x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Soluțiile de reducere a consumului par inspirate din regimul Ceaușescu

Soluțiile de reducere a consumului par inspirate din regimul Ceaușescu

de Diana Scarlat    |    10 Mar 2022   •   07:45
Soluțiile de reducere a consumului par inspirate din regimul Ceaușescu

Membrii USR-PLUS au fost primii care au prezentat ca soluție în lupta cu Vladimir Putin reducerea temperaturii din locuințe.

După ce mulți români au fost scandalizați de această „soluție” ca „armă de luptă împotriva Rusiei”, marți a prezentat-o, oficial, Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, la Bruxelles. Oficialul european îndeamnă populația să contribuie la lupta împotriva lui Vladimir Putin, trăind la temperaturi reduse, pe timpul iernii. Aceeași „soluție” ne-a fost prezentată, în anii ’80, de dictatorul Nicolae Ceaușescu. Se adaugă înfometarea, reducerea consumului de electricitate și circulația mașinilor în funcție de numerele de înmatriculare, cu soț și fără soț.

Deși pare o glumă sau un coșmar pentru românii care au trăit în comunism, la nivel mondial chiar se consideră și se prezintă ca soluție renunțarea la confort, pentru a-nvinge Rusia. Românii cu vârste de peste 38 de ani își mai amintesc suferințele din regimul comunist, lipsa alimentelor, cozile la carne, ouă, pâine, lapte și cumpărăturile pe cartelă, dar mai ales frigul cumplit din case. După decembrie 1989 s-a așteptat normalitatea din Occident: mâncare suficientă, căldură în case, libertatea de a circula cu mașina personală chiar și duminica, indiferent dacă numerele de înmatriculare erau cu soț sau fără soț. Europa adoptă acum exact măsurile din dictatura comunistă, pentru reducerea consumului, nu doar de energie, ci și de alimente. De fapt, toate aceste măsuri erau prevăzute și în Green deal, de mai mulți ani, fiind inițial prezentate ca sacrificii pentru salvarea planetei, dar s-a vorbit întotdeauna și de nevoia reducerii dependenței energetice față de Rusia. Acum sunt prezentate toate în contextul războiului împotriva Rusiei.

Corectitudinea la 19 grade Celsius

Îndemnul de a regla centrala la temperaturi cât mai mici nu este nou. De mai mulți ani se face o adevărată campanie de conștientizare în Occident, astfel încât oamenii să se obișnuiască la cel mult 19 grade Celsius, aceasta fiind temperatura prezentată ca optimă și „normală”. Dar noile îndemnuri sunt de a scădea temperatura din case sub 19 grade, ca sacrificiu necesar în războiul cu Rusia lui Putin. De altfel, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat încă de anul trecut că nu ar trebui să fie atât de supărați bucureștenii, pentru că temperatura din case trebuie să fie de cel mult 19 grade Celsius, ca în țările civilizate. 

Progresiștii se luptă cu Putin

Până marți, mulți dintre cei oripilați de „soluție” îi acuzau pe membrii USR-PLUS pentru prezentarea unei demențe comuniste ca normalitate, însă Frans Timmermans ne-a arătat că aceasta este calea europeană de răspuns la dependența de gazul rusesc – prezentat, de altfel, în ultimii ani, drept „murdar”, în discursul public al activiștilor de mediu și al politicienilor din mai multe partide. Cealaltă soluție de reducere a consumului, circulația alternativă a mașinilor, s-a extins de la o zi pe săptămână, cum era în România comunistă, la o săptămână pentru numerele cu soț și una pentru cele fără soț, preluând modelul ceaușist. Cei care cred că ar fi o noutate în Europa ar trebui să verifice situația din capitala Greciei, unde se aplică o măsură similară în ultimii ani. Acum se propune extinderea acesteia, în noul context.

Occidentalii vor afla cum se trăia în dictatură

Mâncarea – sau lipsa ei – va reprezenta, cu adevărat, o noutate pentru Occident. Românii care au trăit în comunism sunt obișnuiți cu foamea și raționalizarea alimentelor, dar ceilalți europeni nu știu ce înseamnă aceste lucruri. Încă din 2019 au existat analiști care anunțau că urmează cea mai puternică dintre crizele economice din ultima sută de ani, deși nu existau semne care să prevestească atunci această situație. În 2020 au început mulți analiști economici să vorbească despre foamete și iminenta întrerupere a lanțurilor de alimentare în retail. Nici măcar în lockdown nu au existat astfel de situații decât în cazuri izolate, care au fost date ca exemplu, însă acum începe să se profileze și această posibilitate, în contextul nevoii de reducere a consumului de combustibil, în lupta cu Rusia.

Guvernele nu găsesc soluții de reducere a costurilor gazelor, electricității și carburanților, singura propunere fiind reducerea consumului, chiar dacă asta ar însemna frig și foamete.

Scumpirea gazului nu înseamnă doar frig în case, ci mai ales reducerea producției industriale și agricole. Îngrășămintele pentru agricultură necesită gaz pentru producție. Lipsa lor va duce la o scădere estimată la peste 50% în România, anul acesta, față de 2021, adică foamete.

Guvernului i se dau soluții pentru salvarea economiei

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) solicită intervenția de urgență a Guvernului României pentru a opri dezastrul către care ne îndreptăm. Deși suntem în al 12-lea ceas, încă se poate face ceva pentru a nu ne distruge totalmente țara! Mediul privat a identificat soluții care se pot aplica imediat, dacă există voință politică. Energia electrică și gazele naturale sunt factori esențiali în orice proces de producție și servicii. Un studiu realizat de Energy Efficiency Consultants (EFC) a identificat un set de soluții care ar putea scoate România din criza economică actuală, prin „Reducerea costurilor cu energia electrică și gazele naturale în anul 2022” (analiză, evaluare și recomandări), în niciun caz prin reducerea consumului de către populație. COTAR cere Guvernului și plafonarea prețului RCA, și intervenția de urgență pentru oprirea creșterii prețului carburanților, măcar prin adoptarea soluțiilor aplicate deja de alte state europene, precum Ungaria sau Bulgaria.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×