ALEGERI
In peste jumatate din localitatile tarii, primarii vor fi alesi dupa cel de al doilea tur de scrutin, rezulta din datele partiale remise ieri de catre Biroul Electoral Central, dupa centralizarea rezultatelor inregistrate in 2.727 de circumscriptii electorale, din totalul de 3.137. Astfel, alegatorii vor fi chemati din nou la urne peste doua saptamani pentru a desemna primarii din 43 de municipii, 116 orase si 1.424 de comune. In marile orase batalia se va da in majoritatea cazurilor intre candidatii PSD, PNL si PD.
CEZARA DUTA
Mobilizare generala in Organizatia Judeteana Bacau a Partidului Social Democrat (PSD) dupa anuntarea rezultatelor preliminare ale alegerilor de la 6 iunie. Candidatul Partidului Umanist la fotoliul de primar al Bacaului, Romeo Stavarache, s-a clasat inaintea actualului primar, Dumitru Sechelariu, avand prima sansa pentru turul 2 al alegerilor. O buna parte din staff-ul partidului s-a adunat ieri dupa-amiaza in biroul actualului primar al Bacaului pentru a vedea ce masuri pot fi luate in urmatoarea perioada pentru remedierea situatiei inregistrate la aceste alegeri.
"Bacaul va avea alt primar"
Citește pe Antena3.ro
L-au bagat in ceata pe Seche
"Nu este drept un asemenea rezultat dupa opt ani de mandat", se lamenta ieri Dumitru Sechelariu, la scurt timp dupa consultarea cu colegii aflati in conducerea judeteana a partidului. Actualul primar al Bacaului nu a reusit, conform rezultatelor preliminare, sa obtina un procent mai mare de 34,33% din voturi. Cu subprefectul Gabriel Vlase si vicepresedintele PSD Corneliu Iacobov in dreapta si cu viceprimarul Dragos Benea in stanga, actualul primar al Bacaului s-a aratat mai mult decat decis sa faca orice pentru a castiga competitia cu Romeo Stavarache.
Scor strins si la Consiliul Local
Primii doi clasati in cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al Bacaului au reusit sa faca un transfer de imagine si asupra partidului din partea caruia au candidat la aceste alegeri. Asa de explica de ce procentele de vot obtinute de Romeo Stavarache si Dumitru Sechelariu sunt relativ apropiate de cele inregistrate de PUR si de PSD pe listele de candidati la Consiliul Local. Rezultatele preliminare aratau ca un procent de 31,02% dintre bacauani au preferat ca membrii PUR sa faca parte din viitorul Consiliu Local, 30,34% au dat votul PSD, 15,80% i-au preferat pe liberali, 9,34%, pe democrati, iar 5,07% au incredintat votul lor reprezentantilor PRM. In aceste conditii, daca rezultatele finale se vor dovedi apropiate de cele inregistrate in urma numaratorilor partiale, viitorul primar va avea nevoie de multa putere de convingere pentru a-si putea promova proiectele pe care le va avea pentru dezvoltarea orasului.
AGONIE
Bulversare totala in tabara PSD la Bacau. Dupa bobarnacul pe care l-a primit la aceste alegeri de la Romeo Stavarache, "municipala" Bacau a PSD pare sa nu isi mai regaseasca detasarea si siguranta de pana acum. Vreme de aproape o luna de zile, cat a durat campania electorala, Sechelariu a fost purtat prin intreg judetul, pentru a "transfera" din imaginea sa candidatilor social-democrati la primariile comunale. PSD se dovedeste a fi nepregatit pentru a face fata unei situatii in care tocmai liderul are probleme. Sechelariu este lasat sa se descurce singur tocmai de catre tinerii promovati de primarul inca in functie al Bacaului. Starea de bulversare care domneste printre apropiatii lui Dumitru Sechelariu nu este insa impartasita si de bacauani. Ieri dimineata, dupa ora 9:00, la nici un chiosc nu se mai gaseau ziare centrale sau cotidiane locale considerate de opozitie. Multi dintre cei care mai poarta prin buzunare o parte dintre banii primiti din mana primarului in zilele de audiente incep sa carcoteasca pe la colturi si sa spuna oricui are urechi sa asculte ca Bacaul are nevoie de o schimbare. Prin piete incep sa se spuna bancuri cu primarul Sechelariu, tinerii incep sa fredoneze noul slagar al formatiei Spitalul de Urgenta, "Lasa-ne, lasa-ne!".
Botosani: Negocierile pentru Consiliul Judetean decid primarul municipiului
Deocamdata, PNL, PD si PRM au incheiat un protocol preelectoral care prevede sustinerea reciproca dupa primul tur, in scopul inlaturarii PSD de la putere. "Noi avem o alianta cu PNL si PD si ne vom tine de cuvant. Dilema vine de la Consiliul Judetean, unde in alianta speram sa castigam majoritatea si sa desemnam presedintele si cei doi vicepresedinti", sustine seful PRM, Dorin Ciustea. Daca acest protocol va fi respectat, PRM ar urma sa sustina in turul al doilea al alegerilor pentru functia de primar al municipiului Botosani pe candidatul liberal Catalin Flutur, iar primarul in exercitiu, pesedistul Florin Egner, ar putea fi invins. Principala batalie pare insa a se da pentru "cucerirea" Consiliului Judetean Botosani. Rezultatul alegerilor de duminica pune in dificultate principalele formatiuni politice din Botosani pentru ca nici unul din cele cinci partide care au atins pragul electoral si au acces in C J, este vorba de PSD, PNL, PRM, PD si PUR, nu a intrunit procentul minimum necesar de voturi pentru a conduce judetul. Pentru a-si asigura puterea, aceste formatiuni au nevoie de aliante politice, care par sa consume mai toate energiile politice. Cele mai mari sanse de a guverna le are PSD, cel care la nivelul judetului a obtinut circa 34% din optiunile electoratului, insa va trebui sa faca o alianta, cel mai probabil cu PRM, care are 14 procente din voturi. "Suntem deschisi pentru orice negociere cu orice partid politic. Negocierea presupune un calcul politic precis si deocamdata nu ne putem pronunta in nici un sens", sustine presedintele organizatiei judetene Botosani a PSD, Mihai Balta. De partea cealalta PNL si PD, care au avut liste separate, au si ele nevoie de un aliat pentru a prelua puterea, in conditiile in care detin doar 32% din voturi (PNL 21% si PD 11%). PRM ar putea juca si in acest al doilea caz un rol important, in conditiile in care alianta cu PUR nu ar aduce majoritatea in Consiliul Judetean. (Cristian Lupascu)
Craiova: Politica de aliante, decisiva in lupta PSD - PD
Dezamagit ca nu a iesit primar din primul tur, din cauza unui deficit de numai 1.000 de voturi, PSD-istul Antonie Solomon si-a exprimat intentia de a intra, cateva zile, in concediu de odihna. "Respect optiunea electoratului craiovean si ma pregatesc de turul doi. Le multumesc tuturor celor care m-au votat si sper ca i-am convins sa puna stampila pe Solomon. Nu va fi nici o lupta in turul doi, pentru ca voi castiga detasat", declara increzator PSD-istul Solomon, care a obtinut 48,8% in primul tur. Nici candidatul PD, Marian Jean Marinescu, nu si-a reinceput, in forta, campania electorala, preferand sa sarbatoreasca intrarea in turul II si sa astepte ca Aurica Solomon sa faca prima mutare. "Plecam de la zero. Scorul din primul tur nu are importanta. Sper ca de data aceasta Solomon nu va vorbi singur in fata camerelor de luat vederi si ca va avea barbatia sa participe la dezbateri", spune, in replica, PD-istul Marian Jean Marinescu, care a acumulat doar 16,5% din sufragii, la primul tur.
ALIANTE. Surprinzatoare este decizia actualului primar al Craiovei, Vasile Bulucea, care declara ca il sprijina pe Solomon in turul II, "din toata inima". Asta in conditiile in care Bulucea a demisionat din PSD in ultima zi de depunere a candidaturilor, pentru a se inscrie in FD si a concura la un nou mandat de primar al Craiovei. Bulucea a obtinut insa doar 6% din sufragii, iar FD nu a atins pragul de 5%. PSD-istul Solomon este sprijinit, de asemenea, pentru turul II, de asociatiile de revolutionari din Craiova. Cat despre PD-istul Marian Jean Marinescu, acesta beneficiaza de sprijinul PNL, in vreme ce reprezentantii urmatoarelor partide clasate "pe podium", PRM si PUR, declara ca nu s-au decis inca pe mana carui candidat vor merge.
SURPRIZA. Suparat ca formatiunea pe care o conduce, FD Dolj, nu a atins nici macar pragul de 5%, presedintele CA al U Craiova, Dinel Staicu, a anuntat ca se retrage din⦠fotbal. "Daca pe astia i-au ales oamenii, sa tina ei echipa!", a replicat Staicu, adaugand ca s-a saturat sa bage "miliarde de lei" intr-un meci de fotbal si tot sa nu fie iubit in Banie, ba, mai mult, sa se certe atat cu autoritatile cat si cu galeria. (Cristian Vasilcoiu )
Bistrita: PD si PSD, in turul doi al bataliei
Candidatii PD si PSD se vor intalni la Bistrita in al doilea tur de scrutin, iar "meciul" se va juca in aceeasi formula si la Nasaud. Rezultatele finale ale alegerilor din Bistrita arata ca mai putin de jumatate din populatia cu drept de vot din Bistrita a decis ca actualul primar, democratul Vasile Moldovan, si candidatul PSD, Adrian Muresan, se vor confrunta peste doua saptamani in turul doi.
CONSILII. Alianta D.A. PNL-PD a reusit, in urma scrutinului de duminica, sa obtina si majoritatea in Consiliul Local Bistrita. PD conduce detasat, cu 7 mandate obtinute, urmat de PNL si PSD, cu cite 5. Dupa numaratoarea finala a voturilor in judet, este clar: PSD a obtinut cele mai multe mandate de consilieri in Bistrita-Nasaud, si anume 267. Partidul de guvernamant este urmat de PD, cu 151 de mandate de consilieri, PNL - 119, PRM - 55, PUR - 50, UDMR - 38, PUNR - 34, PNTCD - 19, PER - 14, PNG - 10, PRSD - 6 si AP - 1. Exista, de asemenea, 10 consilieri independenti.
REACTII. Imediat dupa ce au aflat rezultatul alegerilor, democratii au organizat o conferinta de presa in care au anuntat ca se considera din start castigatori, fiindca au de partea lor voturile celor care au optat pentru Valer Bindea, candidatul PNL si ale altor cetateni care au vrut sa sanctioneze partidul de guvernamant. Radios, primarul PD in functie a raspuns la toate intrebarile jurnalistilor si, imediat dupa aceea, si-a realuat drumurile prin oras, pe jos si, evident, in interes de serviciu. In schimb, PSD s-a inchis in propria carapace, iar Adrian Muresan nu a mai raspuns la nici un telefon. PSD nu a organizat nici o intrunire cu presa dupa rezultatul alegerilor care, desi in cifre il dau drept castigator, in fapt primariile din Bistrita si Nasaud vor fi disputate in turul doi, iar consiliile locale si judetene sunt dominate de Alianta D.A. PNL-PD. (Adriana Muresan)
Ramnicu-Valcea: Candidatul PD, sustinut de PSD impotriva PNL
In turul doi al alegerilor locale, la Ramnicu-Valcea au intrat reprezentantul PNL, Sorin Zamfirescu (14.435 de voturi, primar in mandatul din 1996-2000), si candidatul PD, Mircia Gutau (15.216 voturi, actualul viceprimar al Ramnicului). Primarul Traian Sabau, candidatul PSD, nu a obtinut destule voturi pentru a candida in continuare, fiind, in procente, aproape la jumatate fata de Sorin Zamfirescu (8.596 de voturi). In Consiliul Local, cele 23 de mandate au fost repartizate astfel: cate 8 PNL si PD - care au obtinut astfel majoritatea, 5 - PSD si 2 - PRM.
STRATEGII. Se pare ca favorit in aceasta cursa este pedistul Mircia Gutau. Cauza este destul de simpla. Traian Sabau a lasat sa se inteleaga foarte clar ca il va sprijini in turul doi pe Gutau. Intrebat pe cine va sustine, Sabau a declarat: "Unul dintre cei doi candidati are o conotatie social-democrata. Mai mult nu pot spune deocamdata. Vom hotari in sedinta organizatiei municipale acest lucru". Relatia dintre Sabau si Zamfirescu este una destul de ciudata. Dupa ce s-au sprijinit reciproc pana in preajma campaniei electorale, Traian Sabau s-a vazut depasit de viceprimarul sau. La acea vreme, Sabau a lasat sa se inteleaga ca Gutau a profitat de realizarile sale, culegand frisca de pe tort. Din surse neoficiale am aflat ca Sorin Zamfirescu isi va schimba categoric strategia electorala in acest al doilea tur. Inainte de turul intai s-a vehiculat mult si o posibila intelegere intre Traian Sabau si Sorin Zamfirescu. Cu siguranta, in aceste zile se va decide modul in care unul dintre cei doi candidati ajunsi in turul doi vor fi spijiniti de PSD. (Octavian Herta)
TURUL I
TURUL II
Stavarache il detroneaza pe Seche
PSD si PNL, campionii alegerilor locale