x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Spectator de lux

Spectator de lux

de Marius Mihalcea    |    27 Oct 2007   •   00:00
Spectator de lux

Deşi a avut o contribuţie remarcabilă la calificarea Romăniei, Gicu Dobrin nu a evoluat nici un minut la turneul final al CM din Mexic din 1970.

Deşi a avut o contribuţie remarcabilă la calificarea Romăniei, Gicu Dobrin nu a evoluat nici un minut la turneul final al CM din Mexic din 1970.

Driblinguri năucitoare. Pase măiestre. O tehnică rară. Pe toate acestea Dobrin a inceput să le pună cu adevărat in slujba fotbalului romănesc la 18 ani şi 10 luni, cănd Găscanul şi-a făcut debutul in echipa naţională. Debutase in prima divizie cănd nu avea nici 15 ani. La 1 iunie 1966, Romănia a pierdut meciul cu RF Germană, de la Ludwigshafen, scor 0-1, dar a prezentat lumii intregi o stea in devenire: Nicolae Dobrin. Iar antrenorul panzerelor, renumitul Heltmuth Schon, şi cei 60.000 de nemţi din tribune n-au aplaudat la finalul meciului doar victoria Manschaft-ului, ci şi evoluţia sclipitoare a celui care, peste puţin timp, avea să devină "Prinţul din Trivale".

CONFIRMAREA. Partidei cu reprezentativa Germaniei i-au urmat altele, amicale sau contănd pentru preliminariile Campionatului European din 1968. Dobrin nu era insă unul dintre oamenii de bază ai "naţionalei", fapt pentru care in primul joc al Romăniei din preliminariile pentru Campionatul European din 1968, cel cu Elveţia, de la Bucureşti, căştigat de tricolori cu 4-2, piteşteanul n-a pus piciorul pe minge. Ilie Oană, antrenorul de atunci al primei noastre reprezentative, l-a ţinut pe bancă tot meciul. 20 de zile mai tărziu i-a oferit insă şansa debutului intr-un meci oficial al primei noastre reprezentative, intr-o companie mai mult decăt selectă. Italia, echipă ce avea să devină campioană europeană, a invins Romănia cu 3-1, dar Gicu Dobrin, in ciuda tinereţii sale, a fost printre puţinii tricolori care nu s-au lăsat intimidaţi de vacarmul creat pe "San Paolo" din Napoli de cei 75.000 de fani ai squadrei azzura. Prea puternic bătea Găscanul la porţile afirmării ca să-l poată ierta pe Giuliano Sarti, paznicul echipei lui Helenio Herrera! Primul gol al lui Dobrin pentru naţională n-a ajutat insă Romănia, care a ratat calificarea. Doi ani mai tărziu insă, Dobrin a mers pănă aproape de capăt. In grupă cu Portugalia marelui Eusebio, cu Elveţia şi cu Grecia, Romănia s-a calificat la Campionatul Mondial din 1970 din Mexic.

LOVITURA. Pentru Găscan urmau marile provocări de la Guadalajara, Anglia, Cehoslovacia, Brazilia. Numai că antrenorul Angelo Niculescu n-a mai avut ochi pentru probabil cel mai bun fotbalist romăn al tuturor timpurilor. Dobrin n-a călcat pe teren nici o secundă şi a ratat dueluri care ar fi rămas in istorie cu Alan Ball, Geoffrey Hurst, Ladislav Kuna, Alexander Horvath, Jairzinho, Tostao, Everaldo, Edu sau cu Brito. Dar, in primul rănd, cu marele Pele, căruia ar fi putut să-i calce pe urme, dacă ar fi fost lăsat. Dacă Ceauşescu i-ar fi permis să se transfere la Real Madrid ori dacă Angelo Niculescu l-ar fi lăsat să-şi măsoare talentul cu celebrităţile vremii la marele colocviu din Mexic. La meciurile cu Anglia şi cu Cehoslovacia a stat in tribună. Urma Brazilia. "Inaintea partidei mi s-a propus să joc din primul minut, dar, dacă nu o fac bine, să fiu schimbat la pauză. N-am fost de acord cu această condiţie, mai ales că am aflat că se urmărea să se poată spune: «Uite, domnule, l-am băgat şi n-a făcut nimic». Grupul celor de la Dinamo nu mi-ar fi pasat insă nici măcar o dată, aşa că am refuzat." Dobrin s-a intors dărămat din Mexic. Totul era negru pentru el. Trei decenii mai tărziu, rănile provocate de nefolosirea sa nici un minut in Mexic i se vindecaseră. "Cu Angelo Niculescu nu am nimic. Nici cu grupul jucătorilor de la Dinamo nu mai am nimic, nici cu Dinu, nici cu Lucescu, chiar dacă m-au scos din schemă."

Explicaţia

Ce au avut insă de impărţit jucătorii dinamovişti cu Dobrin? A explicat după mulţi ani, Ion Părcălab, dinamovist şi coleg la naţională cu Găscanul. "Din ce ştiu eu, Angelo Niculescu a motivat că l-a lăsat pe dinafară pe Dobrin pentru viaţa extrasportivă agitată pe care o ducea. In realitate, Dobrin a fost ţinut pe tuşă pentru o partidă de pocher jucată cu Radu Nunweiller, cănd i-a luat acestuia toţi banii. Nu e adevărat că i-a luat 4.000 de mărci şi 9.000 de dolari, acestea erau sume exorbitante la vremea respectivă, dar in rest povestea e adevărată. Influenţa «grupului Dinamo» era foarte puternică atunci", a spus Părcălab.



● Povestea lui Dobrin povestită de Dobrin ● A umilit Dinamo ● Imposibil recurs pentru Prinţul din Trivale ● S-a refăcut cuplul Dumitrache - Dobrin ● Bisturiul care a salvat driblingul  ● In topul de suflet al lui Helmut Schon ● Evadarea la Craiova
Â

×
Subiecte în articol: ediţie specială dobrin