x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sorin Oprescu: Geoana face compromisuri cu sforarii

Sorin Oprescu: Geoana face compromisuri cu sforarii

de Lavinia Dimancea    |    04 Dec 2006   •   00:00
Sorin Oprescu: Geoana face compromisuri cu sforarii

Aspirant la sefia PSD, Sorin Oprescu il acuza pe contracandidatul sau Mircea Geoana ca a intrat in jocul "combinatorilor" din partid. Intr-un interviu acordat Jurnalului National, Oprescu vorbeste despre aranjamentele de la Congresul din 10 dec.

Sorin Oprescu acuza lipsa de verticalitate a liderului PSD. Liderul PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, contracandidatul lui Mircea Geoana la sefia partidului, este convins ca la Congresul din 10 decembrie vor fi facute jocuri si aranjamente. Oprescu recunoaste ca este sapat de Marian Vanghelie si marturiseste ca l-a avertizat pe "marele maestru combinator" Viorel Hrebenciuc sa stea in banca lui.

†Jurnalul National: De ce va vreti presedinte PSD? Mircea Geoana nu e bun?
Sorin Oprescu: Eu nu ma vreau presedinte al PSD, asa cum nu m-am vrut nici in 2005, si nici inainte. Eu vreau un PSD care sa revina pe primul loc in increderea cetatenilor acestei tari. Despre cat de bun e Mircea Geoana vorbesc sondajele de opinie. Am reusit un record absolut, atingand minimul istoric de sub 20%, iar Mircea Geoana trebuie sa dea socoteala. Habar n-am daca eu sunt cel mai bun pentru postul asta de presedinte, dar in mod sigur sunt mai bun decat Mircea. De ce? Nu am fost parasutat de altii in fruntea partidului, a trebuit sa trag tare pana am ajuns sus si am fost tot timpul legat de oamenii de la baza partidului...Hrebenciuc, tras de maneca

†Mircea Geoana a fost "parasutat" in fruntea partidului?
Nu numai Mircea Geoana, si altii. Si el, si ceilalti sunt "creatiile" lui Adrian Nastase. S-au trezit ministri peste noapte, apoi au devenit membri de partid si au fost cooptati in conducere, desi munca de partid era un capitol nedefrisat pentru ei.

†Dar a fost Geoana "parasutat" pe pozitia de lider?
La congresul din 2005, ideea a fost clara: s-a creat un val al votului negativ impotriva lui Ion Iliescu.

†S-a vorbit de negocieri, de jocuri de culise...
Da, a fost un vot negativ dat presedintelui Iliescu, obtinut prin negocieri facute in spatele usilor inchise, pe holurile Congresului...

†Cine le-a facut?
Marele maestru combinator al tuturor combinatiilor posibile si imposibile, Viorel Hrebenciuc.

†Va asteptati ca Hrebenciuc sa se ocupe de "combinatii" si la Congresul din 10 decembrie?
I-am spus zilele trecute sa stea in banca lui, sa isi vada de treaba.

†Ce v-a raspuns?
N-ar trebui sa vorbesc asa, pentru ca eu sunt prietenul lui... Ma onoreaza aceasta prietenie cum cred ca il onoreaza si pe el posibilitatea ca eu sa intervin cu profesionalismul meu ca sa-l avem in continuare in mijlocul nostru pentru a-si face combinatiile.

Combinatorii si sforarii

†Va temeti ca veti pierde din cauza aranjamentelor la Congres? Ati acuzat deja jocurile din PSD.
Doamna, eu nu ma tem decat de Dumnezeu, sa nu ma pedepseasca cu un tremurat de mana la operatie. Cat despre aranjamente, vor fi, nu-mi fac griji, dar am puterea sa le inving cu un mic ajutor din partea poporului PSD. Chem acest popor la vigilenta si ii cer sa le dea cu flit sforarilor, combinatorilor si gascarilor care vor sa puna definitiv mana pe partid, manipuland constiinta oamenilor de buna-credinta.

†Mircea Geoana vorbea de o competitie corecta, de idei si programe...
Mircea e un baiat onest, fair-play, care chiar a vrut sa faca ceva pentru partid. Din pacate, a ales calea compromisurilor cu sforarii din partid si cu adversarii nostri din afara lui, agitandu-se atat intre Cotroceni si Victoria, incat oamenii nostri, alegatorii, s-au debusolat complet. Au luat-o spre Gigi Becali, iar noi am cazut sub 20%.

†Cine sunt sforarii din PSD? Hrebenciuc?
Sunt mai multi. Hrebenciuc e mai mult decat un sforar. E combinator. Sforarul are gradul II, iar mai sus de sforar e combinatorul. Sforarul este cel care trage sfoara, iar sfoara se rupe sau nu. Combinatorul este stapanul inelelor, cel care incearca sa-si adune toate inelele in asa fel incat toate jocurile sa fie facute de el. El este seful tuturor celor care fac jocuri in spatele usilor inchise.

†Dati exemple de sforari.
Sunt o multime de oameni... Eu am mai spus si spun inca o data: Mircea Geoana este un balon captiv al celor care l-au sustinut si l-au impus la Congresul din 2005 prin manevre de culise si niciodata nu va putea sa se desprinda de acesti oameni.

†Va referiti la Grupul de la Cluj? La Miron Mitrea?
Grupul de Cluj a ajuns superfluu. Stim cu totii din cine este format acest grup. Miron Mitrea, din cate stiu eu, are predilectie pentru Vrancea si Bucuresti. Intr-adevar, a existat o coagulare la inceput in jurul acestui Grup de la Cluj, dar, cu timpul, oamenii au inceput sa se cam sature de ideile lor futuriste, fara un rezultat apropiat, si au inceput sa ii lase in pace, in sensul combinatiilor si al vorbelor. Acum, combinatorii de dincolo de munti si-au dat mana cu combinatorii din partea asta a muntilor, din est, si au ostilizat o serie de presedinti de organizatie. De data asta este vorba de o coagulare diseminata, facuta in nuclee pe teritoriul intregii scumpei noastre tari.

†Ce urmaresc acesti "combinatori"?
Sa mentina un PSD la 18%-20%, daca nu si mai jos, pentru a putea sa-l managerieze cat mai aproape de rezultatele pe care le doresc ei. Am din ce in ce mai mult senzatia ca se doreste ca PSD sa fie un partid mediu care sa poata fi folosit dupa alegerile parlamentare in negocierea guvernului. Deci, un partid de mana a doua, nu ceea ce a fost PSD, un partid principal de Opozitie, un partid care a stiut sa-si faca guverne si sa si le sustina singur... De ce fac asta? Pentru ca este mai comod si sunt convins ca puterea actuala le iarta o multime de lucruri care ar putea sa le fie imputate. Stiti, visele DNA...

Vanghelie, sef in comunicare

†Ati vorbit de jocuri chiar in organizatia Bucuresti. Va sapa Marian Vanghelie?
Am o baza solida - si scolara, si profesionala, si politica - astfel incat sapaturile lui Vanghelie ma afecteaza prea putin. Din pacate pentru el, Vanghelie se ocupa de prea multe lucruri si uita ca trebuie sa se ocupe, deocamdata, de unul singur: sa invete. Sa invete ca, in politica, pentru a-i castiga pe oameni, e nevoie si de principialitate, si de fidelitate fata de un proiect, si fata de agenda publica. Doar cu tupeu, cu ambitii nelimitate si cu spectacole agramate de mahala nu ajungi prea departe. Cel mult, pe locul intai in topul mascaricilor de pe sticla televizorului.

†Recunoasteti asadar ca Vanghelie se ocupa de jocuri...
El si-a lipit imaginea de presedintele partidului si exemplul cel mai bun este faptul ca, in ultimele sase luni, eu n-am avut nici un fel de comunicare cu presedintele PSD. Comunicarea am facut-o prin Vanghelie.

†Adica pentru Mircea Geoana, Vanghelie a fost in tot acest timp liderul PSD Bucuresti?
Cam asa. Cel putin, aceasta a fost perceptia mea.

†Este posibil un troc Vanghelie-Geoana privind sustinerea reciproca in functii: Geoana la sefia PSD, Vanghelie la cea a PSD Bucuresti?
Sunt convins ca Vanghelie poate sa spuna in orice moment chestia asta: "Mircea, te iubim, ca ca tine nu gasim".

†Daca pierdeti, luati in calcul sa renuntati la sefia PSD Bucuresti?
Deocamdata nu iau in calcul infrangerea...

Oferta pentru Ion Iliescu

†Sunteti de acord ca Ion Iliescu sa detina functia de presedinte de onoare al partidului asa cum a propus Geoana?
Nu, categoric nu! Asta ar insemna sa-l punem in vitrina! Aici e o mare greseala a lui Mircea Geoana. El crede ca se pune bine cu Ion Iliescu daca ii propune asa ceva. Dar toata lumea vede ca, de fapt, incearca sa preia simpatia de care Ion Iliescu se bucura. Deci nu in conceptia asta. Nu-l tinem in geam sa-i luam pensia. Ion Iliescu poate sa conduca si stim cu totii ca Ion Iliescu conduce si din debara, daca il pui acolo...

†Sa conduca ce?
Exact asta este si problema mea. Dar acum nu se doreste decat o certificare tacita prin aducerea lui Ion Iliescu intr-un organism care nu are nici un impact executiv. Ion Iliescu trebuie pastrat, dar cu prerogative foarte clare. Trebuie sa i se dea puterea de a interveni, avand o functie care sa-l reprezinte si sa-l indrituiasca pentru ca muflonii sa asculte de el.

†Ati discutat cu Ion Iliescu despre candidatura dvs.? Va sustine in aceasta cursa?
Am discutat, dar nu am indraznit niciodata sa-l intreb: "De partea cui sunteti, domnule presedinte?". Nici dansul nu a adus tema asta in discutie.

†Daca veti pierde la acest Congres, nu va este teama ca vi se va aplica eticheta de "perdant"?
Doamna, daca peste un an partidul va fi la 10%, credeti ca va mai conta ca Oprescu e "perdant"? Daca Oprescu va fi perdant, atunci vom fi perdanti cu totii!

LAUDE PENTRU SEF
"Mircea Geoana a ales sa conduca partidul cu unicul scop de a se pastra pe sine in fruntea lui. Sunt convins ca hrana zilnica pe care i-o administreaza apropiatii lui este «esti cel mai mare, esti cel mai sfant, esti singurul om de pe pamant»"

VOTUL "CARE ESTE"
"Dincolo de «almanahele care este», Vanghelie are multe calitati (...) Altfel e liber sa sustina pe cine vrea si pe cine il taie capul. Daca se regaseste in Mircea Geoana, foarte bine, e dreptul - ba nu! - e obligatia lui sa-l voteze"

MUFLONII PESEDISTI
"Ion Iliescu trebuie pastrat, dar cu prerogative foarte clare. Trebuie sa i se dea puterea de a interveni, avand o functie care sa-l reprezinte si sa-l indrituiasca pentru ca muflonii sa asculte de el"
  • Sorin Oprescu, liderul PSD Bucuresti
  • ×