa la Campionatul Naţional de Barista.

ZILELE CARTOFULUI ŞI VERZEI
Piaţa Obor le-a pregătit bucureştenilor o expoziţie de produse agricole, numai bune de aşezat în cămări sau în borcane de murături. Timp de două zile, aproximativ 50 de tone de cartofi şi 40 de tone de varză vor fi expuse la târg de producători din întreaga ţară, vizitatorii fiind îmbiaţi să le achiziţioneze la cele mai bune preţuri. De asemenea, se vor vinde fructe de sezon aduse din zone renumite pentru soiurile gustoase. Organizatorii au pregătit şi alte surprize, cum ar fi spectacolele folclorice şi standurile unde se vor putea gusta pastramă, mici şi alte produse la grătar, udate din belşug cu vin şi must.

TÂRGUL DE TURISM AL ROMÂNIEI
Acest sfârşit de săptămână este ideal pentru a vă pune la punct planurile pentru vacanţa de iarnă. Romexpo găzduieşte Târgul de Turism, un eveniment ce atrage an de an cele mai importante agenţii de turism din ţară. Românii vor fi seduşi în principal cu vacanţe la schi în ţară sau în străinătate, dar şi oferte pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă. Foarte atractive sunt reducerile şi ofertele speciale pentru cei care achiziţionează pachete turistice din vreme.


Ocrotitorul Muzeului Satului
Muzeul Satului vă invită între 22 şi 24 octombrie la sărbătoarea de Sfântul Dumitru - ocrotitorul Muzeului Satului. Vom fi împreună şi vom petrece trei zile pline de culoare şi rod bogat, la târgul toamnei, alături de meşteri populari, ansambluri folclorice şi artişti de seamă. Sâmbătă vor fi o serie de concerte susţinute de Gelu Voicu şi Taraful Lăutarii din Teleorman, Ansamblul folcloric aromân Pilisterlu, Ansamblul Asteria al Uniunii Elene din România, Ansamblul Orfeas al Comunităţii Elene din Ploieşti, Corul Serenada al Asociaţiei Liga Albanezilor din România. Taraful Chetriş din Iaşi şi grupul folcloric Bosilce (Busuiocelul) al Asociaţiei ZAEDNO a Bulgarilor din Târgovişte sunt numai două dintre noutăţile incluse în programul târgului. Tot sâmbătă, împreună cu Editura Humanitas, va avea loc lansarea audiobook-ului Minulescu în lectura lui Andrei Pleşu. Duminică vor avea loc concerte ale ansamblurilor Drumul baltagului din comuna Borca, judeţul Neamţ, Reabinuşca din comuna Jurilovca, judeţul Tulcea, Ciobănaşul din comuna Corbi, judeţul Argeş, grupul folcloric Doruri muscelene, Dumitru Zamfira cu taraful său, precum şi tinerii interpreţi Ana-Maria Tomoioagă şi Bogdan Dizău din Maramureş. Puteţi regăsi în această atmosferă de sărbătoare produse ţărăneşti şi bio, precum şi obiecte frumos lucrate de meşterii populari. De la Caravana Jurnalul Naţional vă puteţi completa colecţiile de CD-uri, DVD-uri şi cărţile din Biblioteca pentru toţi, Enciclopedia Britannica, cărţile pentru copii şi


Basmele românilor.Bachus în Focşani
Mustul în şpriţ de la finele lunii octombrie, aroma vinului fiert, gustul delicios al caşului afumat sau al hribilor muraţi, măiestria meşterilor populari şi tradiţiile de sute de ani, conservate atât de bine în Munţii Vrancei, sunt câteva dintre atracţiile cu care sunt aşteptaţi turiştii români şi străini care vor participa la Festivalul "Bachus 2010". Ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, Festivalul Viei şi Vinului se va desfăşura în Piaţa Gării din Focşani şi va pune accent pe tradiţia producerii vinurilor de renume din Vrancea. La festival vor participa producători de vinuri şi comercianţi din ţară, dar şi din alte state din UE, precum şi din China, Federaţia Rusă, Bielorus, Ucraina, SUA, Canada şi Turcia. Ediţia de anul acesta aduce ca noutate prezenţa meşterilor populari vrânceni, dar şi standurile cu produse gastronomice tradiţionale locale. Cei care doresc să-şi achiziţioneze diverse produse tradiţionale fabricate de meşteri populari din judeţul Vrancea şi să cunoască din specificul grastronomic local, dar şi iubitorii muzicii şi dansului sunt aşteptaţi să ia parte la acest eveniment.


Produse bio la magazinul Leacul
Începând cu această săptămână, bucureştenii pasionaţi de alimentaţia sănătoasă pot alege din cele 2.000 de produse ecologice oferite de magazinul Leacul. După aproape trei ani de la inaugurare, magazinul s-a mutat într-o nouă locaţie, mai spaţioasă, situată tot pe Strada Hatmanul Arbore nr. 3-7. La magazin puteţi găsi fructe-legume, brânzeturi, produse de panificaţie, dulciuri, ceaiuri, paste, făinuri, conserve, uleiuri, cosmetice, hăinuţe şi jucării pentru copii. Cu această ocazie, portofoliul de produse ecologice a crescut cu peste 1.000 articole de tipul suplimente alimentare, ceaiuri, tincturi, uleiuri esenţiale, înlocuitori de cafea, unguente, cereale sau fructe uscate. Gama produselor este întregită de o serie de 40 de articole tradiţionale, fără conservanţi, aditivi sau arome artificiale: lapte, brânzeturi de capră, de vacă sau de bivoliţă, smântână, iaurt şi zacuscă. Magazinul este deschis de luni până vineri, până la ora 20:00, iar sâmbăta, de la 10:00 la ora 16:00.

×
Subiecte în articol: special