x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Simbolul motilor, distrus de furia naturii

Simbolul motilor, distrus de furia naturii

de Lucian Dobrater    |    21 Iul 2005   •   00:00
Simbolul motilor, distrus de furia naturii

Furtuna a lovit din nou Romania in noaptea de marti. Alba, Hunedoara, Arad, Covasna, Iasi sau Valcea au fost printre cele mai afectate judete. Vantul devastator a distrus unul dintre monumentele istorice si de suflet ale romanilor, Gorunul lui Horea, situat in cimitirul din satul Tebea.

Ploaia violenta si vantul puternic au condus si la smulgerea turlei Bisericii Ortodoxe din Baia de Cris si acoperisul scolii din centrul comunei, devastand pana si chiliile Manastirii Catolice. "A fost un gorun secular, sub care conducatorul revolutionar Horea i-a chemat la lupta pe motii iobagi. Din pacate, dupa 200 de ani, acum a fost culcat la pamant de vijelie. Nu mai e viu. Asa ceva nu s-a intamplat niciodata in zona noastra, iar prin caderea gorunului am pierdut foarte multi turisti. Este o crima a naturii. Acum ceva lipsesteì, a spus cu amaraciune Romeo Farcas, primarul comunei Baia de Cris.

ISTORIC. Gorunul lui Horea de la Tebea era monument al naturii si, in acelasi timp, monument istoric, ce aminteste ardelenilor de conducatorul marii rascoale taranesti din anul 1784. De asemenea, el reprezenta un simbol nu numai pentru moti, dar si pentru ceilalti romani, Horea fiind omagiat sub gorunul din Tebea in fiecare an in luna septembrie, alaturi de Avram Iancu. Primarul Farcas a mai precizat ca vijelia de marti seara a doborat, pe langa gorunul secular, multi alti copaci, fiind nevoie sa se intervina cu drujbe pentru deblocarea strazilor din zona.

ALBA. Cele mai afectate localitati au fost orasul Cugir si comuna Saliste, unde retelele de telefonie si de alimentare cu energie electrica au fost date peste cap. Ploaia si grindina au lovit si municipiul Deva, in jurul orei 19. In doar o jumatate de ora, circulatia rutiera din centrul localitatii si de pe DN 7 a fost paralizata de apa revarsata pe sosele. Parcarile, beciurile blocurilor si garajele s-au umplut si ele de apa, iar acoperisul unui bloc cu patru etaje de pe strada Nicolae Balcescu a fost smuls ca o pana de vantul puternic, aterizand peste masinile parcate. Primarul Devei, Mircia Muntean, a ajuns imediat la fata locului si a anuntat echipele de interventie si Politia. In municipiul Orastie au fost inundate subsolurile mai multor case si un complex comercial, mai multe strazi fiind blocate din cauza copacilor tarati pe carosabil de vantul puternic. Timp de cateva zeci de minute, circulatia pe doua drumuri nationale - DN 7 si DN 68, a fost blocata tot din cauza caderilor de pomi pe sosea. Cele mai afectate zone din judetul Hunedoara au fost comuna Baia de Cris, municipiile Deva, Brad si Orastie, si orasul Hateg, unde a cazut grindina de marimea unui ou.

VOR SA-SI MUTE SATELE
Persoanele sinistrate din trei comune galatene au cerut autoritatilor locale noi amplasamente pentru a-si construi case, dupa ce viitura le-a distrus gospodariile aflate prea aproape de cursul Siretului. Prefectul judetului Galati, Mihai Capra, a declarat ca satenii din localitatile Tudor Vladimirescu, Vames si Cosmesti Vale, care au fost afectati de inundatii, au cerut vetre de casa in zone sigure. "Am trimis in teritoriu specialisti de la cadastru si de la Inspectia de Stat in Constructii, pentru a identifica, impreuna cu autoritatile locale, noi locatii unde sinistratii sa isi poata construi case", a mai spus prefectul Mihai Capra. Din cele trei localitati au fost evacuate peste 1.400 de persoane, iar 700 de case au fost inundate complet. Numai in localitatea Tudor Vladimirescu cele 60 de case din zona calamitata au fost inundate de 5 ori in ultimii 20 de ani. La Cosmesti, din cele peste 500 de case inundate au mai ramas in picioare doar 200. (Erik Hoosz)

Furtuna violenta - Valcea, intoarsa pe dos


COPACI CAZUTI. Municipiul Ramnicu Valcea a fost devastat marti noapte
O furtuna violenta s-a abatut marti seara si asupra judetului Valcea. In jurul orei 21:00, un vant puternic, insotit de tunete si fulgere apocaliptice, s-a napustit asupra judetului, si in special asupra municipiului Ramnicu Valcea. In nici o ora, sute de arbori au fost smulsi din pamant si azvarliti asemenea unor bete de chibrit asupra drumurilor, dar si a retelelor electrice. Sute de familii au ramas fara curent electric, iar in Ramnicu Valcea si in Berbesti, acoperisurile blocurilor au fost smulse de vant, prabusindu-se peste masini.

ARBORI CAZUTI. Furtuna a afectat nu mai putin de 12 localitati din judetul Valcea: Ramnicu Valcea, Baile Govora, Horezu, Baile Olanesti, Stoenesti, Pausesti Maglasi, Pausesti Otasau, Vladesti, Muereasca, Runcu, Alunu si Cernisoara. In aceste localitati a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica. Arborii smulsi din pamant au blocat drumurile si au avariat acoperisuri.

Nu mai putin de 81 de sate au ramas fara curent electric, 180 de posturi de transformare si 16 linii de medie tensiune fiind grav avariate. In mai multe localitati din judet, stalpii de inalta tensiune au fost doborati la pamant, fiind izolate zone mari, din cauza riscului de electrocutare. Localitatile Cernisoara, Alunu, Vladesti si Pausesti au fost izolate de restul judetului, deoarece au cazut liniile telefonice. Pe Valea Oltului - DN 7, au fost inregistrate nu mai putin de doua blocaje.

Pe DN 67 pe raza comunelor Barbatesti, Stoenesti, Mihaesti, pe DN 605 A la intersectia cu localitatile Milostea si Mateesti, au cazut arbori, care au blocat temporar circulatia autovehiculelor. (Alexandra Chivu, Octavian Herta)

CAMPULUNG ARATA CA DUPA BOMBARDAMENT
Acoperisurile caselor au fost spulberate, cinci autoturisme distruse si copacii culcati la pamant. Orasul Campulung Muscel a fost lovit marti seara de o vijelie cu aspect de taifun, care a maturat totul in cale. Furtuna nu a durat mai mult de un sfert de ora, dar a fost atat de puternica, incat a culcat zeci de copaci, a smuls acoperisurile caselor si a spart geamurile de la balcoane. De altfel, trei barbati au necesitat internare, dupa ce au fost taiati de geamurile facute tandari.

Cinci autoturisme au fost avariate, o parte dintre ele fiind ingropate sub maldarul de scanduri apulberate de pe acoperisul blocurilor, iar altele au fost turtite de copaci. Bulevardul Pardon a fost blocat din cauza unui tei din gradina publica doborat la pamant. Patru cartiere au ramas fara curent electric pana ieri-dimineata si alte sute de oameni din 58 de sate, aflate in localitatile limitrofe, au stat in bezna. In comunele Aninoasa, Dambovicioara, Stoenesti si Valea Mare Pravat exista portiuni unde zone mari de padure au fost culcate la pamant. Orasul arata ieri ca dupa bombardament, localnicii incercand din rasputeri sa remedieze cate ceva din dezastrul facut de tornada. (Elly Carstea)

CELULARE
Companiile de telefonie mobila pun la dispozitia autoritatilor din localitatile izolate celulare cu numere speciale de pe care se pot efectua apeluri gratuite, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. De asemenea, au fost trimise catre aceste localitati statii radio conventionale care vor putea fi utilizate in interiorul satelor. In colaborare cu Posta Romana, MC va derula o campanie de informare a populatiei asupra modalitatilor de anuntare a autoritatilor in cazul producerii unor calamitati.

CFR - Se reia circulatia


Circulatia trenurilor de calatori si de marfa a fost reluata ieri seara pe trosonul de cale ferata Onesti - Comanesti, in urma lucrarilor de restabilire a infrastructurii feroviare afectate de inundatii. Linia a fost inchisa incepand din data de 12 iulie ca urmare a caderilor masive de precipitatii si a unor alunecari de terasament. Au fost repuse in circulatie si trenurile de calatori pe rutele Galati - Bucuresti Nord si retur, Galati - Constanta si retur, potrivit CFR Calatori. Totusi, mai este o serie de trenuri anulate sau deviate. Nu circula trenurile accelerat 13561/13564 intre Iasi - Brasov, Acc 11752/11753 intre Suceava Nord si Brasov, Acc 1662, Iasi - Bucuresti Nord. Trenurile intercity IC 13563/13562, pe ruta Brasov - Iasi si IC 553/554 intre Bucuresti Nord - Suceava si retur au fost anulate. Ieri nu au circulat trenurile R 662/R 661 intre Iasi - Bucuresti Nord si retur si rapidul pe relatia Bucuresti Nord - Iasi si retur.
×
Subiecte în articol: eveniment bucureşti nord pamant valcea