x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Soluție inteligentă pentru un fiasco previzibil: Mai puține fonduri europene, mai puțină pagubă la bugetul statului

Soluție inteligentă pentru un fiasco previzibil: Mai puține fonduri europene, mai puțină pagubă la bugetul statului

de Diana Scarlat    |    23 Aug 2021   •   07:43
Soluție inteligentă pentru un fiasco previzibil: Mai puține fonduri europene, mai puțină pagubă la bugetul statului

Programul național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF) este un succes, din perspectiva Autorității Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI): s-a cadastrat 13% din suprafața României în ultimii cinci ani, iar acum se lucrează la încă 18%. Dacă se va cadastra în același ritm, programul gratuit n-ar avea nicio șansă să fie încheiat cu succes până în 2023, dar reprezentanții Autorității sunt optimiști și așteaptă o prelungire a programului, pentru care deja pregătesc o solicitare foarte bine argumentată. Mai important la acest program este că s-ar pierde foarte puțini bani europeni: s-ar cheltui în continuare veniturile proprii ale ANCPI și România nu va avea o sumă mare de returnat, dacă proiectul nu se va finaliza conform planificării, tocmai pentru că nici nu a cheltuit mult. 

 

 

 

ANCPI a răspuns întrebărilor adresate de Jurnalul, în legătură cu suprafețele cadastrate în ultimii șase ani, prin programul național gratuit (PNCCF). Nu 18% - așa cum am scris într-un articol anterior, în Jurnalul -, ci doar 13% din suprafața totală a României s-a măsurat în cadrul acestui program, iar acum sunt în derulare lucrări pentru încă 18%. Prin PNCCF se cadastrează gratuit terenuri, clădiri și apartamente din România, cea mai mare parte din finanțare fiind din veniturile proprii ale ANCPI – peste 900 de milioane de euro. Din totalul de 1,2 miliarde de euro, doar 312 milioane au reprezentat alocarea din fonduri europene (Axa prioritară 11 a POR 2014-2020), dar numai 3,3% din suprafața cadastrată până acum prin acest program (13% din suprafața totală a țării) s-a plătit din banii europeni, conform ANCPI. 

 

Se salvează și banii de cofinanțare

 

Cum orice proiect cu finanțare din fonduri europene pune România în pericolul de a returna banii și de a plăti despăgubiri, în cazul în care nu se termină la timp și dacă nu corespunde standardelor impuse, cadastrarea nu va face o pagubă foarte mare, chiar dacă PNCCF nu se va termina în 2023. De asemenea, se salvează și 46.933.673 de euro, reprezentând cofinanțarea de la bugetul de stat, alocată pentru Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” - cu beneficiar ANCPI -, „care completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României”, precizează Autoritatea, pentru Jurnalul. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. 

 

Blocajele au foarte multe motive 

 

Cauzele pentru care programul nu ar putea să se finalizeze în timpul prevăzut de proiect sunt multiple și au fost prezentate în mai multe articole din Jurnalul, în ultimii doi ani: de la interesele celor care au suprapus cadastre, dintre care unii au furat terenuri, alții au făcut inginerii cu banii statului, construind pe suprafețe necadastrate, clădiri sau fabrici pentru care România le va plăti despăgubiri. Chiar dacă UE a cerut cadastrarea României și ne-a dat bani, chiar dacă au fost și foarte mulți bani din bugetul propriu al ANCPI, se cunoșteau de mult timp problemele mai ales din zonele rurale ale României (adică peste 85% din suprafața totală), unde sunt foarte multe suprafețe suprapuse în cadastru și încurcă  activitatea celor de la APIA. Programul a fost un real ajutor și pentru campaniile electorale, pentru că l-au folosit absolut toți candidații, ca promisiune. În continuare se poate vedea clar că mulți primari refuză să încheie contracte pentru a cadastra gratuit, mai ales după ce unii au plătit din bugetele locale cadastrarea cu mai mulți bani decât este prevăzut de lege pentru PNCCF.  

ANCPI precizează că pe 1 august 2021 erau cadastrate prin PNCCF doar 3.076.708 hectare, reprezentând 13%, și aproximativ 4,3 milioane de imobile, dar sunt în derulare „lucrări de înregistrare sistematică pentru o suprafaţă de 4.168.785 de hectare, reprezentând 18% din totalul suprafeţei României”.

 

 

Ce se întâmplă dacă programul nu va avea rezultatele prevăzute, până în 2023? 

 

ANCPI răspunde cu optimism că pregătește o propunere pentru prelungirea perioadei de implementare a PNCCF. „Realizarea cadastrului reprezintă o necesitate și nu o opțiune, iar beneficiile obținute prin înregistrarea sistematică a proprietăților reflectă această necesitate: realizarea unui inventar complet al proprietăților din rural și urban; înscrierea în evidențele de cadastru și carte funciară a domeniului public și privat al statului; clarificarea regimului juridic al proprietăților imobiliare publice și private; finalizarea înregistrării terenurilor agricole, pentru a asigura implementarea schemelor de plăți în agricultură; siguranța circuitului civil al imobilelor; deschiderea gratuită a cărților funciare pentru toate proprietățile din România”. Problema este alta: nu necesitatea cadastrării, ci explicarea blocajelor. Tot ANCPI ne mai anunță că derulează o procedură de licitație deschisă pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor din 297 de UAT-uri, din 37 de județe. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR). Asta nu înseamnă, însă, că se va face repede și cadastrarea, pentru că nu depinde de ANCPI, ci de primari. Dacă în continuare primarii nu vor dori să semneze contractele pentru cadastrare, eforturile ANCPI vor rămâne fără finalitate. „PNCCF nu a avut până în prezent blocaje în ceea ce privește finanțarea, în fiecare an fiind efectuate plăți. (...) În perioada 2016-2021, singurul an în care nu a fost lansată o nouă etapă de finanțare pentru realizarea, de către primării, a lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților pe sectoare cadastrale a fost 2020”, precizează ANCPI, pentru Jurnalul. 

 

 

La data de 01.08.2021, din suprafaţa de 3.076.708 hectare înscrisă în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară ca urmare a lucrărilor de înregistrare sistematică, 3,3% a fost realizată cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR).

 

ANCPI

 

Implementarea efectivă a programului a început în anul 2016, iar suprafața înregistrată a cunoscut o creștere graduală de la un an la altul în perioada 2016 -2020. Dacă în anul 2015 era înregistrată prin cadastru sistematic suprafața de 49.362 de hectare, la 31.07.2021, suprafața înregistrată era de 3.076.707 de hectare. 

 

ANCPI

×
Subiecte în articol: fonduri europene