x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Strategia României: niciun plan, doar haos

Strategia României: niciun plan, doar haos

de Diana Scarlat    |    02 Mar 2022   •   07:45
Strategia României: niciun plan, doar haos

Migranții ajunși în România în aceste zile sunt din categorii diferite, iar cei care au observat ce se întâmplă la graniță trag un semnal de alarmă.

Se vorbește deja despre capcanele în care pot să cadă cei care primesc, dar și cei care oferă cazare, în lipsa oricărui plan pe care ar fi trebuit să-l facă autoritățile. O situație similară este și în Polonia, țara care acum câteva luni a ridicat un gard la granița cu Belarus, pentru a-mpiedica intrarea în țară a migranților, în drumul lor spre vestul Europei. Astăzi nici măcar nu știm câți dintre cei care trec din Ucraina în România și Polonia ar putea fi chiar din Belarus, în lipsă totală de informații. Și aceștia, și cetățenii ucraineni pot deveni victime ale traficului de persoane, în situația actuală.

Încă de acum două săptămâni, autoritățile române anunțau că suntem pregătiți să primim peste 500.000 de refugiați din Ucraina. În ciuda declarațiilor oficiale, mass-media a-nceput să facă „recensământul” spațiilor de cazare reale și s-a constatat că nu suntem, nici pentru 10.000, din moment ce abia s-a putut gestiona situația din ultimii ani, cu un număr mult mai mic de refugiați din alte țări afectate de război. În prima zi a exodului din Ucraina spre țara noastră, gradul de ocupare în centrele de cazare ale IGI era deja 51,9%, iar traficul prin punctele de trecere a frontierei, conform MAI, a fost de 45.376 de persoane, în intervalul orar 0.00 – 17.00. Au trecut granița 8.942 de cetățeni ucraineni, iar 44.902 persoane, dintre care 4.617 cetățeni ucraineni au părăsit teritoriul României, în aceeași zi. Au trecut frontiera 14.216 mijloace de transport, pe sensul de intrare și 12.770 pe sensul de ieșire. Guvernul a anunțat că peste 70.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România până luni dimineaţă, dintre care aproximativ jumătate au rămas în România. Din ultimele informații reiese că cei mai mulți pleacă, imediat, a doua zi sau după câteva zile, indiferent dacă sunt cetățeni ucraineni sau de altă naționalitate. Dar sunt și mulți care au nevoie de ajutor, iar pentru ei trebuie să se găsească foarte repede soluții.

Capcanele care pot apărea

Pe internet, mai ales pe Facebook, au apărut foarte multe anunțuri cu oferte de cazare pentru refugiații din Ucraina. Mii de români s-au oferit să ajute. Unii și-au afișat numele, adresa de acasă și numărul de telefon. În astfel de situații, există foarte multe riscuri, atât pentru cei care vor să ajute, cât și pentru cei care au nevoie de ajutor. Cei care și-au anunțat bunele intenții pot deveni victime ale unor infractori care profită de ocazia nesperată de a avea adresele și numerele de telefon ale unor oameni dispuși să primească în casele lor refugiați. Până și autoritățile mai multor state au fost păcălite, în ultimii ani, de falși migranți, care au reușit să treacă peste granițe declarându-se victime ale unor războaie, deci civilii pot să cadă în capcana escrocilor foarte ușor. Deși Poliția Română are permanent acțiuni și campanii de informare și conștientizare, acum nu s-a gândit nimeni să facă un plan național pentru această situație fără precedent, iar cei care se oferă să ajute nu știu la ce se pot aștepta. 

Mărturii ale celor ajunși la graniță

O altă problemă este legată de persoanele care s-au dus la graniță să preia refugiații. Pe internet au apărut, în ultimele zile, foarte multe comentarii și mărturii în legătură cu indivizi care nu prezintă încredere și care ar putea profita de situație pentru a sechestra victimele. Mai ales femeile și copiii sunt acum în mare pericol, pentru că traficanții de ființe umane pot profita de haos și de lipsa unor măsuri clare ale Poliției. Numărul foarte mare de persoane care trec în fiecare zi granița face aproape imposibil controlul lor, dar mai ales al celor care le oferă cazare. Spre deosebire de hotelurile care și-au oferit camerele pentru primirea refugiaților, persoanele care vor să facă același lucru pot fi și rău intenționate. Pentru a încerca, măcar, să preîntâmpine situațiile în care refugiații din Ucraina ar putea deveni victime ale traficului de persoane, Poliția Română ar trebui să creeze un mecanism de monitorizare a lor, dar și a celor care își oferă ajutorul, însă nu s-a făcut nimic în acest sens. „Poliția de Frontieră ar trebui să intensifice colaborarea cu Poliția națională, pentru a transmite datele celor suspecți, mai ales pentru cei care oferă transport și cazare. Infractorii niciodată nu-și iau concediu. Ei vor profita de orice le aduce beneficii. Ei pot poza în oameni care vor să ajute, dar intenția lor poate fi alta”, explică Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri de la Poliția Capitalei.  

Posibili vânători de victime

Internauții au lansat, în acest context, un apel la autorități, pentru a verifica anumite conturi de Facebook, după ce au observat că în spatele lor par a fi spioni ruși ce ar atrage în capcană refugiații din Ucraina, oferindu-le cazare. „Am observat printre comentariile postate, indivizi care par extrem de dubioși și oferă cazare refugiaților - profil cu orientare pro rusească, antisistem, lipsă prieteni, conturi noi deschise, trolli. Mi-am pus întrebarea dacă cumva oamenii care oferă cazare sunt înregistrați undeva, astfel încât persoanele care vin fugind de război să nu ajungă la un altul. De asemenea, ar fi grozav ca persoanele care își găsesc cazare să-și confirme, sub o formă sau alta, starea de bine în locație. Imaginați-vă câte femei vin și de câți bărbați obsedați pot da”, scrie un utilizator de Facebook. Pe rețeaua de socializare s-au mobilizat deja mai mulți vânători de conturi false sau „dubioase”, însă internauții nu au reușit să facă legătura între acțiunile lor și cele ale Poliției, pentru că nu s-a creat un mecanism care să ajute într-o astfel de situație de criză. 

Mobilizare în industria ospitalității pentru Ucraina

Mai multe hoteluri au fost deschise pentru a primi refugiați din Ucraina, dar și agențiile de turism. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) vine în sprijinul cetățenilor ucraineni care fug din calea războiului. „Taberele de refugiați pot prelua și asigura condiții minime de trai pentru cel mult 72 de ore pentru cetățenii ucraineni, însă aceasta este doar o soluție temporară. ANAT încearcă să ofere o mână de ajutor acelor persoane care au rude în străinătate, pe teritoriul UE sau în alte state în care membrii ANAT operează curse charter în această perioadă, pentru a se reuni cu familiile lor. În acest sens, am creat campania «ANAT face punte către cei dragi», prin care ne propunem să asigurăm culoare de transport în interiorul UE sau către state în care membrii ANAT operează curse charter, astfel încât să putem ajuta la reunirea cât mai multor familii afectate de război, cu persoanele dragi din străinătate. Pentru preluarea solicitărilor avem la dispoziție 3 numere de telefon, în ucraineană și alte câteva limbi de circulație internațională, care vor asigura asistență și consiliere pentru rezolvarea în cel mai scurt timp a tuturor cazurilor: +4 0742 070 509 – limba ucraineană +4 0730 195 789 – limba română, engleză, franceză, spaniolă +4 0740 942 720 – limba maghiară”, transmite ANAT.

Canalele de intrare în țară a refugiaților coincid cu cele ale contrabandiștilor, iar pericolul este extrem de mare, în acest moment. Este foarte greu de făcut o selecție, în timp atât de scurt.

Deși în Ucraina se aplică Legea Marțială, iar bărbații nu pot pleca din țară, la graniță au fost fotografiați și filmați inclusiv bărbați tineri care au ajuns în România. La Vama Siret, se știe de mult timp că localitățile din acea zonă trăiesc aproape exclusiv din contrabandă, iar timpul nu permite verificarea refugiaților.

×