x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sinucidere - un termen acoperitor pentru crima

Sinucidere - un termen acoperitor pentru crima

22 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL
Toate anchetele efectuate in cazul mortii generalului Vasile Milea n-au gasit nici un asasin, desi neconcordantele in probele de la dosar sunt numeroase. Generalul Milea ramane, conform anchetei oficiale, un sinucigas. Comunicatul lui Nicolae Ceausescu, conform caruia Vasile Milea este un tradator si, pentru ca a fost descoperit, s-a sinucis, n-a fost crezut de nimeni. Textul oficial a fost interpretat exact pe dos: "Milea a fost asasinat pentru ca a refuzat sa execute ordinele". Aceasta a fost opinia generala. Dar ancheta n-a gasit nici un asasin.
PROFIL PSIHOLOGIC. Procurorii au concluzionat ca Vasile Milea, general de cariera, era predispus psihic la sinucidere
RATIONAMENT. Din coroborarea informatiilor, rezulta ca Milea tinea telefonul in mana stanga, in timp ce s-a impuscat cu dreapta

La inmormantarea fostului ministru al Apararii Nationale au participat peste o mie de persoane. Cel care a oficiat slujba a fost tot parintele Sica Pahontu. Acesta ne povesteste: "Un alt aspect care m-a socat enorm a fost acela ca la inmormantare au venit cu atata armata... Cuiburi de mitraliera, instalate in curtea bisericii, vanatori de munte imbracati in costume de camuflaj, albe, pentru a se confunda cu zapada... Au facut un circ de nedescris. In fine, la inmormantare au participat, din cate mi-aduc eu aminte, vreo 37 de generali". Intrebam daca printre participanti a fost si Parcalabescu. "Nu", raspunde taios preotul. Inmormantarea generalului a fost inregistrata video de diferiti amatori. Este greu sa vizionezi aceasta caseta. Jalea te cotropeste. De altfel, nici de scris nu este usor. Este greu de descris durerea mamei generalului, care, desi nu putea sa mearga din cauza bolilor si a batranetii, si-a condus fiul pe picioare, pe ultimul sau drum. Nici nu mai putea sa planga. Satenii au retinut la acea inmormantare cum, inaintea slujbei, a aparut curcubeul. "Cine a mai vazut curcubeu in luna decembrie?", intreaba nepoata generalului, Marcela Nitica. Tot ei isi amintesc cum in acea zi cenusie, innorata, cat a tinut slujba, soarele a stat de straja. Pe caseta video, operatorul amator chiar a filmat la sfarsitul slujbei cum soarele se ascundea dupa nori. Dupa inmormantare totul a redevenit cenusiu...

Desi de-abia putea sa mearga din cauza batranetii si a bolilor, mama generalului si-a condus fiul pe ultimul drum

Parintele Sica Pahontu mai face o dezvaluire socanta. "La inmormantare au adus si inima generalului, intr-un borcan mare, cu formol. Borcanul cu inima generalului a fost asezat in sicriu. Ne-am uitat curiosi la ea sa vedem daca este lovita de glont. Era intacta. Nu vorbesc prostii, fac parte dintr-o familie de medici. Nevasta-mea e medic, fata mi-e medic. Inima era intacta. Daca nu s-a evaporat formolul ala poate fi vazuta, cum am vazut-o noi si acum", dezvaluie parintele, iar sora generalului aproba.

Gheorghe Nitica aduce noi date despre asasinatul generalului Vasile Milea. "Un apropiat de-al unchiului Vasile (Milea - n.r.) l-a intrebat pe aghiotantul sau, pe capitanul Barbu: «Domnule, spune-ne si noua cum a murit generalul. Daca vrei ne spui, daca nu, nu ne suparam, dar nu ne minti si dumneata cum au facut ceilalti». Atunci, Barbu si-a scos pistolul din toc si a lovit cu patul in masa de mai multe ori. Buf, buf, buf. «Uite, asa a murit!». Si nu a mai zis nimic. Noi, cand ne-am dus la Academia Militara, unde la 29 decembrie a avut loc ceremonialul, se cam terminase. Cosciugul era pus pe masa, cu capul spre iesire. Eu am intrat pe partea stanga a generalului Milea. M-am uitat la capul lui si l-am vazut vanat in zona tamplei pana la ceafa. Atunci am zis tare: «Nenorocitii, l-au mai si chinuit». Cineva care m-a auzit a zis: «Taci domne, ca a murit demn». Vanataia era una de lovitura, era profunda. De-abia dupa aia am facut legatura cu cele spuse de capitanul Barbu", spune Gheorghe Nitica, refuzand, insa sa ne dezvaluie identitatea celui caruia i s-a confesat fostul aghiotant al lui Milea. "Nu am acceptul lui si nu vreau sa ii fac probleme. Acum, cu toate cele intamplate, omului ii este frica sa vorbeasca", sustine Nitica. Multora le este frica. De exemplu, sotiei generalului, Nicoleta Milea. Gheorghe Nitica ne spune cum a incercat dupa moartea sotului sa afle cele intamplate. "A mers la Robu, procurorul general al Romaniei de atunci, a ajuns si la Iliescu. In momentul cand a ajuns pe fir unde nu trebuie i s-a atras atentia: «Doamna, aveti copii, mai bine acceptati ideea ca s-a sinucis». De-atunci, Nicoleta nu a mai facut nici un demers", spune Gheorghe Nitica.

PROBA. Un pistol, devenit exponat de muzeu

Arma cu care s-a tras, in cazul mortii generalului Vasile Milea, a fost un pistol Carpati, model 1974, calibrul 7,65 mm

Rezultatele expertizelor n-au reusit insa clarificarea elementelor, care nu exclud posibilitatea unui asasinat.

Arma cu care s-a tras a fost ridicata si sigilata pe 22 decembrie 1989 de ofiterul armurier Vlad Dumitrescu. "Am manevrat pistolul cu ajutorul unui prosop. Am scos incarcatorul, am armat pistolul si am scos cartusul care era pe teava. Toate aceste piese au fost introduse intr-un plic alb, care a fost sigilat cu scotch", declara Dumitrescu. Expertizarea armei a stabilit ca pistolul Carpati, model 1974, calibru 7,65 mm, era in perfecta stare de functionare. Specialistii au exclus posibilitatea unei descarcari accidentale datorita modului in care se armeaza pistolul. Arma prezenta urme de tragere destul de putine, ceea ce indica faptul ca s-a tras "posibil doar o data".

Experimentele balistice facute cu pistolul Carpati acrediteaza ideea ca lipsa urmelor suplimentare de tragere pe mana dreapta a generalului Milea este explicabila, pentru ca "in cazul acestui tip de arma, urmele suplimentare se depun pe mana in cantitati foarte mici, prin cadere nu prin infigere si, daca nu sunt prezervate imediat, se pot scutura sau altera". Nu vom sti insa niciodata cu siguranta daca ministrul a prezentat astfel de urme pe mana, urme ce ar inlatura ipoteza crimei. Specialistii au stabilit ca pistolul Carpati al ofiterului Tufan este arma din care a pornit glontul care l-a ucis pe ministru. Nimeni in acest dosar nu a parut sa se gandeasca insa la ridicarea amprentelor de pe arma. Un procedeu clasic de cercetare criminalistica si un aspect esential intr-un caz de moarte violenta. Urmele degetelor generalului Milea ar fi trebuit sa se regaseasca foarte clar pe manerul armei in eventualitatea sinuciderii, dar proba nu a fost prelevata niciodata.

Scaunul pe care statea Milea in momentul "sinuciderii" a fost recuperat ulterior de la o unitate militara

Expertizele au stabilit ca generalul Milea statea pe scaun in momentul impuscarii. Scaunul a fost expertizat insa mult dupa inceperea anchetei, pentru ca i se pierduse urma. A fost gasit de procurorul Vasile Pantea la o unitate militara. Spatarul prezenta in partea de sus orificii specifice unui proiectil, care de altfel nu s-a gasit niciodata. In mod ciudat, glontul a avut un traiect descendent prin corp, dar a intrat in scaun perpendicular. Pentru a fi posibil un asemenea unghi de intrare a glontului, generalul Milea ar fi trebuit sa stea pe scaun intr-o pozitie cel putin incomoda pentru un om care se sinucide: intr-o rana, pe partea stanga, cu mana dreapta usor ridicata si cu arma nelipita de corp, practic fara un punct de sprijin al mainii care tinea pistolul.

Fostul procuror Vasile Pantea, cel care a efectuat prima ancheta, sustine si acum ca generalul s-a sinucis pentru ca era stresat

Vasile Pantea este acum avocat. In 1990 a preluat, ca procuror militar, dosarul mortii generalului Milea si dupa cateva luni a dat solutia neinceperii urmaririi penale. "Nu s-a exercitat nici un fel de presiune asupra mea, iar eu sunt un om extrem de riguros in profesie. Cred si acum ca am dat o solutie buna in acest dosar, cred ca generalul Milea s-a sinucis, desi la acel moment am avut si eu indoielile si intrebarile mele. Daca vreti, declaratiile din dosar au avut exact caracterul haotic al acelor zile in care informatiile erau trunchiate de zvonuri si dezinformare. Poate singurele presiuni au fost acelea ale presei, care voia cu tot dinadinsul ca acest dosar sa se transforme intr-unul de crima", ne-a declarat Vasile Pantea.

"Am propus sa iesim in presa si sa spunem toate greutatile pe care le intampinam decat sa fim suspectati ca ascundem unele lucruri sau suntem de rea-credinta. Dar nu s-a vrut si nici acum nu inteleg de ce", isi aminteste Pantea. A trebuit sa inceapa ancheta cu un handicap major: lipsa cercetarii la fata locului. "S-au pierdut foarte multe date si marturiile luate dupa o perioada de la intamplarea evenimentului sunt tot timpul distorsionate de trecerea timpului, de modul diferit de perceptie al fiecaruia. Una din intrebarile pe care mi le-am pus este daca Milea, dupa ce s-a impuscat, ar fi putut ajunge singur pe canapea, lasand pistolul unde se presupune ca era. Nu e neaparat o dovada de crima. Chiar daca cineva ar fi intrat dupa sinucidere si l-ar fi pus pe Milea pe canapea pentru a-i acorda primul ajutor, tot nu ar fi spus asta in vecii vecilor, din frica de a nu fi suspectat de o asemenea moarte. De asta m-am izbit in ancheta. Esti obligat sa lucrezi numai cu probele pe care le ai in dosar, or, ce aveam eu nu permitea nici o alta solutie", declara fostul procuror.

Vasile Pantea isi aminteste ca generalul Milea a fost descris de toti martorii ca fiind un om care a urcat greu in ierarhie, un om cu credinta in valorile militare, care facea lucrurile din convingere. "Cred ca nu a mai suportat sa-si incalce propriile valori si a facut acest gest ca un om de buna-credinta caruia i s-a sfaramat lumea in care credea".

DOVADA

MORMANT. Generalul a fost ingropat la Leresti
"La inmormantare au adus si inima generalului, intr-un borcan mare, cu formol. Borcanul a fost asezat in sicriu. Ne-am uitat curiosi la ea sa vedem daca este lovita de glont. Era intacta!" - Parintele Sica Pahontu

AMENINTARE

"In momentul cand a ajuns pe fir unde nu trebuie i s-a atras atentia: «Doamna, aveti copii, mai bine acceptati ideea ca s-a sinucis!». De-atunci Nicoleta nu a mai facut nici un demers" - Gheorghe Nitica

SEMNE DE INTREBARE
  • Ancheta a fost ingreunata de lipsa unei cercetari la fata locului.
  • Ora la care s-au intamplat lucrurile este nesigura. Marturiile celor prezenti la etajul 6 variaza la distanta de o ora.
  • Intamplarile din dimineata zilei de 22 decembrie, inclusiv ultimele cuvinte ale generalului Milea, sunt povestite de cei aflati acolo, iar in parte nu se sustin unele pe celelalte.
  • Pozitia exacta a pistolului, pozitia scaunului pe care statea generalul Milea in momentul in care glontul i-a strapuns pieptul au ramas neclarificate. Nu reiese daca si unde a fost gasit glontul care l-a ucis pe general.
  • Desi se spune ca in birou exista o singura intrare, nimeni nu vorbeste despre alte posibilitati de patrundere in cabinet. Nu se stie daca geamurile erau deschise, ori daca cineva a cercetat in acele momente debaraua.
  • Carnetele generalului Milea cu ultimele insemnari nu se regasesc la dosar.
  • Sora generalului: "A fost omorat!"

    CERTITUDINE. Viorica Dumitrecu nu are indoieli
    Cel care ne-a ajutat sa reunim rudele generalului de la Leresti a fost Gheorghe Nitica, sotul nepoatei lui Vasile Milea. Marcela Nitica a ramas orfana, fiind crescuta de bunica sa, mama generalului. La discutii a mai participat si preotul Sica Pahontu, si Viorica Dumitrescu, sora generalului, dar si Gheorghe Nitica. Primele intrebari i le-am pus Vioricai Dumitrescu, sora lui Vasile Milea.

    Jurnalul National: Cand ati vorbit ultima oara cu fratele dvs?
    Viorica Dumitrescu (plangand): Joi, la 21 decembrie l-am cautat la telefon. Eram atat de speriata... L-am gasit pe capitanul Barbu. I-am spus ca vreau sa vorbesc neaparat cu fratele meu. Mi-a spus "Deschideti televizorul si o sa-l vedeti". Intr-adevar era mitingul... L-am rugat pe capitan sa-i transmita ca l-am cautat si sa ma sune. Si am tot asteptat sa-mi dea telefon. In 22 decembrie eram la bucatarie (ing. Viorica Dumitrescu locuia in Brasov - n.r.) si am auzit comunicatul la radio. Am fugit la sotul meu, tipand "A fost omorat!", cu toate ca la radio spuneau ca s-a sinucis.

    Dar cu domnia sa cand ati vorbit ultima oara, mai pe indelete?
    In iulie (1989 - n.r.), la Brasov, unde a venit intr-o inspectie si a trecut si pe la noi. Atunci, ca sa scape de cel de la Securitate, care il insotea peste tot, a intrat cu mine in garaj, sub pretextul, de a vedea cum l-am amenajat. M-a intrebat in soapta: "Cum sunteti, aveti vreun necaz?". Asa era el, se ocupa de familia lui... Tot in ’89, in februarie, a venit la mine la Brasov, unde o aveam si pe mama. Era ziua ei si el a venit cu un buchet mare de garoafe. Am mai vorbit cu el in septembrie 1989, cand a venit la Leresti.

    Dupa moartea sa nu v-a contactat nimeni de la MApN?
    Nimeni. M-am dus eu la seful garnizoanei de vanatori de munte din Brasov pentru a ma sfatui cu el cum si ce sa fac. M-a sfatuit sa nu fac nici un demers. Mi-a mai spus ce a patit sora lui Gica Popa, cel care l-a judecat pe Ceausescu. Ei bine, si el s-a sinucis in mod suspect, iar sora lui a incercat sa aduca experti din strainatate pentru a verifica dosarul lui. Comandantul garnizoanei mi-a spus ca sora acestuia a trebuit sa plece din tara, ca a fost urmarita... S-a lasat pagubasa. Mi s-a facut si mie teama..

    Stanculescu ascunde documente

    Sotia generalului Milea, Nicoleta Milea, l-a acuzat printr-un memoriu transmis redactiei pe generalul Victor Stanculescu de confiscarea unor documente importante care ar putea fi de folos anchetei.

    "Nu-i cer domnului general decat un singur moment de sinceritate in care sa ne spuna clar daca era in sediul CC cand sotul meu a fost impuscat, daca stie sau nu cum s-au derulat evenimentele, daca l-a vazut personal sau a aflat de la alte persoane. Generalul se prezinta ca unul care cunoaste bine problema mortii ministrului Apararii, dar raspunsurile evazive si contradictorii date dovedesc ca domnul general a facut uz de toate «calitatile» sale pentru a ne ascunde ceva.

    Raspunsurile enigmatice date de general, dupa cum ii este obiceiul, incepand cu ideea «sinuciderii», apoi a «impuscarii» (de catre cine?) urmate de alte opinii «ca a fost lasat sa moara sau ajutat sa moara», trebuie analizate cu toata seriozitatea. Dezlegarea problemei nu este doar de interes familial, ci, dupa opinia multor militari, de interes national."

    "Incercand o recapitulare a faptelor, trebuie spus ca moartea sotului meu a avut loc in dimineata zilei de 22 decembrie 1989, probabil intre orele 9:00-11:00, inaintea fugii lui Ceausescu de pe sediul CC. Cei care au actionat pentru eliminarea ministrului nu puteau fi decat cei devotati dictatorului. Ma intreb cine a mai avut ulterior interesul sa-i acopere pe asasinii sotului meu. Ii amintesc domnului general ca un document important mi-a fost confiscat de domnia sa impreuna cu domnul procuror general al Romaniei dupa 1990, domnul Robu. Cer public ca acest document sa fie trimis procurorilor care instrumenteaza cazul generalului de armata Milea."

    ANCHETA MORTII GENERALULUI
    In urma articolelor noastre referitoare la moartea generalului Vasile Milea, Procurorul General al Romaniei a dispus redeschiderea anchetei privind imprejurarile in care si-a pierdut viata fostul ministru al Apararii Nationale. Reamintim ca, initial, acest dosar a fost clasat cu solutia "sinucidere". In acest moment, la sapte luni de la redeschiderea anchetei, dosarul are sapte volume, cu peste 2.500 de file. In cursul noii anchete au fost audiati peste 60 de noi martori, si s-au efectuat numeroase noi expertize criminalistice si medico-legale. Col. magistrat Gheorghe Oancea ne-a relatat ieri ca, "de la reluarea anchetei s-au cercetat, pentru prima data, mai multe obiecte si locatii care nu au mai fost studiate niciodata pana acum. In cursul acestor cercetari am constatat ca intre datele criminalistice avute in vedere la prima ancheta si faptele care rezulta din aceste noi indicii si marturii exista anumite contradictii, pe care dorim sa le clarificam. Ancheta se apropie de sfarsit". (Vasile Surcel)

    NU RATATI!
    A venit si ziua cea mare la care au sperat romanii, ziua in care dictatorul si "sinistra" sotie au trebuit sa fuga cu un elicopter de pe acoperisul Comitetului Central. Ultimele ore ale lui Ceausescu sunt relatate de un martor ocular aflat in preajma acestuia.

    Despre acest episod, in ziarul nostru de maine.
    ×